Tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis: mažųjų herojų keliais

Spalio 10 - 19 d. Vilniuje vyks devintasis tarptautinis vaikų ir jaunimo fimų festivalis. Jo rengėjai jauniesiems žiūrovams pristatys 14 naujausių, pasaulyje pripažintų filmų jaunimui iš 12 šalių.

Šiųmetinio kino festivalio akiratyje – herojai. Ne išgalvoti kaip Žmogus Voras ar Haris Poteris, bet tikrieji - kiekvieną dieną augantys, maištaujantys ir atkakliai siekiantys to, kuo tiki jų širdys.

Vaikystė ir paauglystė – tai ne tik gražiausias mūsų atžalų gyvenimo laikas, bet ir svarbiausias metas, kuomet formuojasi jų pasaulėžiūra bei tapatybė. Vaikų ir jaunimo filmų festivalio organizatoriai su didžiuliu susidomėjimu stebi, kuo gyvena ir kokius iššūkius patiria šiandieninio pasaulio vaikai. “Pastebėjau, kad visuose filmuose herojai atkaliai ieško ir siekia savo tikslų su nesustabdomu veržlumu. Jiems pasakų nereikia, jie nori tyrinėti ir rasti savo atsakymus.

Didžiuosiuose ekranuose matysime išgalvotus ir realius, mažus ir suaugusius, užgrūdintus karo ugnies ar išlepintus žemiško „rojaus“ herojus. Iš Brazilijos, Sirijos, Pietų Afrikos, Kolumbijos, Skandinavijos pusiasalio, Baltijos valstybių ir kitų šalių bei žemynų atkeliavusių filmų veikėjai dramatiškų ar linksmų aplinkybių fone kečiasi. Bet visi jie turi svajonę ir drąsos ją įgyvendinti.” - sako vaikų ir jaunimo filmų festivalio organizatorė Lina Užkuraitytė. Pasakodami išskirtines kino istorijas, festivalio rengėjai siekia pramušti ne(susi)kalbėjimo sieną ir sukurti intriguojančią atmosferą diskusijoms tarp vaikų, tėvų, mokytojų ir visų suaugusiųjų, kurie nori nukreipti vaiko vertybių skalę vertikalės linkme.

„Aš ir Zoja“
Organizatorių nuotr.
Svajojate atrasti nepažintus kraštus? Festivalis nukels į Amazonės atogrąžų miškus, kur penkiametė našlaitė čiabuvė Taina svajoja tapti kare ir atskleisti tikrąją savo kilmę. Mergaitė susiduria ir stoja kovon su savo protėvių priešu, tikru velnio įsikūnijimu, kuris nori sunaikinti mišką. Filmo “Taina – Amazonės legenda” (Brazilija, 2013 m.) pagrindiniai ingridientai – draugystė, nuotykiai ir magija. Kita brazilų kino juosta „Casa Grande“ (2014 m.) atvers duris į Rio de Žaneiro turtuolių šeimos namus, kuriuose vyrauja tariamas nerūpestingumas ir realus moralinis bei finansinis nuosmūkis. Šiame elitinio gyvenimo fone septyniolikmetis Žanas mėgina išsivaduoti iš savo tėvų, kurie slepia artėjančio bankroto grėsmę, globėjiškumo. Skurdžių Kolumbijos gatvių gyvenimo realijas atskleis šešiolikmečio Mateo istorija, kuriam tenka misija išsivaduoti iš primesto slaptojo agento vaidmens ir menu nugalėti smurtą. (“Mateo”, Kolumbija, Prancūzija, 2014 m.)
Jaunieji filmų herojai ieškos savo svajonės džiazo muzikoje („Feliksas“, Pietų Afrika, 2013 m.), mįslingoje pažintyje su paslaptingu smuikininku (“Finas”. Nyderlandai, 2013 m.), tyrinės pasaulį balansuodami ties nusikaltimo riba („Mama, aš tave myliu“, Latvija, 2013 m.) ar išsilaisvins nuo primestų suaugusiųjų taisyklių nerdami į nuotykių sūkurį (“Eskilis ir Trinidada”, Švedija, 2013 m.). Svetimoje kultūroje ir nemokėdami kalbos atras pirmos meilės grožį (“Tavo grožis nevertas nieko”, Austrija, 2012 m.) ar susižavėjimo kelyje patirs išbandymą draugyste („Aš ir Zoja“, Šveicarija, 2013 m.).

Tuo tarpu, prie invalido vežimėlio prikaustytas Džiulijanas ryšis dalyvauti viename sudėtingiausių pasaulio sporto renginių („Nugalėtojai“,Prancūzija, 2013 m.). Septyniolikmečiui netrūksta žavesio, jis turi puikų humoro jausmą, tačiau jo liga sukelia vis daugiau įtampų šeimoje, o nutrūktgalviškos svajonės yra sunkiai išpildomos. Vaikinas visgi meta iššūkį savo tėčiui ir paragina jį kartu sudalyvauti triatlone. Visa šeima dar kartą susivienija tam, kad vaikas sėkmingai įveiktų, atrodytų, neįveikiamą trasą. Na, o dviejų benamių brolių iš Irako istorija prasidės nuo netikėtos „pažinties“ su amerikiečių filmų herojumi Supermenu, kurį jie nemokamai pamatė pro skylę kino teatro sienoje. Jaunuoliai, neturėdami nei dokumentų, nei pinigų, ryžtasi vykti į svajonių šalį, mat turi paruošę supermenui ilgą sąrašą užduočių, kurių pagrindinė – išspręsti jų šalį ir gyvenimus užgriuvusias problemas. Kontrastais ir humoru paremta kino juosta „Bekas“ (Švedija, Suomija, Irakas, 2012 m.) – viena jautriausių festivalyje, nors verčia nuolatos kvatotis.

Festivalio žiuri vertins ir pirmą šviežiai “iškeptą” nepriklausomos Lietuvos kompiuterinės animacijos kino filmą „Gustavo nuotykiai“ (2014 m.), kuriame leisis į prarastos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų relikvijos paieškas.

“Taina – Amazonės legenda”
Organizatorių nuotr.
Dokumentiniai tarptautinio vaikų ir jaunimo filmų festivalio programos filmai pasakos, kokius sunkumus vaikai įvairiuose pasaulio kampeliuose yra pasiryžę išgyventi vardan geresnio išsilavinimo ir ateities Juostoje „Pakeliui į mokyklą“ (Prancūzija, Kinija, Pietų Afrika, Brazilija, Kolumbija, 2013 m.) Džeksonas (11) ir jo mažoji sesutė pėsčiomis du kartus per dieną žygiuoja 15 kilometrų per laukiniais žvėrimis knibždančią Kenijos savaną. Du kartus per dieną Carlito (11) ir jo sesutė raiti sukaria 18 kilometrų per Argentinos lygumas. Zahira (12) ir jos du bendraklasiai kiekvieną savaitę keliauja Atlaso kalnų keliais Maroke vien tam, kad pasiektų internatą. Samuelis (13) negali vaikščioti, todėl jo kasdienę kelionę į vieną mokyklų Indijoje įveikti itin sunku: tai kelionė pilna kančios, kurioje jam talkina du jaunėliai broliai.

Apie tai, koks galingas ginklas yra viešumas pasakoja kita dokumentinė juosta „#Čikagosmergina: socialinis tinklas kovoje prieš diktatorių“ (JAV, Sirija, 2013m.). Iš savo kambario Čikagoje, naudodamasi socialiniais tinklalapiais, devyniolikmetė Ala‘a koordinuoja revoliuciją Sirijoje. Kai diktatorius Bashar al-Assad įveda žiniasklaidos cenzūrą, Ala‘a ir jos pagalbininkų tinklas, naudodamiesi mobiliaisiais telefonais ir kameromis, suranda būdą, kaip parodyti pasauliui, kas iš tiesų vyksta Sirijoje. Ar neteks šioje kovoje griebtis tikrų ginklų?

„Visos festivalio kino istorijos skirtingos – vienose herojai ieško ir bando suprasti savo tėvus, kitose – priešingai, siekia išsivaduoti iš perdėtos jų kontrolės. Kitur tėvų išvis nėra, ir belieka pasitikėti pačiu savimi. Neprivalai būti Supermenas, Batmanas ar kitas X-menas – svarbiausia būti savo istorijos herojumi.“, - sako filmų festivalio vaikams ir jaunimui organizatoriai.

Pirmą kartą festivalio rengėjai ryžtasi smagiam eksperimentui – kviečia moksleivius visa klase ar su draugais burtis į komandas ir tapti 9-ojo festivalio “herojais” – išbandyti žiuri komisijos narių vaidmenį ir išrinkti geriausius filmus. Organizatoriai tikisi, kad komandinis darbas paskatins dialogą tarp bendraamžių, padės labiau įsigilinti į filmuose keliamas problemas, o svarbiausia –patirti netradicinę ir kūrybišką pramogą.

Tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis vyks spalio 10 - 19 dienomis Vilniuje kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“, spalio 21, 22 d. persikels į Kauno ir Šiaulų „Forum Cinemas“ kino teatrus, o lapkričio mėnesį atkeliaus į Uteną.

9-asis tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis kviečia mokyklas jungtis į festivalinį šurmulį! Jau daugiau nei pusė tūkstančio moksleivių keliaus kartu su mokytojais žiūrėti filmų.

Klasių registracija į seansus „Pasakos“ ir „Multikino“ kino teatrus Vilniuje vyksta tel. 867752036, „Skalvijos“ kino centre el.paštu edukacija@skalvija.lt arba tel. 2610505.

Tik spalio 1 d. bilietai į festivalio filmus “Pasakos” bei “Multikino” kino teatruose kainuos po 8 litus.
Daugiau informacijos www.kidsfestival.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis