Kokia kosmetika tinka spuoguotai odai

Šiais laikais kosmetikos pasirinkimas gausus, daugybėje parduotuvių galime rasti pačių įvairiausių kosmetikos priemonių, skirtų kiekvienam odos tipui, nuo sausos iki jautrios ar linkusios spuoguotis. Tačiau, jei kenčiame nuo nedidelių spuogelių ar aknės, kur tuomet reikėtų ieškoti priežiūros priemonių – kosmetikos parduotuvėse ar vaistinėse?

Konsultuoja gydytoja-dermatologė Greta Valančienė.

Vieni, turintys spuoguotą odą, priežiūros priemones perka vaistinėse, kiti ieško prabangių prekės ženklų ir profesionalios kosmetikos grožio prekių parduotuvėse. Yra ir siekiančių natūralumo – kosmetiką gaminasi patys. Tačiau nežinantiems odos ligos būklės gamintis kosmetiką ar įsigyti nepritaikytą specialiai aknės pažeistai yra rizikinga.

Dermatologai, turintiems spuoguotis linkusią odą ar sergantiems akne, rekomenduoja būtent dermatologinę kosmetiką. Ji yra skirta konkrečių odos ligų kankinamai odai prižiūrėti, gaminama iš ingredientų, kuriuos atrenka ir klinikiniais tyrimais jų efektyvumą įrodo farmacininkai, gydytojai dermatologai ir biologai.

Spuoguotos, riebios odos priežiūrai gaminamos priemonės turi medžiagų, reguliuojančių odos riebalų gamybą, neleidžiančių užkimšti porų ir stabdančių uždegimą. „Dermatologinę kosmetiką kuriantys mokslininkai bei gydytojai puikiai išmano, kas sukelia spuoguotumą, skatiną aknę, todėl ši kosmetika yra pritaikyta specialiai. Ji užblokuoja grandis, kurios daro įtaką spuogų atsiradimą ir jos galima įsigyti tik vaistinėse“, – sako gydytoja-dermatologė G. Valančienė.

Fotolia nuotr.

Paprasta (ne dermatologinė kosmetika) veikia kitu principu, ji ne gydo, bet maskuoja spuogus. Pavyzdžiui, sugeria riebalų perteklių, drėkina odą, tačiau tokia kosmetika gali kimšti poras, turėti aromatinių medžiagų, kurios dirgina jautrią bei spuoguotis linkusią odą. „Sergantiems akne renkantis kosmetiką pirmiausia reikėtų konsultuotis su gydytoju, kad būtų nustatyta ligos forma. Gydytojas papasakos, kokios priežiūros odai reikia ir kokia kosmetika būtų tinkamiausia. Dažniausiai yra derinamas ir gydymas, ir priežiūra“, – pataria gydytoja-dermatologė.

Kasdienė odos priežiūra prausikliu ir kremu yra būtina kaip ir aknės gydymas, todėl kenčiantiems nuo spuogų kosmetikos vertėtų ieškoti vaistinėse. Grožio ir odos priežiūros priemonės, kurias randame kosmetikos parduotuvėse, nėra patvirtintos klinikiniai tyrimais, todėl gali pasunkinti aknės formą. Vaistinėse esanti dermatologinė kosmetika yra nuodugniai ištirta ir pritaikyta specialiai spuoguotis linkusiai odai.

Užsakymo nr.: PT_65887718

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis