Kaip apsaugoti save nuo smurtautojų

Dažnai žmonėms atrodo, jog jie traukia tam tikrus asmenis prie savęs, pvz., girtuoklius, smurtautojus, išdavikus, melagius.

Populiariausi tekstai:
- Lietuvoje jau 2 metus gyvenanti jamaikietė: pirmas įspūdis šokiravo
- Kuo vilki elegantiškos paryžietės (FOTO)
- Horoskopas spalio 2-9: didžiausių permainų norėsis asmeniniuose santykiuose
- Madingiausios šio sezono rankinės (FOTO)
- Cinamoninis naminis sūris

Paskutiniu metu per televiziją matome ar interneto erdvėje regime moteris, kurios nebijo atskleisti, kad kentė smurtą šeimoje. Tai - pavieniai drąsių moterų pavyzdžiai, o juk skriaudžiamųjų Lietuvoje - tūkstančiai. Moterys kenčia, bijo prisipažinti artimiesiems, nes vis kaltina save už tai, kad vyras pakėlė ranką.

Smurtas - ne tik fizinis reiškinys, tai - tarsi patekimas į uždarą sektą. Ir iš tiesų – kultai, sektos ir užgaulūs santykiai šeimoje turi daug bendra. Abu reiškiniai tarpsta izoliuotoje, slaptoje aplinkoje, kuri skatina priklausomumą, nuolankumą ir užkerta atsitraukimo kelius. Ir kultams, ir užgauliems santykiams šeimoje yra būdingas reikalavimas paklusti asmeniui, apsiskelbusiam dievu pvz., jums neleidžiama vienam išeiti su draugais, neleidžiama rengtis, kaip jums patinka, negalite savarankiškai imti maisto iš šaldytuvo ir t.t.

Norėdamas išlaikyti viršenybę smurtaujantis asmuo nuolat menkina kitą, ir tuo pat metu meilikauja bei įtikinėja esąs vienintelis taip stipriai mylįs, o va kiti tik pavydintys šių santykių. Pasak jo, dėl bet kokio sąmyšio, nusivylimo ar kito kokio skausmingo dalyko, susijusio su užgauliais santykiais (ar kultu), kaltas yra tik pats skriaudžiamasis.

Siekiant išbristi iš šių ydingų santykių, vienas pirmučiausių žingsnių – suvokti, jog iš tiesų čia ničnieko (nuo jus izoliacijai pasmerkusių pirmųjų meilikavimų iki neišvengiamų įžeidinėjimų, bauginimų ir visų kitų dalykų, turinčių jums parodyti „jūsų vietą“) nėra daroma jūsų ar jūsų vaikų labui. Jums kuo greičiau reikia gelbėti savo ir savo vaikų gyvenimus ar net gyvybę.

Papasakosiu vieną istoriją apie Gabrielę (moters vardas pakeistas). Gabrielė nuo mažų dienų svajojo apie nuosavą jaukų namelį, vyrą, du vaikus ir šunį. Tokia svaja užaugus atrodė įmanoma, kai mergina susipažino su maloniu vyriškiu, pavadinkime jį Aleksu. Pažinties pradžia atrodė daug žadanti, pora susituokė. Tik vėliau, gal po metų, ėmė ryškėti, kad Aleksas yra itin pavydus ir net menki nesutarimai sukelia jo įniršį. Ne ten padėtas daiktas, ne toks žvilgsnis, ir prasidėdavo audra namuose. Paskui Aleksas vis atsiprašinėdavo Gabrielės, - supyko, nes bloga jo nuotaika, darbo diena buvusi sunki...

Galiausiai vieną dieną Gabrielė pasirodė su mėlyne paaky ir praskelta lūpa. Kolegėms bandė sakyti, kad griuvo paslydusi ant šlapių vonios grindų. Draugės klausėsi nuleidusios akis. Tačiau kai po savaitės Gabrielė į darbą atėjo šlubčiodama, draugės nebeleido meluoti. Ir Gabrielė prisipažino, kad vyras įsiuto, kai ji kažką tyliai telefonu šnibždėjo draugei. Paranojiškas Aleksas apkaltino moterį turint meilužį ir sumanė žmoną paauklėti.

Paraginta kolegių, Gabrielė tą pačią dieną susikrovė daiktus ir su dukrele išvyko pas tėvus.

Būrėjos Dianos komentaras

Dažnai žmonėms atrodo, jog jie traukia tam tikrus asmenis prie savęs, pvz., girtuoklius, smurtautojus, išdavikus, melagius. Kad netrauktumėte tokių asmenų, naudinga žinoti, kaip galima save apsaugoti. 

Štai keli patarimai:

* Veidrodžių ratas: mintyse apsupkite save vientisu veidrodžių ratu. Veidrodžiai turi būti aukštesni už jus ir nukreipti į išorę. Jie trauks baltąsias esybes, o tamsiąsias atstums.

* Nešiotis su savimi užkalbėtos druskos buteliuką.

* Veiksmingas būdas nemaloniam asmeniui iš namų iškrapštyti: į jo batus priberkite smulkios druskos. Druskos prašykite, ko pageidaujate, kad asmuo paliktų šiuos namus.

Diana Skurdelė
„iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis