Moteriškų lytinių ligų šaltinis - kasdieną naudojami produktai

Gydytojai ginekologai susiduria su įvairiomis alerginėmis reakcijomis, uždegimais, bakterinėmis infekcijomis.

Šių dienų populiariausi straipsniai:
- Vestuvių planuotoja: nežinau, ar pati norėčiau vestuvių: visko prisižiūriu
- 4 įpročiai, kenkiantys grožiui
- 11 patarimų, kaip įrengti miegamąjį pagal fengšui
- Kokie vaisiai ir daržovės yra kalorijų bomba?
- Nauji bulvių patiekalai - iš „Moters“ receptų knygos

Ilgametę patirtį turinti akušerė-ginekologė Agnė Meškaitė yra įsitikinusi, kad šiuolaikinės higienos priemonės puikiai atlieka savo funkciją, efektyviai gelbsti „tomis“ ir „kitomis“ dienomis, moterys gali jaustis saugiai ir nerūpestingai.

Paklausta, ar daug dailiosios lyties atstovių kreipiasi jos pagalbos dėl negalavimų, kuriuos sukelia moterims skirtos higienos priemonės, ginekologė sako, kad tokių pacienčių sulaukianti gana dažnai.

„Tiesa ta, kad beveik niekada savo negalavimų jos nesieja su higienos priemonių naudojimu. Kuomet pradedame aiškintis, kokias priemones ir kaip jas naudoja, paaiškėja elementarus neišmanymas. Pirmiausia, dažna visų bėdų priežastis – prasta higienos priemonių kokybė, o neretai ir neteisingas šių priemonių naudojimas.“

Uždegimai, alergijos, infekcijos

Dažniausiai pacientėms diagnozuojamas makšties uždegimas, alerginės reakcijos, bakterinės infekcijos, pienligė. Pieno grybelis yra tarsi normali organizmo flora, nesukelianti jokios patologijos, tačiau dėl tam tikrų faktorių, neretai dėl nekokybiškų ar netinkamų higienos priemonių, jis suveša, sukeldamas didžiulį išskyrų kiekį, erzinantį niežulį, diskomfortą.

Antra, pasak ginekologės, moteriškiems negalavimams įtakos turi nereguliarus tamponų ar įklotų keitimas. Neretai minėtos priemonės nekeičiamos po keletą ar daugiau valandų, paliekamos nakčiai. „Mano praktikoje, tiesa, nelabai dažnai, kartą-du per metus, pasitaiko atvejų, kuomet moterys pamiršdavo apie makšties tamponą. Jos kreipėsi dėl prasidėjusio uždegimo mažajame dubenyje, o apžiūros metu aptikau pūvančią higienos priemonę.“

Stiprus kvapas ir spalva turėtų perspėti apie pavojų

Trečia moterų lytinių negalavimų priežastis – dezodoruotos higienos priemonės ir prausikliai. „Ne kiekviena moteris įstengia nusipirkti kokybišką prausiklį, perka pigų, neretai labai stipriai ir gardžiai kvepiantį. Būtent higieninių prausiklių kaina ir kokybė turi tiesioginį ryšį: kuo pigesnis, tuo prastesnis. Labiausiai abejoju tais, kurių sudėtyje rašoma esant įvairių vaistažolių ekstraktų. Ne kartą pastebėjau, kad panaudojusios intymios higienos priemonių, turinčių sudėtyje veikliųjų augalinių medžiagų, moterys patiria alergines reakcijas, joms paūmėja pienligė“, – sako gydytoja.

Dezodoruoti įklotai, anot ginekologės, taip pat yra labai dažna alerginių reakcijų priežastis. Kvapniosios cheminės medžiagos yra visiškai priešiškos gleivinei, o patobulinti, t.y. dažyti, kaip antai, juodos spalvos įklotai, yra apskritai nepalankūs organizmui.

Medvilnė vertinama visais laikais

Didelė dalis moterų mano, kad naudodamos higieninius įklotus, jos gali neplauti apatinių kelnaičių kelias ar daugiau dienų. „Įklotas nesuteikia teisės nekeisti apatinio trikotažo“, – perspėja A. Meškaitė. Organizmas nuolat išskiria įvairius skysčius: prakaitą, išskyras iš lyties organų, šlapimą. Šiose terpėse puikiai dauginasi ir tarpsta anaerobai, sukeliantys ir alergines reakcijas, ir ligas, ir pagaliau – nemalonų kvapą.

Gydytoja apgailestauja, kad medvilninius apatinius drabužius išstumia sintetiniai: „Tarsi moterys ir žino, kad medvilnės gaminiai yra sveikiausi ir palankiausi organizmui, visgi pasiduoda mados įtakai ar begaliniam norui sužavėti savo antrąją pusę. Tačiau nesusimąsto, kad apsirgusios, bus neįdomios vyrams ir bėda sau pačioms.“

Pacientės, kurios kreipiasi pagalbos dėl įvairių alerginių reakcijų, uždegimų, bakterinių infekcijų, ginekologė skiria gydymą. Suprantama, išsiaiškinus negalavimų priežastis, būtina nedelsiant jas šalinti, t.y. sintetinį apatinį trikotažą – natūraliu, nekokybiškas higienos priemones keisti saugiomis. Šiuo metu moterys gali jų rinktis iš daugybės, tačiau peršasi išvada: jeigu medvilniniai apatiniai drabužiai palankiausi moters sveikatai, vertėtų pabandyti vienkartinių higienos priemonių, kurios taip pat yra pagamintos iš natūralių medžiagų, medvilnės. Kita vertus, gydytoja siūlo dar vieną išeitį – keletą dienų ar savaitę pagyventi kaip senais laikais: be jokių įklotų.

sveikas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis