Pasiplaukiojimas po vieną didžiausių Italijos ežerų, kur laiką leidžia ne viena garsenybė

Šiaurės Italijoje, Lombardijos regione, esantis Komas – vienas didžiausių Italijos ir giliausių Europos ežerų. Žurnalistė sako, jog nedaug trūko, kad po pasiplaukiojimo juo būtų pradėjusi rašyti eiles.

Skaitomiausi straipsniai:
- Marilyn Monroe mirties metinėms - faktai, kurių nežinojote
- Kleopatra: tikra gražuolė ar kumpanosė vyrišku smakru? (FOTO)
- 10 svarbiausių 2014 metų virtuvės dizaino tendencijų
- Horoskopas 08.07-14: pagrindinis dėmesys - širdies reikalams
- Ko intymiuose santykiuose bijo moterys?
- Vyšninis sūrio ir želė tortas (nekeptas)

Sukurti lyrikos šedevro man gal ir nelemta, tačiau įspūdžiai veržte veržiasi. Aristokratai pasišildyti sąnarius prie Komo ežero (Lago di Como) mėgo jau senovės Romos laikais. Krantinėje ir kalnų šlaituose kaip prisėta mažų jaukių miestelių, kai kuriuose gyvena vos po 200–300 žmonių. Čia neapsakomai gražu! Jautiesi, tarsi būtum patekęs į atviruką. Pirmą rytą (į Komo miestą atvykome vėlai vakare) pravėrusi viešbučio kambario langą, negalėjau patikėti matomais vaizdais. Prieš nosį stūksojo kalnai, vos už kelių dešimčių metrų į krantą nepaliaujamai plakėsi garsiojo ežero bangos, o jame ilsėjosi jachtos.

Beladžą galima apeiti per dvi valandas. Jei pavargote, kvapą gniaužiančiais vaizdais galima gėrėtis ir prisėdus ant suolelio, o jų čia – šimtai
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Gražiausias iš visų

Komo miestas, nuo kurio yra kilęs ežero pavadinimas, įsikūręs pietvakariniame krante, Šveicarijos pašonėje. Vienoje Alpių pusėje, pietinėse pašlaitėse, – dar Italija, kitoje – jau Šveicarija. Lombardijos gyventojai kaimynyste su šia šalimi labai džiaugiasi: tik valanda kelio automobiliu, ir jau vežiesi namo kavos bei šokolado. Šveicarijoje gimusi ir mūsų gidė Monica. Visą gyvenimą ji praleido Kome, bet į gimtinę dažnai vyksta šių gėrybių.

andens transportas Komo regione toks pat populiarus, kaip mūsų šalyje –autobusai
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Vienu gražiausių Europoje tituluojamas Komo ežeras man labai priminė Kuršių marias: ta atpažįstama vėsuma ir kvapas... Žadina tėvynės ilgesį. Keleiviniu laivu plaukiame palei vakarinį ežero krantą. Pamojame didžiausiai Komo vilai („Villa Olmo“), taip pat – priklausiusiai farmacijos magnato C. Erbos šeimai („Villa Erba“), vienam geriausių pasaulio viešbučių „Villa d’Este“ (čia lankydavosi Wallis Simpson, Elizabeth Taylor, Ava Gardner su Franku Sinatra, Aristotle’is Onassis su Maria Callas, Woody Allenas su Mia Farrow ir kt.). Akimis nulydime Versace‘ių šeimai priklausiusią vilą ir Moltrasio kalnų uolynus – šių akmenys naudoti Komo katedrai ir daugeliui kitų bažnyčių statyti.

Vilos tradiciškai dažomos balta, žalia, oranžine arba geltona spalvomis
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Trumpam stabtelime vilnos gamybos tradicijomis garsėjančiame Torne (Torno). Čia mėgsta ilsėtis nuo apsipirkinėjimo Milane išvargusios Saudo Arabijos princų žmonos. Sušunkame „ciao“ (it.; „labas“) mažylei Komačinai (Comacina). Iš šioje menininkų mėgstamoje saloje veikiančio vienintelio restorano (jame mėgo pietauti kino režisierius Alfredas Hitchcockas) atsiveria puikus vaizdas į namelių ir vilų nubarstytą pakrantę. Skubame prie gražiausios.

Mažiausioje ežero saloje Komačinoje esančiame restorane mėgdavo pietauti A. Hitchcockas
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Apsuptas vilų

9 proc. aplink Komo ežerą išsidėsčiusių pastatų – vilos. Vienos jų yra prabangios nuosavos vasaros rezidencijos, kitose įrengti viešbučiai, o dar kitos priklauso miestelių savivaldybėms ar valstybinėms įstaigoms ir yra atviros turistams. „Villa Olmo“, „Villa Carlotta“, „Villa Serbelloni“ – tik kelios iš tų, kurias į savo maršrutą įtraukia keliautojai. Kalbama, kad vilose įkurtuose viešbučiuose ilsisi tik tie, kurie gali sau leisti prabangą. Be, savaime suprantama, mados bei kino pasaulių šviesulių, ilsėtis prie Komo važiuoja labai daug amerikiečių. Savaitgalius čia mėgsta leisti ir milaniečiai: jiems iki ežero – tik maždaug 50 km.

Beladžas vadinamas Komo ežero perlu, jis tarsi įstrigęs tarp dviejų ežero atšakų
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Prie Italijos Rivjera vadinamo Komo nuosavoje rezidencijoje „Villa Le Fontanelle“ mėgo ilsėtis Gianni Versace. Dizaineriui mirus, vila, kaip ir didžioji dalis mados imperijos, atiteko jo seseriai Donatellai. Ši rezidenciją už beveik 130 mln. litų pardavė vienam rusų multimilijonieriui, o jis įsteigė restoranų tinklą. Komo grožiu iš nuosavų apartamentų mėgo grožėtis ir viena geriausių visų laikų balerinų italė Pierina Legnani. Iš šiuolaikinių žvaigždžių vilas prie ežero turi popkaralienė Madonna, Stingas, milijardierius Richardas Bransonas, nekilnojamuoju pirkiniu 70-mečio proga save neseniai pradžiugino ir režisierius George’as Lucasas.

Kol motoriniame laivelyje nedaug keleivių, miestelių pavadinimus įgulos nariai praneša balsu
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Turistus vis dėlto labiausiai vilioja kito George’o – Italijoje gimusio aktoriaus ir režisieriaus Clooney’o – vasaros rezidencija „Villa Oleandra“, esanti 900 gyventojų turinčiame Laglio miestelyje (ją ir G. Versace vilą teskiria 5 km). Čia smalsuolių, aišku, niekas neįleis, tačiau juk taip smagu bent iš tolo paganyti akis, kur vasaras leidžia vienas geidžiamiausių pasaulio viengungių... Beje, kalbama, kad vienišius Clooney'is bus nebeilgai ir kad būtent šioje 30 kambarių viloje ant Komo ežero kranto gali vykti rugsėjo 12-ąją numatytos aktoriaus ir jo sužadėtinės Amal Alamuddin vestuvės. 2001-aisiais iš kečupo karaliaus Henry’io Johno Heinzo žmonos už daugiau kaip 20 mln. litų pirkta rezidencija, palyginti su kitomis, atrodo gana kukli.

Miestas tarp dviejų ežerų – taip Beladžą vadino senovės romėnai
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Nors nekilnojamojo turto prie Komo ežero neturėjo, bet po jį yra irstęsi lordas Byronas, Markas Twainas, Winstonas Churchillis, Alfredas Hitchcockas, Alainas Delonas, Robertas De Niro, Uma Thurman ir kitos garsenybės.

Kilmingai Melzi šeimai priklausančioje rezidencijoje XIX amžiuje lankėsi Stendhalis. Aristokratų gyvenimą prie Komo ežero jis aprašė romane „Parmos vienuolynas“
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Kino žvaigždė

Komo ežeras su aplinkinėmis vilomis yra ir kino žvaigždė, nes „filmavosi“ ne vienoje žinomoje juostoje. Man pavyko suskaičiuoti 15-a. Garsiausi „vaidmenys“ – filmuose „Oušeno dvyliktukas“ (filmuotos „Villa Erba“ ir G. Clooney‘io vila), „Mėnuo prie ežero“, vienoje pirmųjų A. Hitchcocko juostų „Malonumų sodas“. Šios veiksmas rutuliojasi Komačinoje ir minėtame penkių žvaigždučių viešbutyje „Villa d’Este“. Beje, susimokėti už šį režisieriui... pritrūko pinigų. Beladže (Bellagio) L. Visconti filmavo juostą „Rokas ir jo broliai“, o Sydney Pollackas – „Bobį Dyrfildą“ (pagrindinį vaidmenį kuria Alas Pacinas). Beje, L.Visconti – Erbų palikuonis, šios šeimos viloje Černobijuje (Cernobbio) režisierius leisdavo vasaras iki 23-ejų metų (vėliau rezidenciją šeima pardavė).

Ryški ir stilinga „Villa Melzi“ darbuotoja ponia Daniela
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Kai priartėjame prie gražiausia vadinamos Komo ežero vilos „Villa del Balbianello“, sukrunta net ramiausiai laive sėdėję keleiviai. Visi traukia fotoaparatus, išmaniuosius telefonus ir aikčiodami iš nuostabos mėgina įamžinti pranciškonų vienuolyno pašonėje 1787 m. pastatytą vilą su įstabiu parku. Į kinematografijos istoriją šią vietą įrašė juosta „Kazino „Royale“ apie Džeimsą Bondą, „Žvaigždžių karų“ antroji dalis „Klonų ataka“, nemažai kitų filmų. Čia gyveno ir yra palaidotas tyrinėtojas, alpinistas italas Guido Monzino. Dabar šia vila disponuoja valstybinis fondas, joje įsteigtas muziejus. Beje, Džeimso Bondo ir Evos Green vaidinamos merginos bučinio sceną lauke teko kartoti penkiolika kartų, nes šią vis pertraukdavo triukšmadariai kirai.

Šioje koplyčioje kompozitorius F. Lisztas atliko savo Dante’s sonatą. Šį kūrinį sukurti įkvėpė aristokratų Melzi šeimos vilos parke stovinti Dante’s ir jo mylimosios Beatričės skulptūra, nukaldinta italo Giambattistos Comolli
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Įstrigęs lobis

Komo ežero forma šiek tiek primena dvišakį gyvatės liežuvį. Vienos iš atsišakojusių dalių pakrantėje yra ir mūsų kelionės tikslas – nedidelis, beveik 3 tūkst. gyventojų turintis miestelis Beladžas, vadinamas šio ežero perlu. Nuo Komo iki jo – tik 30 km, tačiau motoriniu laivu – viešojo transporto priemone – šį atstumą įveikiame tik per dvi valandas. Beje, jos stebint kvapą gniaužiančius vaizdus neprailgsta. Automobiliu iš Komo Beladžą pasiektumėte ne ką greičiau – maždaug per valandą, nes keliai čia labai siauri ir vingiuoti.

Per metus Beladžą aplanko apie 150 tūkst. turistų
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Pusiasalyje įsikūrusiame miestelyje yra tik dvi didesnės gatvės ir daugybė skersgatvių su mažomis krautuvėlėmis, suvenyrų parduotuvėmis, restoranais ir kavinėmis. Pietaujame šeimos restorane „Bilacus“. Taip Beladžą vadino romėnai, o išvertus iš lotynų kalbos, šis žodis reiškia du ežerus. Terasoje laisvų staliukų nėra ir greitai nebus – niekas neskuba. Paskanaujame įvairių ežero žuvų, paragaujame vyno iš aprasojusio ąsočio, išbandome tris itališkus desertus ir baigiame pietus, kaip dera, puodeliu espreso. Jėgų mums dar prireiks...

Vida Press
Pajuokauju, kad pasiklysti šiame miestelyje turbūt neįmanoma – visi keliai veda į vieną iš dviejų centrinių gatvių arba į ežerą. Tiesa, jei kas nors įkalintų hercogui Francesco Melzi d’Erilui, geram Napoleono bičiuliui ir bendražygiui, priklausiusioje viloje ir atimtų paskutinę valtį, pabėgti nebūtų taip paprasta...

„Villa Melzi“ parkas garsėja augalų įvairove
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
„Villa Melzi“ žavi unikaliu sodu ir augalų iš viso pasaulio kolekcija. Keista regėti, kaip po Italijos saule su milžiniškais rododendrais (jų čia – per šimtas rūšių) darniai sugyvena ir veši japoniniai klevai, sekvojos iš Šiaurės Amerikos, libaniniai kedrai, skėčiais nuo saulės vadinami Šiaurės pusrutulio gyventojai platanai, apelsinmedžiai... O bilietų kasoje žydi charizmatiška nenusakomo amžiaus moteris sušiauštais balintais plaukais. Daniela „Villa Melzi“ dirba jau 20 metų. Ant kaklo ji išsitatuiravusi... keksiuką. Kūno piešinių matyti ant kiekvieno neuždengto odos lopinėlio, o jos manikiūras ir papuošalai – madingiausių spalvų. Tik Italijoje supranti, kad tikras stiliaus perlas gali būti įstrigęs ir bilietų kasoje.

Siauros gatvelės nusėtos mažomis krautuvėlėmis
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Trumpai apie Komo ežerą

Vieta – Šiaurės Italija, Lombardijos regionas.
Pavadinimas. Romėnų laikais ežeras vadintas Lariu, vėliau pavadintas pietvakarinėje pakrantėje esančio Komo miesto vardu.
Dydis. Komas yra vienas giliausių Europoje. Palyginkite: giliausio Lietuvos ežero Tauragno vidutinis gylis – 18,4 m, giliausia vieta – 62,5 m, ilgis – 9,5 km, o štai Komas yra beveik 23 kartus gilesnis (jo gylis – iki 410 m), ilgis – 46 km (pakrančių ilgis – 170 km). Ežeras yra tik trečias (po Gardos ir Madžiorės (Maggiore) Italijoje pagal dydį, jo plotas – „tik“ 146 km2.
Sala. Vienintelė šio ežero sala Komačina yra kiek daugiau nei 500 m ilgio ir mažai apgyvendinta, čia klesti medžiai.

Tai – ne senjorų arbatėlė. Pietūs Italijoje – šventas metas
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis