Penthouse stiliaus būstas - nebūtinai prabangus

Populiarusis architektūros terminas penthouse dažniausiai siejamas su prabangiu būstu didmiesčio centre. Iš dalies – tai tiesa, iš dalies – ne.

Populiariausi straipsniai:
- Nutukimo priežastys. Arba kaip ji atsikratė 80 kilogramų
- Svarbiausi sezono pirkiniai pagal dizainerę E. Žiemytę
- Tarp įtakingiausių maisto kritikos tinklaraštininkų - ir lietuvė
- Kaip išsaugoti santykius per atstumą? Komentuoja psichologė
- Varškės spurgos

Mat penthouse’as nebūtinai turi būti prabangus, kad būtų taip vadinamas. Būtent tai mes pasirengę įrodyti šiame straipsnyje, kartu su danų architektais – Jonu Bjerre-Poulsenu ir Kasperu Rønnu –iš architektūros ir dizaino studijos "NORM.", įsikūrusios Danijos sostinėje Kopenhagoje.

Penthouse’o stiliaus būstas – kas tai yra architektūros prasme?

Pagrindinis penthouse’o stiliaus būsto elementas – ne prabanga, kaip įprasta manyti, o mansarda (stogo konstrukcija su mansarda) arba erdvi terasa ir, žinoma, tai, kad tokie būstai visuomet yra paskutiniame, arba tiesiog aukščiausiame daugiabučio pastato aukšte. Dažnai jie statomi centrinėse miestų dalyse, senamiesčiuose, ypač - ant istorinės architektūros pastatų stogų, kai šie yra rekonstruojami ar renovuojami.


Penthous’ai taip pat yra dažni loftų ir dangoraižių paskutinių aukštų „svečiai“, tad galima tik įsivaizduoti, kokia stulbinama panorama atsiveria pro tokio būsto langus… Šių būstų langai dažniausiai būna vitrininiai, t. y., stiklas - nuo grindų iki lubų. Neretai ir visą išorinę, fasadinę sieną gali pakeisti vientisa, varstomo stiklo plokštuma. Dėl to tokiuose butuose visuomet daug šviesos ir šilumos. Na, ir žinoma, vaizdų, vertų milijono…

Penthouse’o prabangos elementai

Penthouse’o stiliaus būstų prabangos elementai – tai jau antra tema, susijusi su itin didelėmis tokių būstų kainomis, mada ir stereotipais. Šių būstų istorija prasidėjo apie 1920 m. Niujorke, kai ekonomikos pakilimas paskatino statybų bumą, o būstų paklausa miesto centre nepaprastai išaugino butų kainas, ypač viršutiniuose aukštuose. Iš ten atsiverdavo puiki panorama, tad čia buvo įrengiami prabangūs apartamentai, kuriuos įpirkti galėjo toli gražu ne visi.

Nors praėjo beveik šimtmetis, penthouse’o būstų stereotipai beveik nepasikeitė. Vis dar manoma, kad šie būstai kainuoja milijonus, juose stovi natūralia krokodilo oda aptrauktos sofos, sienos dengtos Venecijos tinku ir marmuru, o terasoje puikuojasi baseinas... Tačiau šiandien pristatome penthouse’o stiliaus būstą, kuriame nėra jokių prabangos elementų, kuris yra tikriausias penthouse’as architektūros prasme.

Asketiškasis penthouse’as Kopenhagoje

Šis penthouse’o stiliaus butas yra istoriniame sostinės rajone Frederiksberge. Buto plotas – 74 m2, o jį sudaro svetainė, sujungta su mini virtuve, miegamasis, darbo kambarys, vonios kambarys ir, žinoma, erdvi stogo terasa. Kadangi bute gyvena danų pora, kurios pagrindinis būstas yra Ispanijoje, architektai gavo užduotį Kopenhagoje sukurti jiems tokį butą, kuris primintų privatų viešbutėlį Šiaurėje - kad jiems čia sugrįžus būtų komfortiška kaip gerame, skandinaviškame viešbutyje, bet jauku kaip savuose namuose.

„Buto savininkai daug keliauja, todėl mes norėjome jiems sukurti ramų, švarų ir išgrynintą interjerą, tokį, koks idealiai tiktų poilsiui,“ – sako architektai. Taigi jų sugalvota minimalistinė, asketiška interjero koncepcija iškart uždavė viso buto sienoms madingą, baltą toną, kuris jau savaime interjerui suteikė nenugalimą švaros įvaizdį, kurį galima matyti visose buto erdvėse.

Renovuojant patalpas, viskas, išskyrus grindis ir pagrindinę buto struktūrą, buvo perdaryta. Sienose suformuotos nišos, kuriose įrengti paslėpti šviestuvai. Kadangi pilkas dangaus fonas Kopenhagoje - dažnas reiškinys, apšvietimo sistema buvo išskaidyta, o maži šviestuvėliai įrengti įvairiose skirtingose vietose, todėl visame bute galima laisvai kurti jaukią atmosferą, tiesiog žaidžiant su šviesa.

Išmanusis būstas, valdomas telefonu

Nors daniško penthouse’o interjeras visiškai paprastas ir net asketiškas, pats būstas yra išties protingas. Mat šiame bute įrengta išmanioji namų valdymo sistema, kuri leidžia buto šeimininkams valdyti savo butą net nebūnant namuose. Pavyzdžiui, dar būdami viena koja Madrido aerouoste, antra koja jie jau gali būti savo namuose Kopenhagoje... Ar tai įmanoma? Ogi taip, nes buto valdymo sistema yra susieta su šeimininkų išmaniaisiais telefonais ir vos vienu telefono mygtuko paspaudimu jie gali kontroliuoti visus buto šviestuvus, įjungti židinį ar oro kondicionierių dar būdami oro uoste...

Išmaniesiems apšvietimo sistemos sprendimams įgyvendinti buvo pasirinkti garsaus šveicarų šviestuvų dizainerio Youri Agabekovo šviestuvai. Jis preciziškai veikiančias apšvietimo sistemas pradėjo kurti dar 1967 m. Ženevoje. Dabar šie šviestuvai ne tik pagal šeimininko norus kuria skirtingus apšvietimo scenarijus, bet ir gali būti apskritai išjungti vos vienu mobiliojo telefono mygtuko paspaudimu. Tad šio būsto gyventojams niekada nereikia jaudintis dėl to, kad išeidami pamiršo išjungti elektrą.

Balta kaip sniegas svetainė su integruota mini virtuve

Balta balta, kur dairais... Tik šviesaus medžio grindys ir patys būtiniausi baldai bei kelios subtilios interjero dekoro detalės – tai viskas, kas yra svetainėje. Jokių spindinčių, penthouse’o stiliaus būstams būdingų prabangos ženklų čia neaptiksime. Kaip, beje, ir visame bute. Nei krokodilo oda aptrauktos sofos, nei sukūrinės vonios vidury kambario... Pagrindinis asketiškojo penthouse’o svetainės akcentas – prie pagrindinės sienos prisišliejusi nedidelė sienelė, į kurią integruotas modernus, išmaniuoju telefonu valdomas židinys ir plačiaekranis televizorius. Už sienelės paslėpti žibintai suteikia sienelei lengvumo įspūdį.

Svetainės kambaryje taip pat yra integruota virtuvės zona su atviromis, erdviomis lentynomis ir visais reikalingais buitiniais prietaisais, kurie sumaniai paslėpti apatinėse, uždarose virtuvės spintelėse, po kuriomis įrengtas grindinis apšvietimas. Taigi lengvomis stumdomosiomis durimis nuo svetainės atskirta minimali virtuvės zona tarsi sklendžia ore, be to, tiesiai iš jos per svetainę matoma terasa. Architektų teigimu, vaizdas iš virtuvės į lauką tiek dieną, tiek naktį yra išties įspūdingas.

Miegamasis, inspiruotas japoniškos tokonomos

Miegamojo dizainą padiktavo japoniškas stilius. Kadangi prieš renovaciją viena šio kambario siena buvo pažeista, architektai pažeistoje vietoje įrengė tokonomą. Tradiciniuose japonų namuose tokonoma – tai niša, kurios sienos išpieštos kaligrafiniais piešiniais, gėlėmis ir vaizdais, atitinkančiais metų laikus. Šiame skandinaviškame penthouse ji palikta balta, tik papuošta japonišku kaligrafiniu paveikslu.

Skandinavišką tokonomos interpretaciją pratęsia specialiai suprojektuota miegamojo lova su mediniu suoleliu vietoje įprasto lovos rėmo gale. Iš abiejų lovos pusių į sieną integruoti du asketiški knygos formos mediniai paviršiai, atliekantys naktinių stalelių vaidmenis. Priešais lovą architektai įrengė dar vieną nišą, kurioje savo vietą rado berėmė spinta su stumdomosiomis durimis.

Miegamajame, kaip ir visame bute, svarbią funkciją atlieka šviesos efektai, kuriantys tam tikrą nuotaiką. Norima atmosfera prieš miegą gali būti sukuriama tiesiog telefonu, nes, kaip jau minėta, visi bute esantys šviestuvai užprogramuoti kurti skirtingus apšvietimo scenarijus ir turi sąsają su mobiliaisiais įrenginiais. Jie gali būti valdomi tiek esant namų viduje, tiek per atstumą.

Kompaktiška darbo zona

Darbo kambariui bute neliko daug vietos, tačiau jis vis dėlto rado savo zoną priešais įėjimą į miegamąjį. Iš esmės tai balta, tuščia erdvė, kurios pagrindą sudaro 3 metrų ilgio stalviršis, sumontuotas tarp laikančiųjų sienų. Ant šio balto stalviršio telpa dvi darbo vietos su nešiojamaisiais kompiuteriais, apšviestos subtiliais „Agabekov“ šviestuvais. Ir, atrodo, kad tai yra viskas, ko iš tikrųjų reikia ramiam darbui namuose.

Mažytė drama vonios kambaryje

Architektas Jonas Bjerre-Poulsenas sako, kad vonioje lyg šešėlių teatre norėjo sukurti šiek tiek baltos dramos. Čia drama kuriama apšvietimu, manipuliuojant sienose ir lubose paslėptais „Agabekov“ šviestuvais ir prožektoriais. Visam vonios kambariui „parašytas“ specialus šviesos scenarijus leidžia tam tikras zonas apšviesti itin ryškiai, kitas paliekant šešėliuose. Intensyviausias apšvietimas sutelktas ties veidrodžiu virš praustuvo, paslėpus šviestuvėlius už veidrodžio sienelės ir taip sukūrus teatro grimo kambario apšvietimo efektą.

Baltasis vonios kambarys suprojektuotas pagal paprastą principą: „Mažiau yra daugiau“. Todėl jame nerasite nieko nereikalingo: tik funkcionalią dušo zoną su stiklinėmis durimis, tualetą, rankšluosčių laikiklį „pavaduojančias“ juodas kopėtėles (kopėčios – vietoje įprastų lentynų sistemų ir laikiklių yra viena madingiausių pastarojo meto vonios interjero kūrimo priemonių), veidrodį ir ypatingą, itališko šviesaus travertino akmens praustuvą su spintele.

Erdvioje terasoje – japoniškas sodas

Senoji betoninė namo terasa buvo visiškai perdaryta į modernią, medinę konstrukciją, sukuriant čia jaukią, Japonijos inspiruotą minimalistinę erdvę. Terasoje – nedidelis japoniškas sodas su mažutėmis, žiemą ir vasarą žaliuojančiomis japoninėmis pušimis, japoniškais tujeniais ir kitais rytietiškais augalais. Sėdint augalų draugijoje galima gerėtis iš čia atsiveriančia Kopenhagos panorama. Beje, terasa užima daugiau nei trečdalį viso buto ploto, o į ją patekti galima ir iš svetainės, ir iš miegamojo. Tad vietos čia užtenka ne tik šeimininkams, bet ir jų svečiams.

Štai toks yra asketiškasis penthouse’o stiliaus butas Kopenhagoje, kuriame susimaišė skandinaviškos ir japoniškos tradicijos, šveicariškas tikslumas. Svarbiausią vietą jame užima ne prabanga, o funkcionalumas, išmanumas ir ypatingą atmosferą bute kurianti natūrali bei dirbtinė šviesa. „Šviesa yra tai, kas apibrėžia formą ir yra svarbiausias elementas kuriant ypatingą atmosferą“, – antrina pagrindinis šio interjero autorius Jonas Bjerre-Poulsenas.

„iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis