Sūris iš antaninių obuolių

Kai sunokę antaniniai obuoliai iš sodo atnešami į namus, šeimininkės iš jų ruošia sūrį. Tiesa, tai trunka ilgai ir reikalauja kantrybės, tačiau dėl tokio skanėsto verta pasistengti.

Šių dienų populiariausi:
- Astrologė Rasa: didysis metų horoskopas kiekvienam Zodiako ženklui
- Kokie maisto produktai gali sukelti vėžį?
- 7 neįtikėtinos priežastys, kodėl jūs vis dar vieniša
- J. Statkevičiaus kolekcijos papuošalus jau galite apžiūrėti iš arti (FOTO)
- Skanūs marinuoti šonkauliukai

Reikės:

5 kg nuluptų ir supjaustytų obuolių,
1 kg cukraus,
saujelės lazdynų riešutų.

1. Nuluptus obuolius supjaustykite į 10–12 dalių, pašalinkite sėklalizdžius su sėklytėmis. Užpilkite cukrumi ir palikite – tegu pastovi per naktį. Susidariusį skystį supilkite į puodą ir kaitinkite, iki liks pusė kiekio. Truputį obuolių atidėkite – juos subersite pabaigoje, kad sūris būtų lyg mozaika. Kitus sumeskite į puodą ir toliau virkite. Nemaišykite, bet vis patikrinkite, ar dar yra skysčio.

2. Kai skysčio liks visai mažai, sumažinkite kaitinimo temperatūrą iki vidutinės ir pradėkite maišyti medine mentele. Nelygų, koks puodas, jo aukštis, bet gana intensyviai reikės maišyti apie valandą, kol iš masės išgaruos didžioji dalis skysčio (kuo puodas platesnis ir žemesnis, tuo greičiau išgaruos). Maišykite atsargiai – verdanti masė gali aptaškyti rankas. Iš pradžių ji būna šviesi (fotografijoje – šaukšte lėkštėje), vėliau ima tamsėti (fotografijoje – puode).

3. Obuolių masė sūriui gaminti tinkama, kai perbraukus per ją mentele lieka gilus griovelis. Tada į ją suberkite atidėtus supjaustytus obuolius arba išgliaudytus nesmulkintus riešutus. Iš šio kiekio išeis 2 nemaži sūriai, todėl paruoškite du sūrmaišius.

4. Į šaltu vandeniu praskalautą ir išgręžtą sūrmaišį sukrėskite dar karštą masę. Užriškite ir paslėkite. Taip sūrį laikykite parą, paskui ištraukite iš sūrmaišio, padėkite ant lygaus paviršiaus ir džiovinkite sausoje vėdinamoje patalpoje. Jei sūrmaišis prikibęs prie sūrio, tą vietą šiek tiek pašlapinkite šaltu vandeniu.

5. Taip atrodo ką tik iš sūrmaišio ištraukti obuolių sūriai – drėgni, šviesūs, bet gana tvirti. Labai jų nespauskite, kad nesugadintumėte formos.

NAUDINGA ŽINOTI

Iš ko virti?

Toks sūris gali būti verdamas iš obuolių (tinkamiausi yra rūgštūs – antaniniai). Taip pat – iš kriaušių ir slyvų.

Ko berti į sūrį?

Labai skanu į bebaigiančią virti sūrio masę įberti išgliaudytų lazdynų riešutų, cinamono. Kartais, kad sūris būtų lyg mozaika, beriama ne šviežių, o džiovintų obuolių.

Kaip slėgti?

Vietoj specialaus prietaiso sūriui (jis tinka ir mėsos vyniotiniam) slėgti galima naudoti dvi lenteles, dvi kepimo skardas. Tarp jų padėkite sūrį, o ant viršaus užkraukite kokį nors sunkų – bent penkių kilogramų svorio – daiktą. Pavyzdžiui, akmenį arba svarmenį.

Kur nokinti?

Tinka ir ant virtuvės spintelės (palubėje – šilčiausia), tik reikia pridengti marlės atraiža. Retkarčiais sūrį reikia apversti. Gerai yra nokinti ant grotelių – tada geriau vėdinasi. Ragauti galėsite po kelių savaičių. Nokdamas sūris tamsėja ir kietėja.

Patarimas

Jei abejojate, kad verdama obuolių masė jau tinkama krėsti į sūrmaišį, šaukštą jos įdėkite į šaltu vandeniu sudrėkintą sūrmaišį ir suspauskite delne. Jeigu masė sukimba į gumuliuką - galima daryti sūrį. Jeigu kimba prie sūrmaišio - reikia dar virti. Kol tai darysite, puodą nukelkite nuo viryklės.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis