Jauna mama sugalvojo, kaip į Vilnių atvežti Paryžių

Dovilės Šimkutės Butkienės kūdikiui nebuvo nė metų, kai ji ėmė įgyvendinti kelis metus regztą sumanymą. Kiek paaugus vaikeliui veikliai jaunai mamai ėmė stigti veiklos ir du dešimtmečius tik Paryžiuje vykęs elegantiškas renginys ėmė sklisti po kitus pasaulio miestus. Taip šiemet į Vilnių atkeliaus baltoji vakarienė - „Dîner en Blanc“.

„Visą laiką buvau labai aktyvi: mokykloje ir studijų laikais dalyvavau jaunimo organizacijų veikloje, vėliau ėmiau dirbti žiniasklaidoje. Pagimdžius sumažėjo einamųjų darbų, pamažu pradėjau ieškoti, kuo užsiėmus. Apie baltąją vakarienę žinojau jau penkerius metus. Iš pradžių apie ją papasakojo Paryžiuje gyvenanti lietuvė, vėliau ėmiau domėtis pati ir nuolat pagalvodavau, kad būtų šaunu tokią turėti ir Vilniuje. Tačiau dvidešimt ketverius metus ji vyko Paryžiuje ir tik pernai imta organizuoti kitur“, - pasakojo Dovilė.

Iš pradžių moters tikslas nebuvo imtis organizuoti tokį didelį renginį. Tačiau sužinojusi, kad vakarienė jau vyksta ne tik Paryžiuje, ėmė jos ieškoti Lietuvoje ar aplinkinėse šalyse. Deja, artimiausios kaimynės buvo Švedija ir Danija. Europoje Vilnius bus devintas miestas, kur vyks baltoji vakarienė. Ji itin populiari Amerikoje ir Australijoje.

Dovilė Šimkutė Butkienė
Dovilė Šimkutė Butkienė
PIX studija

„Paprasčiausiai nutariau pabandyti. Iš pradžių su baltosios vakarienės organizatoriais bandžiau susisiekti per jų puslapyje nurodytą paštą. Deja, niekas man ilgą laiką neatsakė. Nepasidaviau ir ėmiausi jų ieškoti per feisbuką. Taip galų gale vienas iš organizatorių atsiliepė. Bendrauti pradėjome pernai spalį, tačiau sutartį, kad galiu surengti baltąją vakarienę Vilniuje, pasirašėme tik gegužę. Per daugiau nei pusę metų man reikėjo įrodyti, kad galiu suorganizuoti tokį renginį, susirasti dar du žmones, kurie prisidės prie šio darbo. Iki šiol kiekvienas žingsnis yra griežtai derinamas“, - pasakojo Dovilė.

Elegancijos ir kulinarijos šventė

Baltoji vakarienė – tai savo istoriją ir taisykles turintis renginys. Pirmosios vakarienės idėja kilo prancūzui Francois Pasquier prieš 25 metus. Praleidęs keletą metų užsienyje, jis norėjo pasimatyti su senais draugais ir suorganizavo jiems pikniką. Pikniko mintis buvo paprasta: „Atsinešk maisto ir atsivesk naują draugą“. Francois sodas buvo per mažas svečiams, todėl jis pakvietė visus susirinkti Bulonės miške ir paragino apsirengti baltais drabužiais, kad vienas kitą lengvai surastų.

Dabar baltoji vakarienė yra tapusi Paryžiaus gyvenimo dalimi ir tai nebėra paprastas piknikas parke. Čia kasmet į ją susirenka keturi tūkstančiai žmonių. Jie visi joje dalyvauja jau ne vienerius metus. Kitiems čia patekti, pasak Dovilės, šansų nėra daug – nebent pažįsta nuolatinius dalyvius.

Baltoji vakarienė
Baltoji vakarienė
Organizatorių nuotr.

„Tai labai elegantiškas renginys su šiek tiek tiek paslapties. Baltosios vakarienės dalyviai atvyksta apsirengę baltai – nuo galvos iki kojų. Tačiau drabužiai turi būti elegantiški – jokių šortų, sportinių marškinėlių ar paplūdimio suknelių. Su savimi visi atsineša sulankstomus stalelius, kėdutes, baltas staltieses, normalius indus ir valgius. Tačiau dalyviai iki paskutinės dienos nežino, kur vakarienė vyks“, – pasakojo Dovilė.

Viena iš taisyklių renginio organizatoriams – vakarienė turi vykti kurioje nors miesto prestižinėje vietoje. Čia susirinkę vakarieniautojai būrio savanorių susodinami tiesiomis linijomis, gėrisi koncertu ir vakaro programa.

Baltosios vakarienės „juodasis sąrašas“

Griežtų vakarienės taisyklių turės laikytis ne tik rugpjūtį Vilniuje vyksiančio renginio rengėjai, bet ir jo dalyviai. Viena jų, pavyzdžiui, nusipirkus bilietą dalyvauti privaloma. Kitaip toks dalyvis bus įtrauktas į „juodąjį vakarienės sąrašą“ ir kitais metais į jį nebepateks.

Baltoji vakarienė
Baltoji vakarienė
Organizatorių nuotr.

„Vakarienės metu negalima atsinešti ir vartoti kitokių alkoholinių gėrimų nei vynas ar šampanas. Indai ir įrankiai negali būti plastmasiniai. Taip pat einama dviese ar su didesne kompanija“, – taisykles vardijo Dovilė.

Vilniuje vakarienei numatyta apie 600 vietų. Iš pradžių bilietus, kainuosiančius apie 20 eurų, bus pasiūlyta įsigyti su Prancūzijos kultūra susijusiems žmonėms. Likusieji bus atrinkti iš laukiančiųjų sąrašo. Į jį galima pradėti registruotis jau dabar.

„Pavyzdžiui, susisiekė pora, kurių vestuvės buvo rugpjūtį ir baltosios vakarienės metu jie norėtų paminėti savo gražią šventę. Jiems pakvietimus įsigyti bilietą tikrai nusiųsime“, - sakė Dovilė.

Vakarienė paprastai trunka apie dvi valandas. Jai pasibaigus, nebūtina iškart skirstytis – galima pasilikti šokiams. Pati moteris taip pat rengiasi vakarienei – balta suknelė paruošta ir meniu sugalvotas – lengvi užkandžiai, tinkantys prie vyno.

Baltoji vakarienė
Baltoji vakarienė
Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis