Sportas okupuoja kasdienę madą - kaip būti stilingai ir neperžengti ribos

Ekologiškas maistas, natūralumo idėjos, aktyvus laisvalaikis... Prie sveiko gyvenimo būdo renesanso XXI a. taikosi ir mada. Kaip tai atspindi pavasario ir vasaros kolekcijos?

Populiariausi straipsniai:
- A. Baukutė: minus 30 kilogramų be jokių dietų!
- Kokias moterų nuodėmes vyrai linkę atleisti
- Napoleono sesuo: amžinas vyrų troškulys buvo svarbesnis už meilę sūnui
- Astrologė V. Budraitytė: mano lieknėjimo receptas ir keliolika negrįžtamai prarastų kilogramų
- Keptas tinginys. Vos 10 min. darbo, o pyragas - nuostabus

Kelerius pastaruosius metus neabejotinai galima laikyti mados revoliucijos laikotarpiu, nes dizaineriai pagaliau išgirdo dailiosios lyties balsą. Vis dažniau jie atsižvelgia į veiklios, nuolat skubančios ir savimi besirūpinančios moters poreikius. O ji vis dažniau vietoj klasikinių kelnių renkasi sportines, vietoj aukštakulnių – bėgimo batelius, vietoj sunkios rankinės – kuprinę. Ir mados pasaulio atstovai... ja žavisi!

Bėgte į pavasarį

Apie tai, kad vis daugiau kolekcijų būdinga sportinės aprangos stilistika, kalbama jau keli sezonai. Vis dėlto ši tendencija itin išryškėjo per 2014-ųjų pavasario ir vasaros mados savaičių maratoną. Beje, žodis „maratonas“ šiuo atveju labai tinka, nes nemažai demonstruotų kolekcijų įkvėptos būtent didmiesčių gatvėmis skuodžiančių bėgikų. Tiesa, ne profesionalų. Šiais laikais bėgioti parkuose, stadionuose ar tiesiog miesto šaligatviais yra madinga, kosmopolitams tai – patogus būdas palaikyti puikią fizinę formą nevaikštant į nuobodulį keliantį sporto klubą.

Tad vis daugiau žmonių prisireikia stilingos bėgiojimo aprangos ir avalynės. Šias mados sostinių gyventojai netruko pritaikyti ir kasdienai – modernu ir patogu. Gatvėse dažną jaunuolį pamatysi avintį spalvingus prekių ženklų „New Balance“, „Nike“ ar „Puma“ batelius, juos renkamasi net einant į mados pristatymus ar prie kokteilinės aprangos. Didžiausią ažiotažą per 2014-ųjų pavasario ir vasaros mados savaites sukėlė mados namų „Chanel“ bei „Christian Dior“ aukštosios mados pristatymų metu rodyti bėgimo bateliai. Tokia drąsi dizainerių paraiška liudija demokratiškėjančią XXI a. madą ir sparčiai besikeičiančias jos ir elegancijos taisykles.

Ant podiumų pristatyta sportinė avalynė tikrai nėra skirta avėti sporto klubuose – kažin ar kas išdrįstų lipti ant bėgimo takelio su perlais puoštais rankų darbo „Chanel“ sportbačiais. Arba, imkim, mados namų „Sacai“, „Marc by Marc Jacobs“ ar „Lacoste“ kolekcijas. Ryškių spalvų, patogaus, laisvo silueto drabužiai iš sportinei aprangai tinkamesnių audinių (specifiškai apdirbto šilko, satino, pintos odos) tik sufleruoja, kaip bėgiojimo aprangą supinti su mada, pavyzdžiui, prie sportinių tamprių avėti aukštakulnius ar prie sportinės striukės derinti romantišką platėjantį sijoną.

Lauko žaidimai

Daugeliui mados kūrėjų įtaką jau kelerius metus daro jaunimo gatvės mada dėvėti beisbolo stiliaus švarkelį ir kepuraitę. Šios mados interpretacijas ant podiumo pirmasis parodė amerikiečių kūrėjas Alexanderis Wangas, o šį pavasarį tokių buvo nemažai. Pavyzdžiui, Tommy Hilfigerio kolekcijos modeliai dėvėjo didžiuliais numeriais dekoruotas tiesaus kirpimo sukneles, mados namai „Balenciaga“ pristatė savotišką beisbolo šortų iš smulkiai pintos odos versiją, o britas Christopheris Kane’as – labai prabangią sportinio džemperio (šis drabužis taip pat populiarus tarp jaunimo) variaciją. Dekoruotą kristalais, siūtą iš su kašmyru maišyto audinio.

Moterims daugelis dizainerių vis dar siūlo didokus, tarsi iš vyro spintos pasiskolintus beisbolo švarkelius ar krepšinio marškinėlius. Šį pavasarį ir vasarą atsirado alternatyva – kai kurie kūrėjai pateikė seksualesnes ir moteriškesnes šių drabužių interpretacijas. Vera Wang beisbolo švarkelį pasiuvo iš pusiau perregimo juodo audinio ir patarė derinti jį su pieštuko formos sijonu, „Paco Rabanne“ modeliai dėvėjo blizgaus audinio palaidines, o ant jų – liemenes. Negalima pamiršti ir galvos apdangalų, ypač tų, kuriuos pristatė italų mados namai „Marni“. O jie pristatė juostą su smulkiais kristalais dekoruotu snapeliu.

Gaudyti vėją

Vienas įdomiausių mados kūrėjų sprendimų, įkvėptų sportinės aprangos, – drabužius siūti iš neopreno. Kostiumais iš šios patvarios medžiagos dažniausiai vilki vandens sporto šakų atstovai. Dizaineriai pasiūlė skulptūriškų įmantrios ar griežtos formos neopreninių švarkų, džemperių, sijonų ir net kelnių. Subtiliai blizgantis paviršius bei galimybė šį audinį išmarginti 3D efektą kuriančiais piešiniais kūrėjus paskatino pristatyti modelių, tinkamų net kokteilių vakarui.

Tiesa, iš šios medžiagos dažniau siuvama kasdienė apranga. Mados namai „Iceberg“ parodė neopreninių pastelinių spalvų pavasarinių džemperių, anksčiau šį audinį yra naudoję ir mados namai „Miu Miu“ bei „Proenza Schouler“. 2014-ųjų pavasario ir vasaros kolekcijų pristatymuose itin įdomiai atrodė minimalistinės neopreninės delninukės, šia medžiaga dekoruoti aukštakulniai, taip pat naro kostiumą imituojantys prigludę išskirtinės formos drabužiai.

Itin puikus pasirinkimas šį pavasarį – neopreninis kokoną primenantis (tokia forma itin madinga) paltas, ypač padailintas gėlių ar grafiniais raštais, labai ryškios mėlynos, geltonos ar raudonos spalvų. Jaunatviškai atrodo ir iš neopreno juostų pinti papuošalai, gana didelės minimalistinės rankinės.

Taiklus smūgis

Kiek netikėtos atrodė itin vyriškos sporto šakos bokso įkvėptos kolekcijos. Žiemą stilingomis laikytos per didelės kailinės pirštinės – neabejotinai panašios į mūvimas boksininkų. Vasarą siūloma iš naujo atrasti iš blizgaus audinio pasiūtus laisvus bokso šortus, savo įvaizdį papildyti masyviu stilizuotu bokso varžybų nugalėtojo diržu.

Ši sporto šaka buvo italų mados namų „Emilio Pucci“ kolekcijos leitmotyvas. Manekenės dėvėjo guma suveržtus trumpučius šortus, patogius trumpus švarkelius, o sukneles juosė metalinėmis detalėmis dekoruoti diržai. Bokso elementų buvo galima įžvelgti ir itin sportiškoje mados namų „Gucci“ kolekcijoje: vyravo laisvas, judesių nevaržantis siluetas, juoda, rožinė ar oranžinė spalvos, jų kontrastingi deriniai, tinklinio audinio akcentai. Niujorko mados namai „Rag & Bone“ bokso aprangos stilistiką pritaikė gatvės aprangai – parinko klasikinę spalvų paletę, trumpas prigludusias palaidines.

Elegantiški judesiai

Kalbant apie mados ir sporto sąsajas, neapsieinama be teniso. Šios sporto šakos atstovai neretai vadinami vienais stilingiausių sportininkų. Tenisas yra mados namų „Lacoste“ istorijos dalis, o stebėti jį mėgsta pati amerikiečių „Vogue“ redaktorė Anna Wintour. Itin aristokratiškas, intelektualus žaidimas, populiarus tarp aukštuomenės atstovų, tad jo susiliejimas su šiuolaikine mada – labai natūralus, o rezultatas – elegantiškas.

Victorios Beckham pristatyta teniso aprangą primenanti balta suknelė atrodė moderniai ir kasdieniškai. Panašiu siluetu varijavo „Lacoste“, Louise Goldin ir jaunatvišką minimalizmą mėgstanti Stella McCartney.

Neabejotinai įspūdingiausią teniso aprangos interpretaciją – susietą su moderniuoju menu – pateikė italė Miuccia Prada: modeliai dėvėjo itin šiuolaikiškas teniso suknelių variacijas, riešines, galvos juostas, o kojas puošė spalvingais žėrinčiais kristalais siuvinėtos kojinės. Dizainerės siūlymas derinti prie jų sandalus griovė elegantiškos aprangos įspūdį, tačiau šis humoristinis atspalvis atliepė provokuoti mėgstančios menininkės braižą.

Rankų laisvė

Mados kūrėjai kviečia primiršti moderniai atrodantį klasikinės delninukės ar griežtos formos rankinės ir sportinio stiliaus drabužių derinį. Šiuos aksesuarus dizaineriai siūlo keisti patogia, stilinga, įdomiai dekoruota kuprine. Ją tinka derinti su romantiškomis suknelėmis, pieštuko formos sijonais, vyriškais (kelnių ir švarko) kostiumais. Ir net su aukštakulniais!

Mados namų „Chanel“ kuprinės yra vienas geidžiamiausių stileivų atributų, o šio pavasario ir vasaros kolekcijos modelis nurungė ankstesnius. Šiųmetė kuprinė pasiūta iš lengvos drobės, puošta blukintu motyvu, atrodo tarsi netyčia aptaškyta dažais. Nors dvigubos C logotipas atrodo it išpieštas teptuku, o pati kuprinė – smarkiai nunešiota, kritikai liaupsino jaunatvišką ir praktišką mados namų požiūrį. Modelis kaipmat išpopuliarėjo tarp mados žurnalistų, tinklaraštininkų, įtakingų stilistų, redaktorių.

Odinių ir iš patvarių spalvingai dekoruotų audinių siūtų kuprinių pasiūlė Tommy Hilfigeris bei mados namai „Moncler“, o Sonia Rykiel pristatė versiją iš sendintos odos, puoštą gausybe pakabučių su vardų ar adresų užrašais.

Leiskite kvėpuoti

Be itin madingų ryškių bėgimo batelių, mados kūrėjai pristatė dar vieną patogios vasarinės avalynės variantą – patobulintą gladiatorių apavą primenančių sandalų (tokie buvo populiarūs prieš kelerius metus) versiją. Šį sezoną jie įgavę futuristinių detalių: yra su storu, dažniausiai grublėtu ergonomišku padu, beje, šio spalva kontrastuoja su avalynės viršumi, su dirželiais, užsegamais patogiomis sagtimis ar lipdukais.

Kai kurie mados namai (visai kaip „Prada“) sandalus derino su standžiomis sportinio stiliaus kojinėmis, o amerikietis Marcas Jacobsas ir mados namai „Suno“ siūlė pėdas palikti nuogas. „Marni“, „Miu Miu“ sukūrė sandalus su platforma, taip pat su itin architektūriškai atrodančia lenkta pakulne, o „Balenciaga“ sportiškus aukštakulnius sandalus pasiuvo iš pintos odos.

Vida Press
PRAKTINIAI PATARIMAI

1. Ryškūs sportiniai bateliai šį sezoną – kiekvienos mada besidominčios asmenybės būtinybė. Derinkite juos ir su džinsais, ir su platėjančiu sijonu bei klasikiniais marškiniais.

2. Beisbolo stiliaus švarkelį rinkitės kiek per didelį. Itin gerai, jei jis pasiūtas iš vienspalvio truputį perregimo audinio. Derinkite su minimalistinio stiliaus suknelėmis.

3. Sportinę kuprinę rinkitės ryškios spalvos, griežtos formos. Ją galite dekoruoti pintais ar odiniais aksesuarais, o derinkite su klasikiniu švarku, platėjančiu sijonu bei sandalais.

4. Įdomus įvaizdžio akcentas šį sezoną – sportinė laikrodžio apyrankė, kelių spalvų plaukų juosta ar juosta su snapeliu. Madingos ir beisbolo kepuraitės, dekoruotos užrašais ar smulkiais raštais.

5. Vienas praktiškiausių pasirinkimų – sportinės kelnės, kurių galai bei liemuo sutvirtinti gumine juosta. Tokias galite palenkti ir derinti su marškiniais, aukštakulnėmis basutėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis