Kaip jaukiai ir patogiai įsikurti mažoje erdvėje

Mažoje erdvėje įsikurti jaukiai ir patogiai – išties sunku. Bet kuris interjero dizaineris patvirtintų, kad mažame bute įsikurti nėra paprasta ypač tais atvejais, jei prieš tai gyvenote name ar dideliame bute, kur buvo daug erdvės.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- MTV apdovanojimai – stiliaus katastrofa
- Stilistė L. Žvirblytė: loftas - čia nieko nenuslėpsi
- Prognozės savaitei: kuri diena bus geriausia?
- Nepriekaištingai odos išvaizdai - veido epiliatorius
- Naminis jogurtas

Kad mažas butas dar labiau nesumažėtų, jame įsikuriant reikėtų pagalvoti apie baldus. Galioja pagrindinė mažų butų apstatymo taisyklė – mažoje patalpoje maži baldai. Norintiems mažame bute gyventi jaukiai ir patogiai, galime pasakyti, jog įmanoma, tačiau svajoti apie gigantiško dydžio odinius baldus ar masyvias komodas – nederėtų.

Erdvę naudokite taupiai

Jei norite svetainėje sofos, rinkitės dviejų sėdimų vietų. Televizorių geriausia pakabinti. Taip jis netrukdys. Seniau televizoriui būtinai reikėdavo komodos. Tačiau nereikalingų baldų mažose erdvėse reikėtų atsisakyti. Mėgstantiems laisvalaikiu skaityti knygas, interjero dizaineriai siūlo knygų lentynas taip pat kabinti ant sienų.

Shutterstock nuotr.
Pakabinamos lentynos – puikus sprendimas mažoms patalpoms. Patikrinta, kad kuo daugiau lieka švaraus grindų ploto, tuo patalpa atrodo erdvesnė. Todėl mažame kambaryje ir minkštų kilimų nederėtų tiesti. Medinės grindys ar laminatas atrodys geriau nei kilimais išklotos grindys, nes blizgios grindys atspindi šviesą ir sukuria didesnės erdvės įspūdį.

Mažas butas gali būti patogus

Dauguma žmonių gyvena mažame ir ankštame bute, tačiau tai nereiškia, kad jie gyvena nepatogiai ar nestilingai. Įprasta, kad mažu butu laikomas būstas iki keturiasdešimties kvadratinių metrų, tačiau įmanoma gyventi ir dar mažesniuose namuose. Išsinuomojus ar nusipirkus tokį butą, reikėtų labai atsakingai galvoti apie baldų apstatymą bei kitus dalykus, kurių jums gali prireikti, kadangi įrenginėjant ir ruošiant butą gyvenimui jis turi funkcionuoti visu šimtu procentų vien dėl mažos kvadratūros.

Shutterstock nuotr.
Žinoma, didesniuose butuose žmonės turi daugiau galimybių perstatyti baldus, įsirengti didesnę virtuvę, tačiau jokios realios didesnės funkcijos tie daiktai nedaro, tiesiog jų butuose yra daugiau erdvės. Kad mažame bute netrūktų erdvės bei patogumo, viskas turi būti apgalvota iki smulkmenų.

Vietoj sienų – knygų lentynų pertvaros

Mažame bute dažniausiai būna viena erdvė, kurioje ir turite viską sutalpinti, taip pat maža virtuvė bei vonios kambarys, sudėtingiau, kai vienoje erdvėje turite sujungti virtuvę su svetaine bei miegamuoju, tačiau, bet kokiu atveju, mažuose butuose reikalingos erdvių pertvaros. Jos gali būti medinės, galite naudoti knygų lentynas ir net paprasčiausias dekoruotas širmas. Žinoma, naudingiausia ir paprasčiausia naudoti jau minėtas lentynas, kadangi ten galėsite susidėti įvairius daiktus, knygas, smulkmenas, taigi, jos bus funkcionalesnės. Kuo daugiau turėsite įvairiausių stalčiukų, nišų, lentynėlių ar dėžučių, tuo daugiau sutalpinsite daiktų.

Shutterstock nuotr.
Įrenginėjant mažą virtuvę, reikėtų atkreipti dėmesį į kriauklę. Mažoje virtuvėje geriausia įmontuoti gilią, tačiau daug vietos neužimančią kriauklę. Kaip jau minėjome, lentynos ir stalčiai gelbsti norint paslėpti daiktus. Spintelės turėtų turėti kuo daugiau talpių stalčiukų, taip pat drąsiai kabinkite kuo daugiau lentynėlių.

Kad būtų kuo mažiau matomų nereikalingų daiktų, spintoje galima paslėpti ir šaldytuvą, ir kitus buitinius įrenginius, prietaisus. Įrengus didelę nišą sienoje, taip pat galima sutaupyti daugiau vietos. Sieninės spintos efektyviai tarnauja – jose galima paslėpti ne kasdien naudojamus daiktus.

Shutterstock nuotr.
Miegamasis – asmeninė erdvė

Iškyla problema, kai norisi susikurti jaukų miegamojo kambarį. Jei nėra bute vietos, miegamajam daug vietos negalima skirti. Mažoje atskiroje erdvėje galima įsikurti gana jaukiai, svarbu, kad miego kambarys būtų atskirtas nuo bendros namų erdvės. Galima naudoti širmą ar stumdomą sieną, kuri saugotų privatumą, arba lovą statyti naudojantis lofto principu – statant laiptus ir darant pakėlimą lovai, kadangi taip sutaupysite vietos ir vėlgi, būsite atskirti nuo kitų erdvių. Jeigu yra galimybė, laiptuose bei po pačia lova galite įrengti stalčius, į kuriuos, manau, rasite ką padėti.

Shutterstock nuotr.

Jeigu jau sugalvojote, kur ir kaip įsirengti savo miegamąjį, svetainei vietos tikrai turėtumėte rasti. Svetainės baldus galima statyti įprastai – vidury kambario arba prie sienos, taip pat panaudoti porą fotelių, stalelį. Svarbu nepamiršti, kad mažame bute kiekvienas daiktas turi labiau funkcionuoti nei erdviame bute ir nereikalingų interjero stiliaus detalių, kurios apsunkina erdvę, reikėtų atsisakyti.

Shutterstock nuotr.

Snaujienos.lt

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis