Mados paradoksai: apsinuoginusios manekenės žingsniuoja greta Vatikano

Kodėl gera gyventi Romoje? Kodėl milijoniniame karščio ir beprotiško eismo mieste jaučiu dvasios ramybę? Šį klausimą sau užduodu nuolat, vairuodama auktomobilį Tibro krantine nuo San Giovanni Laterane Aureliano sienos iki Santo Spirito in Sassia vienuolyno, kuriame kasmet liepą vyksta aukštosios mados savaitė.

Atsakymas ateina pats – Amžinąjame mieste kiekvieną mirtingąjį „ištinka“ su niekuo nepalyginamas laisvės pojūtis. Čia užtenka vietos visiems, visų odos spalvų ir pažiūrų, ir koks tu „nestandartinis“, „jautrus“ ir kitoks bebūtum, niekas tavęs nepasmers. Gal būtent todėl prie šio miesto prilipo „dolce vita“ – (it. saldus gyvenimas) epitetas.

Kiek aukštosios mados savaitė susijusi su italų režisieriaus Federico Fellini kino juosta „La Dolce Vita“ aišku visiems – dizainerių aprengtos Holivudo žvaigždės, Veneto gatvė, vakarėliai, iki ryto trunkantys aperityvai – tai labai artimai glaudžiasi su mada. Bet šiandien ir mada ir miestas atsinaujino, jis tampa demokratišku, prieeinamu visiems, ne tik žvaigždėms. Ir būtent tai pranešė gūdžiose Santo Spirito in Sassia sienose įvykusi aukštosios mados savaitė.

Skaitomiausi straipsniai:
Sapnai mus įspėja apie artėjančias ligas
Jei tai darysite, plaukai bus stori ir žvilgantys žymios kirpėjos patarimai
Netradicinis daržininkas: kuo daugiau netvarkos, tuo sveikesnis sodas
Astrologė Rima: kam seksis iki pat rugpjūčio vidurio
Būna ir taip: meilę rado laidojimo biure

Argi nedemokratiška, kad vietoje altoriaus bažnyčioje visą mados savaitę akina logotipas – plakatas su sodriomis aktorės Sophia Loren lūpomis – tai irgi feliniška. Gal kam nors ir keista, kad popiežius Pranciškus, kaip ir ankstesnis Josefas Razingeris ir šio pirmtakas Jonas Paulius II, nė kiek nesinervino, kad apsinuoginusios manekenės žingsniuoja visai šalia Vatikano, kad Santo Spirito in Sassia komplekse triumfuoja mada. Juk vienuolynas beveik atsiremia į Švento Petro bazilikos kolonadą.

Vietoje altoriaus bažnyčioje visą mados savaitę akina plakatas su aktore Sophia Loren
Vietoje altoriaus bažnyčioje visą mados savaitę akina plakatas su aktore Sophia Loren
Asmeninio archyvo nuotr.

Kai kasmet prasideda Romos aukštosios mados savaitė, nepraleidžiu progos užsukti į Vatikaną. Būtent čia, žvelgdama į Gianlorenzo Bernini bronzines baldakimo kolonas, susimąstau – kaip gera gyventi „dolce vita“ mieste.

Aperityvo, vykstančio Vatikano papėdėje įsikūrusiame viešbutyje „Columbus“ metu, ir vėl tiesioginis sąlytis su bažnyčia. Ištapyti skliautai, laiptų aikštėlės, klierikų sutanos. Bet jos visai netrukdo „Columbus“ sales atverti aukštosios mados ekspozicijoms. „Columbus“ – mėgstamiausias Vatikano lankytojų viešbutis, juk jis – arčiausiai San Pietro bazilikos – bet nė kiek ne mažiau bažnyčios arti ir mada.

Aukštosios mados ekspozicija „Columbus“ viešbutyje, asmeninio archyv. nuotr.

„Columbus“ skliautų fone – viena įdomiausių jaunų mados kūrėjų aksesuarų ekspozicija. Aukštosios mados tradicijas griaunančios idėjos, jokios tolerancijos prabangai. Aukštosios mados savaitės viceprezidentė taip pat demonstruoja originalų papuošalą, iš senienų sudėliotą vintažinį pakabuką.

Aukštosios mados savaitės viceprezidentė demonstruoja vintažinį papuošalą, asmeninio archyv. nuotr.

Svečių apranga originali ir įvairiapusiška, nuo rafinuotų vienetinių trikotažo suknučių iki siauručių prigludusių vyriškų kostiumų, pasiūtų tik jam vienam. Kiekvienas savaip išreiškia sąlytį su aukštąja mada.

Svečių apranga originali ir įvairiapusiška, asmeninio archyv. nuotr.

Nors ankstesniame rašinyje teigiau, kad aukštoji mada – moterų prioritetas, vis tiktai šįmet sulūžo ir ši klišė. Jaunieji mados talentai sukūrė gausybę idėjų vyrams, kurios užgniaužė kvapą visiems akredituotiems mados savaitėje žurnalsitams. Jie buvo kupini sveikos ironijos. O ironija, kaip viename interviu man teigė neseniai anapilin iškeliavusi mados ikona Anna Piaggi, yra stipriųjų ginklas. Jaunieji talentai nustebino drąsa ir tradicijų nepaisymu, o mano pirmąjame rašinyje minėtas vienintelis autorius, priartinęs aukštąją madą prie gatavų drabužių, ant podiumo išleido elegantiškai aprengtą neįgalų jauną vyrą. Tik jam pagal individualius išmatavimus pasiūtas kostiumas taip tobulai prigludo prie kūno ir taip gerai atspindėjo naujausias mados tendencijas, jog publika prapliupo plojimais.

Jaunieji mados talentai sukūrė gausybę idėjų vyrams
Jaunieji mados talentai sukūrė gausybę idėjų vyrams
Asmeninio archyvo nuotr.

Jaunieji talentai nustebino drąsa ir tradicijų nepaisymu
Jaunieji talentai nustebino drąsa ir tradicijų nepaisymu
Asmeninio archyvo nuotr.

Šios mados savaitės siurprizas – mūsų kaimynų lenkų dizainerių pasirodymas Lenkijos ambasados rezidencijoje. Prabangaus rafinuoto aperityvo metu lenkai nustebino itališkomis užkandėlėmis, lyg iš gausybės rago besiliejančiu „prosecco“ bei lenkiška „vodka“. Tačiau žurnalistus ir fotografus nustebino įdomus vakaro scenarijus – Lenkijos lėlių teatro artistai pagyvino mados pristatymus vaikiškų spektaklių scenomis. Lenkijos ambasadorius Vojciechas Ponikievskis irgi nebandė slapstytis nuo žurnalistų, bandančių sužinoti, kaip toks rizikingas reiškinys kaip mada su nuogomis manekenių šlaunimis prasibrovė į Ambasados teritoriją. Prakalbintas Romoje akredituotų lietuvių korespondentų ambasadorius maloniai atsakė, kad, jo nuomone, mada gali geriau išgarsinti savo valstybę, nei politika.

Lenkijos lėlių teatro artistai pagyvino mados pristatymus vaikiškų spektaklių scenomis, asmeninio archyv. nuotr.

Tegyvuoja Roma ir jos demokratija. Tegyvuoja mada, kuri visiems leidžia pasijusti reikalingais, savais ir kartu išskirtiniais.

Mados savaitės metu mane prakalbinęs „The LadyBoys“ asociacijos atstovas, (o gal atstovė?), prisistatęs Euric, privertė nusišysoti. „Dolce &Gabbana” vasaros kolekcijos įkvėptas personažas apsirengė raudona šilko suknele, o plaukus papuošė aukso karūna. Bet vienuolyno sienose tai niekam nesukėlė nei atmetimo reakcijos, nei perversiškų minčių. Juk ir jis – Romos gyventojas ir mados savaitės dalyvis – paties Aukščiausiojo kūrinys.

Mados žurnalistė J. Jurkevičienė su „The LadyBoys“ asociacijos atstovu, asmeninio archyv. nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis