Iš senelių paveldėti receptai – unikaliausias turtas. RECEPTAI

Receptai iš šeimos archyvo.

Tuo įsitikinome nuvykę pas Alvydą Eigminienę ragauti ėrienos kepenėlių pašteto su paskrudinta duona bei apynių ūglių ir lapų padažu.

Girijoje įsikūrusio Europos centro golfo klubo lankytojus pasitinka gandrai – lyg atvažiavus į sodybą. Jie aplanko ir golfo žaidėjus atokiausiuose aikštyno kampeliuose, ir oriai pražirglioja pro terasoje pietaujančius restorano svečius tarsi smalsaudami, ar šių maitinimosi įpročiai tokie pat kaip jų – vartoti, kas užaugo vietoje ir gretimose apylinkėse. Tai viena iš lėtojo maisto (angl. Slow Food) judėjimo taisyklių. Šio priesakus žingsnis po žingsnio įgyvendina bei puoselėja ir restorano „Salvete“ šeimininkė Alvyda Eigminienė.

Skaitomiausi straipsniai:
Ar vyras bus ištikimas, parodys jo gimimo data
Naujausios virtuvės interjero tendencijos
Ramintos grožio pokyčiai: iš mokinukės į Holivudo gražuolę (FOTO)
14 naudingų patarimų šeimininkėms
Muilo gamintojai: koks muilas labiausiai puoselėja odą + Naminio muilo receptas
10 aprangos taisyklių: kaip užmaskuoti pilvuką

Restorane „salvete“ galioja lėto gyvenimo dėsniai
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
„Visų šio judėjimo idėjų beatodairiškai įgyvendinti nesiekiame – tai mūsų klimato sąlygomis pernelyg sudėtinga, tačiau tai, ką jau pavyko padaryti, mūsų lankytojai vertina, – džiaugiasi restorano savininkė. – Žmonės čia atvyksta ne tik pažaisti golfo, bet ir pasimėgauto natūraliu, kokybišku, skaniu maistu. Jo skanavimas tyrame ore restorano terasoje – malonios laisvalaikio pramogos, bendravimo su gamta ir gamtoje tęsinys.“ 

Aviena kepama ant žarijų kaitinamo lavos akmens
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Restoranas „Salvete“ garsėja ėrienos ir avienos patiekalais. Ši mėsa, žinovų teigimu, yra viena sveikiausių. Iškilmingomis progomis čia kepamas visas ėriukas, sekmadieniais tradiciškai – kumpis, kitomis savaitės dienomis – likusi mėsa. Nuolatiniai restorano svečiai, užsisakydami avienos patiekalą klausia, iš kokios avies dalies virtuvės šefas jį ruoš. 

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Ponia Alvyda mėgsta itališką virtuvę, bet turėdama laisvo laiko gilinasi ir į senąsias lietuviškas maisto gamybos tradicijas bei kulinarinį paveldą. Restorane siūlomo ėrienos pašteto receptą ji paveldėjo iš savo močiutės. Šiam patiekalui paruošti ėriuko kepenėlės 2, 3 valandas mirkomos piene. Svogūnai ir česnakai smulkiai supjaustomi, morka sutarkuojama, visos daržovės apkepinamos su sviestu. Kepenėlės ir mėsa apie 40 minučių verda pasūdytame vandenyje, nukošiamos, atvėsinamos ir sumalamos kartu su kepintomis daržovėmis ir džiovintais vaisiais. Tada įmaišomas aliejus, grietinėlė, ištirpintas sviestas, pagardinama druska ir pipirais. Paruošta masė sudedama į skardą ir 1 val. kepama iki 160 ºC orkaitėje. Ėriukų kepenėlių paštetas patiekiamas lėkštėje su paskrudinta duona bei apynių ūglių ir lapų padažu.

Baklažanų ir parmezano apkepas
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Šio padažo receptas – pačios Alvydos. „Kad apyniai naudojami patiekalams gaminti, sužinojau skaitydama apie senąją lietuvių virtuvę. Suintrigavo paragauti, pritaikyti savo restorano virtuvėje“, – džiaugėsi moteris originaliu patiekalu iš natūraliai gamtoje augančio maistingo produkto.
Padažą paruošite per maždaug 20 minučių. Nuplautus apynių ūglius ir lapus nusausinkite, sudėkite į trintuvą kartu su druska, baltaisiais pipirais, cukrumi, citrinų sultimis. Viską, nedideliais šlakeliais įpildami aliejaus, susmulkinkite vidutiniu greičiu iki vientisos vidutinio tirštumo masės.
Padažui gaminti tinka pirmieji apynių ūgliai ir lapai, surinkti nuo ankstyvo pavasario iki birželio vidurio. Apynių lapų kartumas priklauso nuo jų nuskynimo laiko: kuo vėliau nuskinti, tuo kartesni, tad cukraus kiekis reguliuojamas pagal padažo skonį ir dermę su patiekalu. Sezono metu restorane galima paragauti ir apynių ūglių salotų. Apynių užauga restorano apylinkėse, o avis restorano šeimininkai augina patys.

Skanauti restorano patiekalus terasoje – tai malonios laisvalaikio pramogos, bendravimo su gamta ir gamtoje tęsinys
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Golfo žaidėjai, keliaudami nuo duobutės prie duobutės, akimis gali paganyti didžiuliame sename obelų sode besiganančias minkštakailes. Nuo vasaros vidurio avys maitinasi obuoliais, todėl kepsniai būna labai sultingi. O obuolių derlius šiemet nusimato itin gausus – gegužę vėjas golfo laukuose pustė gausybę žiedlapių tiek iš sodo, tiek aikštyne augančių pavienių obelų. Vasarą jos dovanoja pavėsį ir atgaivą golfo žaidėjams. Rudenį nuo šakų bumbsintys senovinių veislių obuoliai virtuvės šefo Gintaro Martinonio rankose virsta gardžiais pyragais, desertais. Tuos, kurie nori vėsiu oru mėgautis maistu ir vaizdais iš restorano terasos, šildo avikailiai. Avių vilnąrestorano šeimininkai naudoja antklodėms ir pagalvėms gaminti.

Ūkininkas Giedrius Prakapavičius apžiūri, kaip bręsta jo paties pagamintas avių pieno sūris
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Besišnekučiuojant, kokie puikūs ir naudingi gyvuliai yra avys, savo gamintų avių pieno sūrių atvežė ūkio produkcijos tiekėjas ūkininkas Giedrius Prakapavičius. Jo pagamintas ir dvylika mėnesių brandintas puskietis avių pieno sūris – produktas, vertas pasididžiavimo. Artimiausiuose jo planuose – avių pieno feta. Smalsu bus paragauti, ar ne?

Ėriukų kepenėlių paštetas su apynių padažu

8 porcijos

Reikės:

200 g ėrienos mėsos
500 g ėriukų kepenėlių
350 g sviesto
100 g grietinėlės
50 g šaltojo spaudimo aliejaus
vienos didelės česnakų galvos
vienos vidutinio dydžio morkos
150 g džiovintų vaisių arba lazdynų riešutų
3 baltų svogūnų
16 riekelių paskrudintos baltos duonos

Ėriukų kepenėlių paštetas su apynių padažu
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Apynių padažas

500 g

Reikės:

200–300 g apynių ūglių arba lapų
žiupsnelio druskos
cukraus pagal poreikį
baltųjų pipirų
200 g šaltojo spaudimo aliejaus
1 šaukšto citrinų sulčių

Apynių padažas
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis