Tragiško likimo Fridą Kahlo lovoje guodė ir vyrai, ir moterys

Frida Kahlo pasaulinę šlovę pelnė tik praėjus keliems dešimtmečiams po mirties. Gerokai garsesnis iki tol buvo jos sutuoktinis dailininkas Diegas Rivera. Jį meksikietė dažnai vadindavo viena iš savo didžiųjų gyvenimo tragedijų. Kita buvo autobuso avariją, per kurią Fridai buvo sutraiškytas dubuo, pėda ir keliose vietose lūžo stuburas.

Šių dienų populiariausi:
- Megztos mados tendencijos rudeniui ir žiemai (FOTO)
- 10 produktų, kurių turėtų būti kiekvienoje virtuvėje
- Ypatingai geros naujienos spaliui
- Krūties vėžio atsiradimui įtakos gali turėti net pasirinkta liemenėlė
- Šokoladinis kriaušių pyragas

Avarija atvėrusi kelią į tapybą

Frida augo su penkiomis seserimis (dvi buvo iš pirmos tėvo santuokos), tačiau artimiausius ryšius visą gyvenimą palaikė su tėvu. Jo sprendimu, mergaitė lankė gerą mokyklą, kurioje pirmą kartą išvydo savo būsimą vyrą Diegą Riverą. Stambus vyras mokykloje tapė freską. Mergaitė dažnai stebėdavo jo darbą ir drauges stebino savo pareiškimais, kad norėtų už jo ištekėti ir pagimdyti vaikų.

Visos jos gražios ateities svajonės žlugo vieną 1925 m. rugsėjo dieną. Autobusą, kuriuo važiavo būsima dailininkė, taranavo nuo bėgių nuslydęs tramvajus. Aštuoniolikmetę Fridą per visą kūną pervėrė metalinis strypas ir išlindo per vagina. Vėliau moteris juokaudavo, kad tada ji prarado savo nekaltybę. Ji kelis mėnesius sugipsuota praleido ligoninėje, jai buvo atliktos 35 operacijos, tačiau nelaimės pasekmės liko visam gyvenimui. Frida nuolat jautė skausmą, kuris tai susilpnėdavo, tai paūmėdavo, ir būdavo itin silpnos sveikatos.

Frida Kahlo
Frida Kahlo
Vida Press

Tįsodama su gipso ir metalo įtvarais mergina staiga pajuto didelį norą tapyti. Iki tol ji lankė tik dailės pamokas mokykloje ir nebuvo vertinama kaip turinti meninį talentą. Be to, pati Frida ketino studijuoti mediciną. Tačiau gulėdama lovoje ji ėmė tapyti – mama padarė patogų molbertą, o tėvas atidavė dažų rinkinį ir savo teptukus. Frida daugiausia tapė save pačią. Ji aiškino, kad jautėsi labai vieniša ir buvo vienintelis žmogus, kurį ji taip gerai pažinojo. Vėliau šis jos įprotis nesikeis – Fridos kūryboje gausu autoportretų.

Abortai ir romanas su Levu Trockiu

Val pradėjusi vaikščioti Frida savo tapybos darbus parodė vieninteliam pažįstamam dailininkui ir nusižiūrėtai simpatijai – Diegui Riverui. Šiam jos darbai patiko, kaip ir pati mergina. Netrukus jie ėmė susitikinėti ir greitai iškėlė vestuves. Dvidešimt vieneriais metais vyresnis jaunikis nė kiek neglumino Fridos tėvų. Jie džiaugėsi, kad atsirado vyras, kuris galės pasirūpinti jų luoša dukterimi.

Frida Kahlo
Frida Kahlo
Vida Press

Tačiau kelis metus buvusi laiminga santuoka netrukus tapo tikru skauduliu Fridai. Ji kelis kartus bandė pastoti, tačiau visi jos nėštumai baigėsi arba persileidimu, arba abortu dėl sveikatos būklės. Situacijos nepalengvino ir vyro mergišiaus įpročiai. Fridos kantrybė trūko, kai Diegas užmezgė romaną su viena iš jos seserų. Tai sužinojusi dailininkė nutarė, kad ji irgi gali turėti meilužių.

Fridos lovoje atsidurdavo ne tik vyrai, bet ir moterys. Tačiau žymiausiu jos meilužiu galima vadinti Levą Trockį. Moteris ir jos sutuoktinis palaikė komunizmo idėją ir priklausė kairiųjų judėjimui. Ištremtą rusų revoliucionierių dailininkė vadino senuku, tačiau žavėjosi jo energinga ir intelektualia asmenybe. Šis romanas labai nepatiko Diegui – Trockis buvo jo dievaitis, ir jis jautėsi išduotas žmonos. Sužinojęs apie romaną Diegas pareikalavo skyrybų.

Antroji santuoka su tuo pačiu vyru

Po oficialių skyrybų buvę sutuoktiniai vis dar aktyviai bendravo, tačiau Frida stengėsi tapti finansiškai nepriklausoma, todėl tapė kaip niekada daug. Poros gyvenimą vėl netikėtai apvertė tas pats Levas Trockis. Po jo nužudymo Diegas pakvietė Fridą atvykti pas jį į Kaliforniją. Vos po poros mėnesių jie ir vėl susituokė.

Frida Kahlo
Frida Kahlo
Vida Press

Fridos sveikata kasmet dramatiškai prastėjo. Visi gydytojų bandymai jai padėti duodavo atvirkščią rezultatą. Jos paveikslai taip pat tapo kur kas gilesni ir skausmingesni. Ji sakydavo, kad netapo sapnų, tik savo realybę. Didžiausia savo pergale ji laikė asmeninę parodą Meksiko galerijoje.

Gydytojai įspėjo, kad dėl sveikatos pati moteris joje dalyvauti negalės. Tačiau Diegas sugalvojo viduryje galerijos pastatyti didžiulę lovą su baldakimu. Fridą atvežė greitosios pagalbos automobilis ir moteris gerbėjus sveikino skausmo perkreiptu, bet džiugiu veidu.

Frida Kahlo mirė 1954 m., sulaukusi vos 47 metų. Kelios dienos iki mirties dailininkė savo dienoraštyje rašė: „Tikiuosi, kad išėjimas bus džiaugsmingas ir daugiau niekada čia nebegrįšiu“. Įtariama, kad moteris mirė nuo didelės dozės nuskausminamųjų vaistų. Prieš kelis metus jai buvo amputuota dešinė koja dėl gangrenos ir ištisus mėnesius ji praleisdavo ligoninėse, todėl gyvenimo džiaugsmo nebejuto. Tačiau tikroji mirties priežastis iki šiol nėra aiški, nes skrodimas nebuvo atliktas, o kūnas kremuotas.

Frida Kahlo
Frida Kahlo
Vida Press

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis