Kaip teisingai ir sveikai atsikratyti antsvorio, pataria svorio reguliavimo specialistas

Tikriausiai jau ne vienam pažįstamas nusivylimo dietomis jausmas, kai atsikratyti kilogramai grįžta arba jų tiesiog nepavyksta numesti.

Populiariausi straipsniai:
- A. Adamkienė: daugiau interviu nebeduosiu
- Darbe – elegantiška, bet moderni apranga (FOTO)
- Ką apie namų interjerą byloja žalia spalva
- Kaip įveikti celiulitą?
- Jautienos šiupinys

Patarimais dalijasi sveikos mitybos mitybos ir svorio reguliavimo specialistas Gediminas Čižauskas.

Internetas tiesiog sprogsta nuo įvairios medžiagos apie dietas ir patarimus, kaip atsikratyti nereikalingo svorio bei padailinti kūno linijas. Tikriausiai jau ne vienam pažįstamas nusivylimo dietomis jausmas, kai atsikratyti kilogramai grįžta arba jų tiesiog nepavyksta numesti.

Kilogramai grįžta dažniausiai dėl kelių priežasčių bei pagrindinių klaidų, kurias jūs darote vėl ir vėl.

Didžiausia klaida – per mažai kalorijų

Žirnis pusryčiams, arbatos puodelis pietums ir salotos lapas vakarienei arba patarimas valgyti vien tik baltyminį maistą… Matytas scenarijus? Tokios dietos dažniausiai jums žada, kad atsikratysite daug kilogramų per labai trumpą laiką. Atsikratyti svorio gal ir galima, tačiau jūs sulėtinsite medžiagų apykaitą ir sujauksite hormonų pusiausvyrą. Venkite ir per didelio kalorijų suvartojimo, nes visos nesunaudotos energijos maistinės medžiagos kaupiasi riebalų pavidalu.

Patarimas. Vartokite kalorijas pagal savo svorį bei aktyvumo lygį. Jūsų masę organizmui reikia aprūpinti energija, o ją gaminti organizmas gali iš kalorijų ir iš tam tikrų maistinių medžiagų bei taip palaikyti normalų medžiagų apykaitos greitį. Jei sportuojate ar daug judate, jums reikės šiek tiek daugiau kalorijų nei kitam, tokį patį svorį turinčiam žmogui. Jūsų aktyvumas reikalauja daugiau kalorijų, net ir lieknėjant. Krentant svoriui pamažu mažinkite suvartojamas kalorijas.

Per daug gyvulinių riebalų

Valgydami daug mėsos ir dar riebios mėsos kenkiate savo progresui, kadangi organizmas kaupia tokius riebalus. Juk jeigu ant mėsos susikaupė riebalų, tai juos kaupsite ir jūs.

Patarimas. Vartokite augalinius riebalus, kurie padeda blogiesiems riebalams likti mobiliems kraujotakoje ir užtveria kelią jų kaupimuisi. Dauguma augalinių riebalų nesikaupia organizme, turi omega-3, omega-6 ir omega-9 riebiųjų rūgščių. Augaliniai riebalai gaunami iš įvairiausių augalinių aliejų, riešutų, riešutų sviesto, įvairių sėklų bei avokadų.

Per didelis cukraus suvartojimas

Ne tik saldainiai ir pyragaičiai susideda iš cukraus. Natūralaus cukraus, tokio kaip fruktozė ir gliukozė, yra vaisiuose ir kituose angliavandenių turinčiuose produktuose. Cukrus skatina organizmą išskirti insuliną, kuris yra atsakingas už riebalų kaupimą, todėl su juo reikia elgtis atsargiai.

Patarimas. Lieknėjant vaisių vartokite minimaliai, tačiau neišimkite jų iš savo mitybos visiškai, nes jie sudaryti iš maistinių skaidulų ir įvairiausių vitaminų bei mineralų. Taip pat atsakingai rinkitės kitus angliavandenių turinčius produktus. Rinkitės tuos angliavandenius, kurie savo sudėtyje turi mažiau cukraus arba kitaip tariant turi mažesnį glikemijos indeksą. Maisto produktus galite pasitikrinti glikemijos indekso lentelėje.

Per daug suvartojama vienų ar kitų makro elementų

Makro elementai – tai angliavandeniai, baltymai ir riebalai. Šių makro elementų mūsų organizmui reikia tam tikro kiekio, kuris patenkina organizmo ir energijos poreikius. Viską, ko organizmas nepanaudoja, perkelia į atsargas, kitaip sakant, kaupia riebalų pavidalu.

Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis, todėl jų turite gauti tiek, kiek reikia aprūpinti visą organizmą energija, maistinėmis skaidulomis (dėl sklandaus virškinimo) ir gerinti baltymų apykaitą kepenyse. Baltymai reikalingi visam organizmo augimui ir atsistatymui, raumenų atsistatymui bei raumenų auginimui, todėl jų reikia vartoti atsižvelgiant į savo aktyvumą ar augimo periodą. Riebaluose tirpsta dauguma vitaminų ir mineralų, taip jie išsaugomi organizme, taip pat riebalai apsaugo vidinius organus ir yra atsakingi už temperatūros izoliaciją.

Patarimas. Gaukite daugiau nei pusė ar šiek tiek daugiau visų suvartojamų kalorijų iš angliavandenių ir geriausia, kad tai būtų kompleksiniai angliavandeniai, kurie organizme energiją išskiria palaipsniui. Kitą pusę naudingų makro elementų tesudaro baltymai ir riebalai. Jei sportuojate ir aktyviai leidžiate laiką, baltymų poreikis yra didesnis.

Pasinaudodami šiais patarimais jūs apsisaugosite nuo medžiagų sulėtėjimo, energijos trūkumo, hormonų disbalanso, blogos savijautos, nereikalingo riebalų kaupimo ir jų išlaikymo bei kenkimo sveikatai.

Maitinkitės sveikai, gyvenkite aktyviai ir neleiskite kitiems trukdyti jums jaustis laimingais!

„iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis