Obuolių ir kriaušių trupininis pyragas

Kažkas yra pasakęs, kad laimingi namai kvepia pyragais. Kažkodėl aš manau, kad lietuviški namai kvepia obuolių pyragu su truputėliu cinamonu. Šiandien mano namai pakvipę obuoliais, kriaušėmis, cinamonu ir karamele, o tai tikrai suteikia daug laimės.

Tokį pyragą mes kepdavom kartu su mama, kai buvau maža. Tik, žinoma, paprastai naudodavom obuolių ar kitokią uogienę.
Šiandien šis pyragas kitoks - sugalvojau naudoti šviežias kriaušes ir obuolius, truputį rudojo cukraus ir sviesto - kad susidarytų karamelė. Puikumėlis, ir taip tikrai kvepia laimingi namai...

Reikia tešlai:

300 g miltų
100 g krakmolo
200 g sviesto
1/2 stiklinės cukraus
1 kiaušinio
2 valg. šaukšto grietinės
žiupsnelio druskos
2 arb.šaukštelius kepimo mitelių

Įdarui:

2 didelių kriaušių
4 didelių obuolių
1 st. razinų
2 cinamono lazdelių
1 st. rudojo cukraus
100 ml vandens
1 valg. š. sviesto
2 valg. š. krakmolo


Gaminimo eiga:

* Miltus ir krakmolą sumaišome ant lygaus stalo paviršiaus. Sudedame šaltą sviestą ir peiliu pjaustome tuo pat metu maišydami su miltais. Sudedame druską, kepimo miltelius ir cukrų, ir tada jau rankomis formuojame trupinėlius. Sudedame kiaušinį ir grietinę, bei išminkome viesntisą tešlą (apie 2 min).

* Padalinkime tešlą į dvi dalis, viena gali būti truputi mažesnė, kurią naudosime trupiniams. Mažesnį tešlos gabalą suvyniojame į plėvelę ir dedame į šaldiklį. Didesnį gabalą taip pat suviniojam į plėvelę ir dedam į šaldytuvą 1 valandai. (Tešla gaunasi gana lipni, bet įdėjus į šaldytuvą ir kitą dalį į šaldiklį ji sustingsta, todėl užtenka tik šiek tiek pamiltuoti kočiojimo paviršių ir lengvai išsikočios.)

* Nulupame ir supjaustome kriaušes bei obuolius. Sudedame į puodą kartu su razinom, ruduoju cukrumi, cinamono lazdelėmis bei vandeniu. Verdame 15 min., kol vaisiai bus minkšti, bet vis dar laikys formą.

* Atvėsiname. Išimame cinamono lazdeles.

* Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių.

* Didesnį tešlos gabalą iškočiojame ir ištiesiame kepimo skardoje, užlenkiame kraštus, pabarstome 1 arb. šaukšteliu krakmolo. Supilame įdarą, apibarstome likusiu krakmolu bei išdėliojame smulkintą sviestą.

* Imame mažesnį tešlos gabalą ir užtarkuojame jį ant pyrago viršaus. Galime ir rankomis sutrupinti.

* Dedame į orkaitę ir kepame apie 50-60 min., kol tešla gražiai paruduoja, o įdaras burbuliuoja. Atvėsiname, galime apibarstyti cukraus pudra. Nerekomenduoju pjauti tik iškepto, tegul atvėsta, tuo pat metu ir įdaras vėstant sutirštės ir neišbėgs pjaustant. Skanaus!

P.S. Jei naudosite stiklinį kepimo indą, tai geriau pagrindą primiausia šiek tiek subadyti šakute ir kokias 15 min. apkepti orkaitėje,o tik tada sudėti įdarą ir trupinius ant viršaus.


www.surfingtheworldcuisine.com

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis