Tapytoja R. Eidukaitytė kviečia susipažinti su debesų istorijomis

Rugsėjo 4 d. 18 val. Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejuje Vilniuje, vyks dailininkės Rūtos Eidukaitytės parodos atidarymas, kurį rengia tarptautinis vaizduojamosios dailės festivalis “Menas senuosiuose Lietuvos dvaruose”.

Menininkės kūrybinis kelias prasidėjo 1996 m., kai ji baigė M.K. Čiurlionio menų gimnaziją, po to sekė Vilniaus Dailės akademijos tapybos bakalauro bei magistro laipsniai. Rūta dalyvauja įvairiose parodose bei pati aktyviai organizuoja plenerus ir parodas. Vienas naujausių dailininkės laimėjimų – laureatės vardas, pelnytas tapybos konkurse, skirtame XX amžiaus lietuvių tapybos klasiko Antano Gudaičio 110-osioms gimimo metinėms atminti.

Asmeninio archyvo nuotr.
Šios dailininkės skiriamasis bruožas – natūralus ar urbanistinis peizažas, kuriame dominuoja ypatinga tema. Anot menotyrininko Vido Poškaus, Rūtos Eidukaitytės tapyba yra “debesuota”.

“Debesys yra ir svarbiausi Rūtos tapybos motyvai: kamuoliniai, plunksniniai, sluoksninais, aukštutinių bei žemutinių aukštų debesys, debesų virtinės ir pavieniai debesėliai... Jei žiūrėtume apibendrinančiu žvilgsniu, tikru požiūriu iš paukščio skrydžio, jos paveikslai visuomet skyla į du lygmenis – dangaus ir žemės juostą. Padangėje, tame krištoliniame pasaulio skliaute, karaliauja debesys. Kuo tikriausi debesys – garų dariniai, kuriantys įvairiausių gyvų būtybių bei negyvų daiktų iliuzijas ir miražus. Debesys viešpatauja ir žemės sferoje, kur jie įsikūnija į žoles, medžius, vandenis. Vandenys – tie kuo tikriausi debesų persikūnijimai – avatarai (juk dar iš mokyklos laikų prisimename hidrologinio ciklo principus). Rūtos tapyboje net žemiški dalykai įgauna debesų pavidalus...”, rašo V. Poškus.

Asmeninio archyvo nuotr.
Pati menininkė taip pat pripažįsta, kad debesys – viena svarbiausių temų ne tik “Menas senuosiuose Lietuvos dvaruose” parodų ciklui pateiktuose darbuose, bet visoje jos kūryboje. “Kodėl debesys? Nes man patinka tapyti peizažus, ypač iš natūros, o lietuviškas peizažas yra debesuotas. Ir liūdnas. Siekiant išsklaidyti tą liūdesį ir sukelti kiek intrigos, paveiksluose atsiranda debesų gyventojai, medžiai ir namai debesyse, kuriamos ištisos istorijos. Debesų istorijos,” sako Rūta.

Rūtos Eidukaitytės paroda Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejuje bus eksponuojama iki rugsėjo 29 d.

Asmeninio archyvo nuotr.
Informaciją apie visą 2014 m. „Menas senuosiuose Lietuvos dvaruose“ programą, dalyvaujančius menininkus, jų darbų nuotraukas bei parodų grafiką rasite adresu www.menasdvaruose.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis