Kur užsukti Romoje, rekomenduoja jau 20 metų ten gyvenantys žurnalistai Jurkevičiai

„Kada, kada važiuosime į Romą?“ – dainavo kultinė grupė „Antis“. Žurnalistai Paulius ir Jurga Jurkevičiai su vaikais Simonu ir Barbora Amžinajame mieste atsidūrė, kai daugeliui jis atrodė tolimas ir nepasiekiamas.

Skaitomiausi straipsniai:
- Marilyn Monroe mirties metinėms - faktai, kurių nežinojote
- Kleopatra: tikra gražuolė ar kumpanosė vyrišku smakru? (FOTO)
- 10 svarbiausių 2014 metų virtuvės dizaino tendencijų
- Horoskopas 08.07-14: pagrindinis dėmesys - širdies reikalams
- Ko intymiuose santykiuose bijo moterys?
- Vyšninis sūrio ir želė tortas (nekeptas)

Per 20 metų ten įsigyveno, ir tai paskatino juos parašyti pirmąjį lietuvišką šio miesto gidą „Sava Roma“ (leidykla „Obuolys“). Žurnalo „Moteris“ skaitytojus šeimos nariai supažindina su savo mėgstamiausiomis vietomis. Nuotraukoje - Barbora Jurkevičius, vilkinti Romoje gyvenančios lietuvės dizainerės Virginijos Kasiulytės-Lopez kurtą aukštosios mados suknelę.

Architerktūra ir žmonės

1
Pasak Jurkevičių, jei nesate matę Koliziejaus, jis kur kas įspūdingesnis, nei įsivaizduojate. Net ir patys abejingiausi turistai išsižioja pamatę šį žymiausią antikinės ir dabartinės Romos monumentą.

Net ir patys abejingiausi turistai išsižioja pamatę Koliziejų
Asmeninio archyvo nuotr.
Prieš 2 tūkstančius metų statytas amfiteatras 2007-aisiais įtrauktas į Naujųjų septynių pasaulio stebuklų sąrašą. Verta čia ateiti vakare arba naktį, kai nebėra turistų minios, kai arkas apšviečia žibintai, ir įsiklausyti: naktyje, regis, vis dar aidi tūkstantinės minios ošimas, ginklų žvangesys, gladiatorių riksmai.

2
Panteonas yra turbūt vienas įspūdingiausių ir geriausiai išsilaikiusių antikos architektūros paminklų. „Visada stebiu, kaip jį pirmą kartą pamatę turistai iš nuostabos kraipo galvas“, – sako gidu Romoje dirbantis Simonas.

Romiečiai Panteoną laiko viena gražiausių šventyklų Romoje
Asmeninio archyvo nuotr.
Sunku pasakyti, kas labiau stulbina – šventyklos išorė ar vidus, kai atsiduri po milžinišku pusrutulio formos 43,3 m skersmens kupolu su didžiule apvalia anga (akimi) centre. Įdomu stebėti Panteono skylę lyjant.

3
Ispanijos aikštė – mėgstama Barboros draugų susitikimo vieta. Jaunuoliai susirenka pasėdėti ant Ispaniškųjų laiptų ir suvalgyti ledų. Ispanijos aikštė gražiausia vasarą, kai žydi azalijos. „Kai su draugais turime daugiau laiko, užlipame laiptais iki Švč. Trejybės bažnyčios (Trinita dei Monti), vaikštome po Borghese's vilos parką. Kartais išsinuomojame dviračius ar plaukiojame valtelėmis parko ežeriuke“, – teigia Barbora.

Mada ir ritualai
4

Jurgos mėgstamiausias tinklo „Luisa Spagnoli“ butikas įsikūręs netoli Koliziejaus (Appia Nuova 63). Jame daugiausia lankosi Romos elitas, tačiau ir plonesnių piniginių savininkės neturėtų bijoti užeiti. Vien pavaikštinėti čia – savotiška terapija. „Tai mano asmeninės gerovės kampelis.

Romos elito moterys lankosi šioje parduotuvėje
Asmeninio archyvo nuotr.
Butiko konsultantės – subtilios, išmintingos, itin malonios ir paslaugios. Jos nenustygsta vietoje, kalba, klausinėja, bando perprasti, kuo gyvenu. Subtilūs pastebėjimai apie veido spalvą ir figūros ypatumus – nebanalūs: per jokius mokymus tokio bendravimo neišmoksi. Čia dėmesys moterims yra nesumeluotas.“

5
Butiko „Ermanno Scervino“ ieškokite netoli del Popolo aikštės, Borghese's vilos parko pašonėje (Via Del Babuino 97). Užėjus į jį, apima ramybės jausmas, lengvumas – viskas labai harmoninga. Čia nėra veidrodžių aukso rėmais ir brangaus travertino, bet plika akimi nepastebima prabanga kaskart pribloškia.

Butikas „Ermanno Scervino“ prabanga akių nebado, bet ji čia juntama
Asmeninio archyvo nuotr.
„Malonu ir gera kelias valandas praleisti salone sukinėjantis tarp minkštų kašmyro suknelių ir megztukų, – pasakoja Jurga. – Juos dėvi ypatingos moterys: nei tobulos, nei ypač gražios, bet iš toli dvelkiančios vidine elegancija. Šalia tokių jautiesi keistai. Tenka visą savo būtį permąstyti iš naujo.“

6
„Apie praeitį ir ateitį mąstau pravėrusi mėgstamiausios vintažo parduotuvės „Pifebo“ (Via Dei Valeri 10) duris, – pasakoja Jurga. – Ji primena muziejų, kuriame eksponuojami drabužiai, batai, rankinės, galvos apdangalai. Jei nesidomite mados istorija, jums čia nebus ką veikti. Laikas šiame butike įgyja kitokią prasmę, ir aš čia jaučiuosi puikiai.“

Skonis ir aromatas
7

„Rytas. Eidamas į Užsienio spaudos asociacijos biurą netoli Trevi fontano, išgeriu kavos, – pasakojimą apie savo mėgstamas vietas pradeda Paulius. – Iš didžiąsias Venezios ir del Popolo aikštes jungiančios gatvės del Corso suku į Alberto Sordi galeriją. Tik mane domina ne čia esantys butikai ir vitrinos, o baras „Caffe’ Colonna“ (dirba jis nuo ryto iki vakaro – be išeiginių ir be pertraukų) pačiame galerijos centre: čia prašau espreso stiklinėje taurelėje (caffe’ al vetro). Kodėl? Nes kava šiame bare yra ne šiaip labai gera, geresnė, geriausia. Ji yra tokia, kokia turi būti – ideali. Mano duomenimis, Tarptautinis kavos ragautojų institutas nusprendė, kad „Caffe’ Colonna“ daromas espresas – bene geriausias Italijoje.“

„Caffe’ Colonna“ daromas geriausias Italijoje espresas
Asmeninio archyvo nuotr.

8
„Diena. Užsienio spaudos asociacijos biuro pastate yra restoranėlis, bet pietų mieliau einu į gretimai esantį teatrą, – pasakoja Paulius. – Pietų – į teatrą? Taip. Bistro veikia tiesiog teatro „Quirino“ (Via Delle Vergini 7) hole. Turistų srauto čia nėra: gal jie bijo atsidurti scenoje? O man teatro bistro patinka: afišos, knygos, vietinė publika.“

Knygų kvapo persmelkti pietūs teatro bistro
Asmeninio archyvo nuotr.

9
„Pavakarys. Tai laikas, kai reikia grįžtant iš darbo apsipirkti. Tam tinka prekybos centras „Eataly“ Ostiense's geležinkelio stotyje (metro linija B). Eidamas pro jo duris, negali nepastebėti didelio plakato su perspėjimu: „Klientas, deja, nėra visada teisus.“

Prekybos centras „Eataly“ – tarsi aukštieji gastronomijos kursai
Asmeninio archyvo nuotr.
Be abejo, jei jis neišmano gastronomijos. „Eataly“ yra ta unikali vieta, kurioje pirkdamas duonos, salotų, alyvuogių aliejaus, kumpio laviniesi. Čia viskas sertifikuota, viskas paaiškinta. Aukštieji gastronomijos kursai. Fantastika“, – tvirtina Paulius.

10
„Vakaras. Ką daro vakarais plebėjų Roma ir senatorių Roma? Susitinka vietoje, kurioje visi lygūs: picerijoje, – tikina Paulius. – Pati geriausia „Gatta Mangiona“ (Via F. Ozanam 30) mums toli, bet nusibelsti verta. Vien tam, kad suprastume, ką Lietuvoje padarėme ir darome iš picos. Mūsų šeima dažniausiai eina į „Ricominciodatre“ (Via Aminterno 42) netoli Šv. Jono Laterano bazilikos.

Pica vienija Italiją
Asmeninio archyvo nuotr.
Ši picerija nepakliūva į geriausiųjų Romoje penketą, na, bet dėl kelių priežasčių į reitingus nekreipiu dėmesio. Dvi krosnys (nereikia ilgai laukti), baltos staltiesės (nervina kitose Romos picerijose popierinės), aktoriaus Massimo Troisi dviratis palubėje (intelektuali, kiek tai įmanoma šio tipo užeigai, aplinka) ir gera pica (reikia imti „Margherita“ su buivolių pieno mocarela).“
Trasteverę mėgsta jaunimas ir turistai
Asmeninio archyvo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis