Švediško stiliaus interjero akcentai

Skandinavų dizainas tampa vis populiaresnis. Didelį populiarumą įgavo ne tiktai skandinavų dizainerių ypatingos lempos ir kartais savotiški, netgi asketiški baldai, bet ir švediško stiliaus motyvai bei dekoracijos elementai interjere.

Švediškam stiliui charakteringas subtilus elegantiškumas. Kartais jame galima sutikti tarsi laiko aptrintus baldus, kurie turi universalaus patrauklumo ir šiuolaikiniame interjere atrodo gana patraukliai.

Vida Press
Nežiūrint į tai, kad įvairūs menininkai savo kūrybinėmis idėjomis įvairiai šį stilių įtakoja, didžiausią įtaką palieka vis tiktai Skandinavijos šviesa ir rūsti gamta. Jį įtakoja ir ilgos niūrios žiemos bei ankstyvos prieblandos. Dėl natūralios šviesos trūkumo būtinai reikėjo apgalvoti kiekvieną interjero detalę ir visų elementų darną. Viskas, kas niūru ir tamsu, vargina ir slegia, todėl buvo atmesta. Liko tiktai šviesūs, balti, balkšvi, lengvi ir spindintys elementai. Šviesios sienos, grindys ir baldai atspindėjo bet kurią šviesą, kuri patenka į patalpą. Tokiu būdu patalpa tarsi pripildo šviesos netgi tamsiais žiemos vakarais bei niūriomis dienomis. Šis stilius labai tinka patalpose, kurios yra pavėsio pusėje, kad nebūtų taip pilka ir niūru kasdien.

Vida Press
Švediškas stilius pagrįstas paprastumu ir natūralumu. Ant sienų daug meno kūrinių, lubos ir baldai tarsi suplūsta į vieną harmoningą paveikslą. Spalvų paletėje dominuoja natūralūs tonai, aksesuarai labai funkcionalūs ir asketiški.

Švediško interjero populiariausi elementai

Spalvos. Šviesūs tonai. Balta, kreminė, šviesiai mėlyna yra švediško interjero pagrindinės spalvos. Ieškoti jų reikėtų sienose, balduose, ant grindų, aksesuaruose. Taip pat jaučiami geltoni, lengvai rožiniai, miglos ir pilkšvai žalios spalvos tonai. Akcentuose būna ir žalios bei raudonos spalvos atspalvių.

Vida Press
Mėlyni tonai. Mėlyna spalva taip pat kaip ir balta gali atstovauti švedišką interjerą - kaip pati naudojamiausia. Ji asocijuojasi su skaidriu dangumi netgi tada, kai už lango apsiniaukę. Mėlyną spalvą lengva derinti su balta, kremine, auksine ir netgi raudona.

Vida Press
Raudoni akcentai. Jie vis dažniau pasirodo švediškame interjere. Nuostabiai atrodo kartu su balta spalva. Raudoni tonai naudojami raštuotiems ir margiems audiniams. Taip pat labai dažnai gėlėtų audinių raštuose.

Švediško stiliaus interjeras

Baldai. Balduose dominuoja tiesių ir nuožulnių linijų duetas. Nuožulnios linijos ir jų kontūrai jaučiami detalėse, aksesuaruose. Baldų kojos dažnai yra prašmatnios, vaškuotos ir į apačią susiaurėja. Būna ir apvalainų, ir kvadratinių kojų.

Vida Press
Lovos. Paprastos švarios linijos. Šviesus medis. Lovos galas dažnai minkštas. Lovos baldakimas dažniausiai iš balto batisto, pritvirtintas arba prie lubų arba prie lovos galo, kuriame primontuotos atitinkamos sudėtinės dalys.

Vida Press
Minkštasuoliai. Tai Švediško interjero pagrindinis elementas. Dažniausiai sutinkami siauruose interjeruose, kuriuose ribotas plotas. Dažniausiai su 6 kojomis ir minkštu atlošu. Švediško stiliaus sofų ir minkštasuolių požymiai- mediniai karkasai ir kojos. Dažniausiai nelabai minkšti su minimaliu polisteru, kuris būna tiktai sėdėjimui skirtoje vietoje. Prie atramos daug pagalvėlių.

Vida Press
Dažyti baldai. Tinkamai nudažyti baldai žiemos laiku į patalpą gali įnešti daug šviesos. Baldai dažniausiai dažomi balta, kremine ir kitomis šviesiomis spalvomis. Dažnai naudojami smulkūs piešinukai, kurie labai sudėtingi, piešti ir dažyti ranka arba naudojant šablonų dažymo techniką.

Medžiagos

Šviesus medis. Šviesus medis - švediško interjero grindų, spintelių ir kitų baldų pagrindinis elementas. Beržas, šviesi pušis, alksnis ir juodalksnis- šio interjero standartinės medžiagos. Kartais jos nudažomos baltai arba kitomis šviesiomis spalvomis.

Vida Press
Natūralūs audiniai. Šiuose interjeruose dažniausiai pasirenkamos natūralios medžiagos ir audiniai- linas ir medvilnė. Įvairios faktūros - ir vienspalviai, ir raštuoti ir gėlėti raštai. Spalvotuose audiniuose dominuoja 2 spalvų kombinacijos, iš kurių viena - balta.

Raštai. Audinių raštai dažniausiai raudoni, mėlyni, geltoni, kaip jau minėjome, ant balto fono. Gėlės raštuose paprastai būna mažos, bet langeliai ir juostos būna labai įvairaus dydžio.

Vida Press
Aksesuarai

Aksesuarai dažniausiai paprasti ir švarių linijų. Kuo natūraliau ir paprasčiau - tuo geriau. Laisvi, atviri ir šviesūs. Kas netinka bendram vaizdui arba sukuria netvarką, pašalinama. Kambario interjere tinka porcelianas, sidabrinės žvakidės, gyvos gėlės.

Medžio raižinių akcentai paplitę balduose – stalų, minkštasuolių kojose. Suapvalinti ir papuošti stalo kampai. Prašmatnūs veidrodžių įtvarai, kurie dažniausiai tonuoti auksine spalva.

Shutterstock nuotr.
Veidrodžiai atspindi šviesą ir interjerui suteikia gyvybingumo. Paskutiniu metu madingi ovalios formos veidrodžiai medžio raižiniais papuoštuose rėmuose. Žvakidės, kurias puošia ilgos žvakės, kartu su veidrodžiais patalpai suteikia gracijos.

Vida Press
Trafaretiniai piešiniai paplitę visur. Kaip interjero akcentai jie naudojami ant grindų, sienų, lubų, baldų. Pagrindinė sąlyga – nepadauginti. Jeigu piešinių bus per daug, gausite priešingą efektą. Patalpa nebebus individuali, bet atrodys perkrauta, užgriozdinta ir sunki!

Vida Press
Gyvos gėlės pagyvina interjerą ir įneša šviesos. Ir visai nesvarbu, ar jūsų interjerą puošia baltos tulpės kreminės spalvos vazoje, ar lauko ramunių puokštė permatomoje stiklinėje vazoje- šviežiai skintos gėlės visada suteiks romantiškos nuotaikos.

Vida Press
Apšvietimo irgi nereikia užmiršti. Kaip bet kuriame kitame interjere, taip ir skandinaviškame dizaine apšvietimui skirta atskira tema. Čia tarpusavyje nekonkuruoja nei lubų bei sienų šviestuvai, nei įvairiausios stalinės lempos.

Vida Press
Architektūros detalės

Dideli stikliniai langai, aukštos lubos, gipskartonio sienos, nišos, kieto medžio grindys ir tradicinės skandinaviškos krosnys.

Vida Press
Sienos – dažniausiai baltos arba labai šviesios. Jeigu toks interjeras per daug išgražinamas, jo elementai ir dizainas atrodo nenatūraliai. Daug daugiau nei kitokiuose interjeruose, dizaineriams čia reikia visomis jėgomis stengtis gauti atviros, plačios ir laisvos patalpos įspūdį.

Vida Press
Grindys turi būti šviesios. Galima pasirinkti balintą medieną, šviesias spalvas. Švediškam interjerui būdingi įvairaus dydžio šabloniški piešiniai ant grindų. Jie turi būti šviesių tonų, tokie, kuriuos lengvai galima paslėpti tarp įvairaus dydžio apvalių ir ovalių kilimėlių.

Pasirenkant stalo paviršius, reikia turėti omenyje ne tiktai jų funkcionalumą, bet ir jų paprastumo bei elegancijos subalansuotą dualizmą. Dažniausiai pasirenkami metaliniai, stikliniai bei dirbtinio ar natūralaus porceliano paviršiai. Medžiagų pasirinkimas daugiausia priklauso nuo paviršiaus vietos patalpoje. Virtuvėse dažniausiai dominuoja medis, retkarčiais metalas, svetainėse ir gyvenamose patalpose mažų staliukų paviršių dažniausiai dengia stiklas. Taip pat stiklinės lentynos vis dažniau pasirodo ir virtuvėse, ir vonios kambariuose.

Shutterstock nuotr.
Stiklu kaip medžiaga žmonės dažnai nepasitiki, nes jisai atrodo trapus ir greitai dūžtantis. Tačiau šiuolaikinis stiklas labai geros kokybės ir labai patvarus, todėl nereikėtų bijoti jo naudoti interjere. Jisai tarsi suteikia patalpai lengvumo ir vizualiai neperkrauna patalpos. Stiklas labai tinka siaurose ir mažose patalpose.

www.statybajums.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis