Kaip padėti vaikui tėvų skyrybų metu?

Kai tėvai skiriasi, vaikas, bet kuriuo atveju patiria stresą, nesvarbu ar vaikas penkiametis ar penkiolikmetis.

Vaiko streso išvengti nepavyks, bet sušvelninti galima. Visų pirma negalima leisti, kad vaiko viduje užgimtų ir įsišaknytų kaltės jausmas dėl tėvų skyrybų. Kalbėkite su juo ir bandykite paaiškinti jam suprantama kalba, kad jis dėl suaugusių tolerancijos ir išprusimo stygiaus, privedusio iki skyrybų, yra visiškai nekaltas.

Reikia daryti viską, kas įmanoma, kad vaikai iš tėvų skyrybų proceso išeitų su kiek įmanoma mažesne trauma. Dažnai kartokite, kad jūs kaip ir anksčiau mylite jį, kad mama, tėtis ir liks mama bei tėčiu, tik gyvens atskirai, o tai reiškia du kartus daugiau švenčių ir du kartus daugiau dovanų. Jei jūs esate tėtis ir jums teko išsikraustyti bei palikti visą užgyventą turtą vaikų labui, stenkitės skirti vaikui kuo daugiau dėmesio ir laiko. Jūsų sūnus ar dukra neturi manyti, kad jūs juos palikote. Juk jūs išsiskyrėte su jų mama, o ne su savo vaikais.

Jokiu būdu nė vienas iš tėvų neturi kaltinti vienas kito, nes šitokio veiksmo pasekmė - problemos jau suaugusio vaiko gyvenime. Jei laikotės nuostatos, kad mama taip ir liko mama, o tėtis taip ir liko tėčiu, pabandykite įsigilinti į šios nuostatos esmę ir suvokti ką tai reiškia naujose realijose. Jei buvusi žmona vaikui girdint kaltina vaiko tėtį, kad jis blogas, galite būti tikri, kad vaiko viduje susiformavo nuoskauda mamos atžvilgiu arba jis pradės šalintis tėčio. Trečio varianto nebūna, o abiem atvejais pasekmės būna skaudžios. Todėl labai gerai pagalvokite, ką ir kodėl darote skyrybų metu.

Juk trokštate, kad jūsų mažylis augtų harmonijoje su savimi ir aplinka. Kaip taisyklė skyrybų metu, apie harmoniją net minties nebūna, bet pasistengti kiek įmanoma mažiau žalos padaryti savo vaikui būtina. Todėl tarpusavyje aptarkite visus klausimus, susijusius su jūsų vaiko auklėjimu. Jei yra tikimybė, kad kuri nors pusė nesilaikys žodinio susitarimo, užrašykite jį, ir kiekvienam iš tėvų įteikite po susitarimo egzempliorių. Taip ateityje išvengsite nesusipratimų.

Nors jūs ir negyvenate kartu, bet sukurti maksimaliai konfortabilią vaiko aplinką privalote. Bet kurios situacijos šeimoje atsiliepia tolimesniam vaiko vystymuisi ir deda pamatus jo suaugusio gyvenimui, o koks jis bus, tiesiogiai priklauso nuo vaiko tėvų. Todėl imdamiesi bent kokių veiksmų šeimoje gerai pagalvokite, kokias pasekmes tai turės jūsų vaikui.

damuakademija.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis