Dailės festivalio „Menas senuosiuose Lietuvos dvaruose” paroda

Liepos 11 d. 18 val. Kaune, Ryšių istorijos muziejuje (Rotušės a. 19)atidaroma tarptautinio vaizduojamosios dailės festivalio „Menas senuosiuose Lietuvos dvaruose” tapybos plenero paroda. Pleneras rengiamas jau trečiąjį kartą ir kasmet tampa vis svarbesniu Kauno kultūros įvykiu.

Šiemet organizatoriai vėl sukvietė tapybos profesionalus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš įvairių Europos šalių – Olandijos, Rumunijos, Lenkijos, Gruzijos bei Portugalijos. Siekiama ne tik supažindinti
žiūrovus su šiuolaikinių Europos dailininkų kūryba, bet ir paskatinti glaudesnį tarpkultūrinį bendradarbiavimą, sustiprinti Kauno kaip kultūrą puoselėjančio miesto įvaizdį.

Organizatorių nuotr.

Kaip jau įprasta, pleneras vyko atviroje erdvėje (Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje); nuo lietaus, karščio ir kitų sunkiai suvaldomų negandų menininkams teko slėptis muziejaus parodų salėje, tačiau tai nesutrukdė dirbti kūrybiškai ir nepaprastai produktyviai. Svečiams iš Vakarų Europos toks darbo pobūdis dažnai pasirodo neįprastas.

Organizatorių nuotr.

Tapytojas iš Olandijos Hans Keuls nustebino pats save: „Šis projektas davė man tai, ko nesitikėjau – aktyvų bendravimą su kitais menininkai ir kūrybą kartu su jais. Visi manome, jog menininkas yra individuali ir gan uždara asmenybė, neišeinanti iš savo studijos. Atvykęs čia, gyvendamas ir dirbdamas po vienu stogu su kitais dalyviais supratau, kad kurti galima ir grupėje, dalinantis idėjomis ir mokantis vieniems iš kitų, bet tuo pačiu neprarandant savo individualumo. Tai mane
išmokė atvirumo, pagarbos, tolerancijos bei davė naujų kūrybinių inspiracijų. Tikiuosi, kad šis produktyvus bendradarbiavimas tęsis ir pasibaigus plenerui.”

Organizatorių nuotr.

Pirmą kartą į plenero programą įsijungė ir tarptautinio kultūros bei meno projekto „CreArt“ menininkai, tapytojai iš Aveiro (Portugalija) ir Arado (Rumunija) miestų, atvykę į trumpalaikę tapybos rezidenciją, bei ilgalaikės “CreArt” rezidencijos dalyviai. Toks savotiškas
eksperimentas leido festivalio rengėjams pakviesti stilistiškai, techniškai ir ideologiškai labai skirtingus tapytojus, atstovaujančius įvairiausias tradicijas ir mokyklas. Įdomiausia tai, kad jiems vis tik pavyko rasti sąlyčio tašką, kurį nesunkiai turėtų pastebėti ir parodos lankytojai.

Organizatorių nuotr.

“Turbūt teks šį plenerą pavadinti Mėlynuoju, – juokiasi festivalio projekto vadovė Kristina Stankevičiūtė. - Mėlyną spalvą rinkosi beveik visi tapytojai, nes tai „tiesiog graži spalva“, toks
buvo jų argumentas. Susirinko labai draugiška, šilta grupė, į kurią puikiai įsiliejo ir keturi CreArt projekto menininkai, atvykę į Kauną gegužės mėn. 

Organizatorių nuotr.

Reikia akcentuoti tai, kad atidarome dvi parodas: plenero ir pirmosios „CreArt“ projekto rezidencijos Kaune. Vienas svarbiausių „CreArt“ projekto tikslų – kūrybiškumo, meno mainų skatinimas – Kauno vizualiųjų menų rezidencijoje šiemet tikrai pasiektas. Mūsų menininkai susidraugavo, jau kuria naujus projektus ir planus – džiugu, kad esame to priežastimi. Parodų lankytojams savo ruožtu galime pasiūlyti daug įdomių, Kauno miesto inspiruotų darbų”.

Plenero darbų paroda vėliau bus eksponuojama Raudonės pilyje (rugpjūčio 15 – rugsėjo 30 d.) ir Kelmės krašto muziejuje (spalio 3 – lapkričio 4 d).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis