Keramikės D. Ložytės skulptūrinių kompozicijų paroda „Jausenos“

Menininkės kūriniuose žmogaus figūra yra tarsi indas, į kurį suteka liūdesys, džiugesys, vizijos, pasaulio šviesa, išmintis.

Lapkričio 8 d. Vilniuje, Dailininkų sąjungos galerijos vitrinoje (Vokiečių g. 2), be atidaromojo renginio pradės veikti keramikės Daivos Ložytės skulptūrinių kompozicijų paroda „Jausenos“. Menininkės kūriniuose žmogaus figūra yra tarsi indas, į kurį suteka liūdesys, džiugesys, vizijos, pasaulio šviesa, išmintis.

Jausmai ir būsenos – nuolatinis keramikės Daivos Ložytės kūrybos šaltinis. Dvylikos skulptūrinių kompozicijų cikle „Jausenos“ ji toliau plėtoja pagrindines savo kūrybos temas, tokias kaip žmogus, jo pojūčiai, būsenos, nuotaikos, vidinis pasaulis. Todėl menininkės kūriniai spinduliuoja jaukumą, leidžia pasiduoti nuotaikai, kurią skleidžia figūrų pozos, plastika, paviršių faktūros, dekoras, subtilių tonų glazūrų spalvos ir už jų slypinti kūrėjos dvasia.

Skulptūros yra tarsi indai, į kuriuos galima ką nors įdėti, paslėpti, ar kuo nors pripildyti. „Bučinys“, „Drovumas“, „Kuždesys“, „Pilnatvė“, „Artumas“ – tokie jų pavadinimai, tokių jausmų jie sklidini. Vientisi figūrų kūnai ir dekoras, žemės spalvų tonai veikia žiūrovo jusles. Skulptūras norisi paliesti, apglėbti delnais ir saugoti, kaip dvasines vertybes, ypatingas pajautas ir potyrius.

„Jausenos“ – tai trečiasis dailininkės darbų ciklas, pasižymintis grynesne, taupesne menine kalba, pabrėžiantis tai, kas svarbiausia ir paveikiausia (pirmieji ciklai „Lėlės“ ir „Monos“ buvo gausūs detalių, spalvų, raštų). „Galbūt net spalvų vertėtų atsisakyti; labai įdomu, kai nulipdai ir matai vienį, o kai įdedi spalvas, darbai jau kitaip prabyla“, - apie besikeičiančią savo darbų raišką svarsto parodos autorė. Kažkada lipdžiusi pagoniško panteizmo auros persmelktas urnas, keramikė teigia, jog šios „Jausenų“ ciklo skulptūros taip pat gali pasitarnauti šiam tikslui.


Kalbėdama apie kūrybos procesą, D. Ložytė džiaugėsi, jog paskutinysis etapas – darbo įkūnijimas vyko lengvai: „Kai ateina laikas subrendusiai, išnešiotai minčiai gimti – tai įvyksta be kančios, lyg upė tekėtų – laisvai ir palaimingai“. Kurti be įtampos, nesijaudinant dėl medžiagų įsigijimo, ar kitų buities, o ne būties problemų, dailininkei leido laimėta Klaipėdos miesto savivaldybės stipendija.

Paroda Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki lapkričio 22 d.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis