Kodėl raganos skraido ant šluotų?

Įdomi mokslininkų nuomonė...

Šių dienų populiariausi straipsniai:
- Raisa Gorbačiova – kodėl savi jos nemėgo?
- Horoskopas 10.30-11.06: geros prognozės santykiams su artimaisiais
- Stiprinti imunitetą padeda ne tik medus ir citrina
- Rudens ir žiemos mada išraiškingesnių formų moterims
- Bandelės su cinamonu

Megan Garber leidinyje „The Atlantic“ rašo, kad raganoms šluotos buvo reikalingos, kai jos norėdavo apsisvaiginti kvaišalais.

XIV a. pradžioje europiečiai pamėgo haliucinogeninius kvaišalus. Patekę į skrandį, jie dažnai sukeldavo vėmimą ir šleikštulį. O štai vartojant juos per odą, šalutinis poveikis buvo mažesnis.

Ir visų geriausiai organizmas juos pasisavindavo per gleivinę – ypač tam tiko moterų genitalijos.

„The Guardian“ rašo, kad tokia teorija yra mediciniškai pagrįsta:
„Tepamieji kvaišalai turėjo būti gana veiksmingi... Iš gleivinių kvaišalai ypatingai greit patenka į kraują – būtent todėl kokainas yra uostomas... Pasitepusios vaginą kvaišalais, moterys gana greit turėjo pajusti jų poveikį.“
Legenda byloja, kad raganos patepdavo stebuklingu tepalu šluotos (tai buvo įprastas ir kiekvienuose namuose sutinkamas namų apyvokos daiktas) kotą, pasikeldavo sijonus ir „išskrisdavo“.
Moterys, kurios prekiaudavo haliucinogeniniais preparatais, dažnai būdavo kaltinamos raganavimu. Arba atvirkščiai – raganavimu apkaltintos moterys taip pat būdavo kaltinamos stebuklingų tepalų gamyba (be abejonės, tuos tepalus juos gamindavo iš nužudytų vaikų riebalų). O XV a. raganų ekspertai jau dievagojosi, kad raganos stebuklingus tepalus naudojo ne vien ekstazei, bet ir norėdamos realiai pakilti į orą.
Būtent todėl raganos vaizduojamos ant šluotų.

Parašyk Redakcijai

Čia pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų.

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis