Tėveliai kviečiami pasirūpinti vaikų sveikata

Už šią profilaktinę patikrą mokėti nereikia.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena tėveliams, kad dabar pats metas pasirūpinti vaikų sveikatos profilaktika ir neatidėlioti to rudeniui. Kasmet rugsėjo pradžioje mokiniai privalo mokyklai pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą, tai reikės padaryti ir šiemet. Už tokią profilaktinę patikrą mokėti nereikia, nes vaikučiai yra draudžiami valstybės, o jiems suteiktos sveikatos priežiūros paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjos Daivos Berūkštienės teigimu, auginantieji ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikus privalo juos kartą per metus atvesti pas šeimos gydytoją profilaktiniam sveikatos patikrinimui. Svarbu žinoti ir tai, kad vaiko dantų būklę turi įvertinti gydytojas odontologas (dantų gydytojas).

„Atvykus profilaktiškai pasitikrinti, šeimos gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas yra siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams. Tikrindamas sveikatą, gydytojas stengiasi ne tik įvertinti bendrą vaiko būklę, bet ir išaiškinti galimas lėtines ligas, užkirsti kelią ligoms. Patikrinus sveikatą išduodamas specialus nemokamai Vaiko sveikatos pažymėjimas, kurį reikia pristatyti į švietimo įstaigas“,– tvirtino D. Berūkštienė.

Šiame pažymėjime gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje, įskaitant kūno kultūrą. Taip pat nurodomos ir pirmosios pagalbos priemonės, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje, pavyzdžiui, dėl alergijos, lėtinių ligų.

Rekomendacijose šeimos gydytojas nurodo, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas galės lankyti: pagrindinę, parengiamąją ar specialiąją, ar vaikui ne per sunkus įprastas krūvis, ar jis per kūno kultūros ugdymo veiklas gali daryti visus pratimus, taip pat pažymi, koks jo regėjimas, laikysena, polinkis alergijai.

Dėl Vaiko sveikatos pažymėjimo į savo šeimos gydytoją ir odontologą reikia kreiptis įprasta tvarka. Iš anksto užsiregistruoti, atvykti nurodytu laiku ir svarbiausia, kad vaiką lydėtų vienas iš tėvų arba teisėtų globėjų, nes be tėvų / teisėtų globėjų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima. Be to, rekomenduojama pas savo šeimos gydytoją atvykti jau pasitikrinus dantų būklę.

„Dažnai vaiko dantų būklė nėra gera, todėl jos įvertinimas ir dantų gydymas yra itin svarbūs. Be to, tai gera proga tėveliams priminti apie šalyje vykdomą prevencinę programą, pagal kurią vaikams nuo 6 iki 14 metų krūminiai dantys dengiami silantinėmis medžiagomis – specialia apsauga nuo karieso. Dauguma tėvų apie ją nežino“,– sakė D. Berūkštienė.

Taigi kviečiame tėvelius pasirūpinti vaikų sveikatos profilaktika jau dabar – paskambinti į sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje yra prisirašę, ir užsiregistruoti vizitui, neatidėliojant to rudeniui.

Rūpimus klausimus visi gyventojai gali pateikti el. pašto adresu info@vlk.lt arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888. Kviečiame apsilankyti VLK profilyje Facebook: https://www.facebook.com/vlk.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis