Įvaizdžio specialistė: ką byloja balta spalva

Aprangos kodas – tai ne tik renginio organizatorių rekomendacija, kokius drabužius reikia vilkėti jų rengiamos šventės metu.

Skaitomiausi straipsniai:
- Mažos gudrybės, kurios tirpdo kilogramus
- Ką apie žmogų gali pasakyti jo augintinis?
- Aktorės Christinos Hendricks mados taisyklės apvalutėms (FOTO)
- Astrologė Rima. Venera Liūte – tegul karaliauja meilė!
- Cukinijų-morkų mišrainė žiemai

Jei esate originali asmenybė, aprangos kodu atskleisite savo skonį, pomėgius ir požiūrį į madą. Deja, etiketo specialistų pastebėjimu, lietuviai į aprangos kodą kreipia mažai dėmesio, o dažnai net ir nesupranta, kaip reikia rengtis. Itin rimtai į aprangos kodo reikalavimus teks atsižvelgti rugpjūčio 29 dieną Vilniuje vyksiančios „Vakarienės baltai“ („Dîner en Blanc“) dalyviai.

Organizatorių archyvo nuotr. (Paris, A. Rufin nuotr.)
Paskutinį vasaros savaitgalį Lietuvoje rengiamo šventinio prancūziško pikniko „Vakarienė baltai“ (“Dîner en Blanc”) dalyviai kviečiami paisyti aprangos kodo: elegantiška balta spalva.

Organizacijos nuotr. (Niujorkas, D. Martinez nuotr.)
Paklausta, ar balta spalva lietuviams priimtina, verslo įvaizdžio konsultantė-trenerė Alvyda Jasilionytė teigia, kad nekaltybę, tyrumą ir geranoriškumą simbolizuojanti balta užima tik nedidelę lietuvio garderobo dalį – tą nesunku pastebėti žvelgiant į gatvės praeivius ar pajūrio poilsiautojus. Galbūt kelią užkerta tai, kad balta laikoma pernelyg puošnia, neretai nepraktiška spalva.

Organizatorių archyvo nuotr. (Čikaga, J. Sartorius nuotr.)
Visgi specialistės pastebėjimu, baltos aprangos kodas - puikus sprendimas renginiui, mat ši spalva skatina bendrauti, o ir užduotis vilkėti baltai bei šia spalva papuošti aplinką nėra sudėtinga.

Organizatorių nuotr., Monrealis
„Tinka viskas: pradedant romantiška suknele ir baigiant prigludusiu sijonėliu. Pagrindas – minimalizmas. Aiškios linijos ir vos kelios detalės. Grakšti, tiesi, moderni elegancija. Graži laikysena, – baltos šventės įvaizdį aptaria A. Jasilionytė. – Ruošdamiesi piknikui nepamirškite baltos staltiesės, žvakės jaukumui, vazelės su gėlėmis.

Organizatorių archyvo nuotr., Meksikas
Gėlės turi būti neaukštos, kad netrukdytų pokalbiui. Būtinos lininės ar medvilninės arba labai geros kokybės didesnės medvilninės-celiuliozinės baltos servetėlės.“

Elegantiškai galima atrodyti net per kaitrą

Aprangos kodo tradicijos formavosi šimtmečiais, kol galiausiai tapo suprantamos visame pasaulyje. Žodžių junginys black tie turi vienodą reikšmę amerikiečiui, japonui ir europiečiui – tai formali iškilmingo vakaro apranga. Interpretuoti black tie leidžia mažai, išskirtiniais atvejais galima pasirinkti modernesnį kostiumo ar suknelės modelį. Kur kas daugiau galimybių rinktis suteikia kokteilių vakarėlio aprangos kodas coctail attire.

Organizatorių archyvo nuotr. (Sidnėjus, U. Auerbach nuotr.)
Gali pasirodyti, kad aprangos kodas suvaržo, įspraudžia į rėmus ir apriboja kūrybiškumą, tačiau A. Jasilionytė pabrėžia, kad vadinamasis dress code`as leidžia puoštis atsižvelgiant į sezono mados tendencijas, madingas spalvas, siluetus ar tiesiog pagal pomėgį.

Organizacijos nuotr. (Niukorkas, E. Vitale nuotr.)
Tiesa, anot specialistės, siekiant kitoniškumo lengva peržengti ribas: „Kai dalykinio susitikimo ar vakarėlio metu verslininkas dėvi išblukusius marškinius nušiurusia apykakle, jis rodo nepagarbą esamai situacijai. Tai savo išskirtinumo demonstravimas, kaip ir dėvint labai brangius drabužius bei giriantis, kiek jie kainavo“, – saiko ribas interpretuojant aprangos kodą nubrėžia A. Jasilionytė.

Įvaizdžio konsultantės teigimu, lietuviams aprangos kodas nėra svarbus rodiklis, o dabar, kai šalį užplūdo karščiai, tai ypač pastebima.

Organizatorių archyvo nuotr. (R. Mollitt nuotr.)
„Biure dirbantiems žmonėms rekomenduojama rengtis dalykiškai elegantiškai, tačiau per karščius visi spraudžiasi į laisvalaikio drabužius. Tik ar tikrai vėsiau, jei dėvimi džinsiniai šortai, sportiniai bateliai ir prigludę marškinėliai trumpomis rankovėmis? Kur kas elegantiškiau ir patogiau, jei darbe vilkėsite plonos medvilnės ar lino-šilko, lino-medvilnės elegantiškas kelnes, plonus medvilninius marškinius. Elegantiškai ir profesionaliai galite atrodyti net ir tada, kai kaitina 35 laipsnių karštis“, – neabejoja pašnekovė.

Organizacijos nuotr. (Niujorkas, D. Martinez nuotr.)
Keletas A. Jasilionytės patarimų „Vakarienė baltai“ dalyviams

* Nuspręskite kuo vaišinsitės: vynu ar šampanu. Šampanu ar putojančiu vynu. Pagal gėrimą rinkitės vaišes. Jei gersite šampaną, tiks šokolade mirkytos braškės, šokoladas ar kitas desertas, sūris brie ar kitas minkštas sūris. Jei renkatės vyną, užkandžius turėtų nulemti vyno rūšis. Derės įdarytos alyvuogės, sūris, įvairūs vieno kąsnio užkandžiai.

Organizatorių archyvo nuotr., San Diegas
* Elegantiškam piknikui turėtų būti pasirenkami stiklo arba balti keramikiniai, moliniai, porcelianiniai indai, kuriuose išryškėja maistas. Taurės parenkamos pagal gėrimą, kuriuo planuojate vaišintis.
Šiame renginyje bus matyti ne tik išorinis įvaizdis, bet ir vidinis, elgesio kultūra, pagarba, stalo manieros.
Organizacijos nuotr. (Niujorkas, D. Martinez nuotr.)

Užsakymo nr.: PT_65526138

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis