Kai akys verkia ne dėl emocijų

Žmogus verkia iš sielvarto ar džiaugsmo, rūpesčių ar laimės, įskaudintas ar supykęs. Priežasčių tikrai daug. Tačiau ašaros gali reikšti ne vien emocijas. Akys gali ašaroti ir dėl ligų, pvz., sausų akių ligos.

Ką žinome apie šią ligą? Ar yra tyrimų, kurie pamatuotų ašarų kiekį, patvirtintų ligą? Kaip išsirinkti akių lašus? Štai klausimai, kurie iškyla kiekvienam susidūrusiam su sausų akių liga.

Sausų akių liga turi tris „veidus“

Simptomai, kurie pasireiškia esant akių sausumui, gali būti labai įvairūs: deginimo, smėlio ar svetimkūnio pojūtis akyse, paraudimas, perštėjimas, niežėjimas. Šie nemalonūs pojūčiai gali varginti ne tik po intensyvaus darbo kompiuteriu ar biure, kur patalpų oras dažniausiai būna sausas, bet ir rytais, nors atrodytų, kad miegant akys turi pailsėti. Bet, anot akių ligų gydytojos Editos Puodžiuvienės, kadangi naktį ašarų gaminasi mažiau natūraliai, ryte sausa akis tampa dar sausesnė, ir visi simptomai paaštrėja. Taip pat reikėtų žinoti, kad sausos akys ne visada susijusios su ašarų trūkumu. Vienas iš ligos požymių yra padidėjęs ašarojimas, kuris pasireiškia dėl to, kad ašara tampa nevisavertė ir nesilaiko akies paviršiuje. Tokiais atvejais žmonės sako, kad ašaros tiesiog be perstojimo bėga. Taigi ir ašaros turi būti kokybiškos. Sveiką ašarą sudaro trys ašarų plėvelės sluoksniai – gleivinis, vandeninis ir riebalinis, kuriuose yra visų būtinų medžiagų, užtikrinančių akių apsaugą ir drėkinimą.

Akių ligų gydytoja E.Puodžiuvienė pažymi, kad sausų akių ligą sukelia dvi pagrindinės priežastys. Viena – kai ašarų liauka dėl įvairių ligų gamina mažiau ašarų negu reikia normaliam akies funkcionavimui. Kita – kai padidėja ašarų išgaravimas. Taigi sausų akių liga turi tris „veidus“: pirmas – „sausa akis“ (kai ašarų mažai), antras – „šlapia akis“ (kai gausiai ašarojama), trečias – „uždegimo apimta akis“. Beje, visos šios išraiškos gali pasireikšti ir atskirai, ir kartu.

Kodėl svarbu mirksėti?

Gydytoja E.Puodžiuvienė pastebi, kad daugėja jaunų žmonių, kuriuos vargina sausos akys, ir visi jie teigia daug laiko praleidžiantys su kompiuteriu, išmaniaisiais telefonais. „Pats kompiuteris nėra blogis, bet darbas juo turi specifikos. Natūraliai žmogus mirksi 18–20 kartų per minutę, skaitydamas – 2 kartus rečiau, žiūrėdamas į kompiuterį –3 kartus rečiau. Kodėl mirksėti svarbu? Todėl, kad mirksint drėkinamas akies paviršius. Kai mirksime 3 kartus rečiau, tris kartus sausesnis tampa ir akies paviršius“, – aiškina gydytoja.

Kokie tyrimai gali padėti diagnozuoti ligą?

Anot gydytojos, simptomai, kurie pasireiškia sergant sausų akių liga, nėra būdingi vien šiai ligai ir gali varginti sergant kitomis, dažnai sunkesnėmis akių ligomis. Todėl pats žmogus neturėtų sau diagnozuoti ligos. Medikė rekomenduoja esant bet kokiems akių negalavimams pasikonsultuoti su specialistais, kad nebūtų praleista sunkesnė liga. O patvirtinti sausų akių ligą gydytojams padeda specialūs tyrimai.

Pirmiausias tyrimas, kuris atliekamas, yra ašarų plėvelės suirimo laikas. Jo metu stebima, po kiek laiko po sumirksėjimo pasireiškia pirmieji ašarų plėvelės įtrūkimai. Jeigu sausi plotai pradeda rastis jau po 5 sek., tai rodo sunkią ligos formą, kai ašarų plėvelė greitai nyksta ir pažeistas yra gleivinis arba riebalinis, bet ne vandeninis ašarų plėvelės sluoksnis.

Kai norima išsiaiškinti, ar ašarų gaminasi per daug, atliekamas testas (Širmerio), kurio metu matuojamas ašarų kiekis. Jei ašarų per mažai, diagnozuojama sausų akių liga, kuri pasireiškia dėl vandeninio ašarų plėvelės sluoksnio trūkumo.

Kito tyrimo (Rouz Bengal) metu naudojami specialus dažikliai, kurie leidžia pamatyti nusilupusias ar pažeistas akies paviršiaus ląsteles. Pagal dažymo intensyvumą gydytojas gali spręsti, kaip giliai išsivystė pažeidimas, ar jis palietė ir rageną. Taip įvairūs tyrimai leidžia atskirti ligos fiziologines priežastis ir tiksliau parinkti gydyti tinkamas priemones.

Anot gydytojos, neretai žmogus skundžiasi sausų akių požymiais, tačiau nė vienas tyrimas jokių pažeidimų nerodo. „Tai visiškai nereiškia, kad ligos nėra. Ji yra, bet lengvos formos, ir būtina skirti lašų, kurie išvaduotų nuo nemalonių pojūčių“, – pabrėžia specialistė.

„Pašalink priežastį – išnyks liga“

Taip gydymo esmę apibūdino dar Hipokratas. Tačiau ne visada įmanoma pašalinti priežastį, net jei ji ir žinoma. Pvz., sausų akių ligai vystytis didelę įtaką daro aplinka, sausas patalpų oras, darbas kompiuteriu, taip pat kitos ligos, amžius, hormonų pokyčiai, kt. Gydant svarbu pašalinti rizikos veiksnius, tada simptomai sumažės arba net visai išnyks. Tačiau dažnai to padaryti neįmanoma: juk neatsisakysi darbo dėl centrinio šildymo, kuris džiovina akis. Nenustosi ir naudotis kompiuteriu, kuris yra daugelio darbo įrankis. Kaip tuomet padėti akims? Kaip išsirinkti tinkamus akių lašus?

Kodėl hialurono rūgštis naudinga akims?

Visų pirma, hialurono rūgtis – tai medžiaga, kurios yra natūraliose ašarose, todėl organizmo gerai pasisavinama. Antra, ji pasižymi dviem esminėmis savybėmis: sulaiko vandenį akies paviršiuje ir skatina akies paviršiaus ląstelių atsinaujinimą. Kitas dalykas, kad hialurono rūgšties savybės gali skirtis, ir tai priklauso nuo jos molekulinės masės (ji gali būti maža, vidutinė, didelė, ypač didelė).

Kai žiūrime plačiai atmerktomis akimis, natūraliai ašaros sudėtyje esanti hialurono rūgštis užtikrina, kad ašarų plėvelė būtų standi, tolygiai paskirstyta akies paviršiuje ir gerai apsaugotų akį. Mirksint ji suskystėja ir taip lengvina vokų judėjimą. Tokia yra hialurono rūgšties funkcija. Todėl daugelis akių lašų gamintojų naudoja ją savo produktų sudėtyje. Tačiau dažniausiai akių lašuose yra mažos molekulinės masės hialuronas, kuris natūralias savybes imituoja silpniausiai.
Idealiai natūralų hialurono elgesį akies paviršiuje (jo klamplumą, molekulinę masę, pasiskirstymą akies paviršiuje ir kt.) atkartoja ypač didelės molekulinės masės hialuronas, esantis tik lašų „Ocutears“ sudėtyje. Svarbu, kad šis preparatas neturi konservantų, kurie galėtų papildomai dirginti akį ir taip trukdytų gijimo procesui.

Patarimai renkantis akių lašus:

* Jeigu nešiojate kontaktinius lęšius, žinokite, kad ant kontaktinių lęšių galima lašinti tik priemones, kurių sudėtyje nėra konservantų.

* Jeigu akių lašų reikės vartoti ilgai, tai nereiškia, kad Jums netinka priemonės be konservantų. Natūralių be konservantų priemonių tinkamumo vartoti laikas irgi gali būti ilgas, pvz., lašai „Ocutears“ galioja 6 mėn. po pirmo buteliuko atidarymo. Ilgą tinkamumą vartoti užtikrina pažangi patentuota buteliuko technologija, kuri neleidžia aplinkos orui patekti į jo vidų.

Akių lašai su konservantais, skirti sausų akių ligai gydyti, netinka sergantiesiems kitomis akių ligomis arba jau vartojantiems kitų akių lašų.

Akių lašų reikia vartoti pagal poreikį, kol jaučiami simptomai, diskomfortas.

Daugiau apie akių sveikatą skaitykite www.sausosakys.lt

Temą parengė www.karjerairsveikata.lt

Užsakymo nr.: PT_66099286

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis