„Injekcijos” finale - mados kliūtys jauniesiems kūrėjams

Nacionalinėje dailės galerijoje buvo pristatyti festivalio „Mados infekcija” organizuojamo konkurso „Injekcija” finalistai - 15 jaunųjų dizainerių ir jų duetų.

Tai jau aštuntą kartą rengiamas tarptautinis renginys, kuriuo siekiama atrasti naujus mados talentus Lietuvoje ir užsienio šalyse. Gruodžio 10 dieną Nacionalinėje dailės galerijoje vyksiančio finalo metu 15 finalistų pristatys savo kolekcijas, o kompetetinga komisija nuspręs – kas gaus kvietimą jas pademonstruoti ant „Mados infekcijos” podiumo 2015 metų kovo 27-28 dienomis.

Šie metai Lietuvoje skelbiami Teatrų metais, tad šia proga konkurso organizatoriai jaunuosius talentus kvietė sukurti kolekcijas tema – „Personažas”. Be to, patys „Injekcijos” finalistai šiandien taip pat buvo pristatyti teatrališkai – jie transformavosi į fantastinio romano veikėjo Viktoro Frankenšteino kūrinius.

Finale – mados krypčių, spalvų ir formų įvairovė

Konkurso organizatorių teigimu, šiais metais ant podiumo neišvysime dominuojančio stiliaus – dizaineriai pristatys labai skirtingas kolekcijas. „Personažais tapo nuo tokių realių veikėjų kaip skalbėja ar pačios dizainerės tėvas iki išgalvotos miškuose egzistuojančios moterų visuomenės ar kitame žemės rutulio gale gyvenančio žmogaus antipodo. Smagu, kad dizaineriai didelį dėmesį kreipia ir kolekcijų idėjoms. Jaunieji talentai savo kolekcijomis gvildens aktualius nūdienai klausimus apie - unikalumą ir individualų žmogaus grožį, stereotipų įtaką ir kompleksus, skirtingų lyčių saviraišką ir emancipaciją, plastinę chirurgiją, privatumą šiandieninėje skaitmeninėje visuomenėje, dvasinių vertybių sumenkinimą prieš materialiąsias, globalizaciją, kosmpolitizmo idėjas bei daugelį kitų”, - pasakoja šiandien finalistus pristačiusi festivalio „Mados infekcija” meno vadovė Sandra Straukaitė.

Finalistai – dizaineriai iš Lietuvos, Estijos, Rusijos ir Vokietijos

Finale dalyvaus atrinkti dizaineriai iš Lietuvos, Estijos, Rusijos ir Vokietijos. Dauguma finalistų savo talentus ugdė tarptautinėje mados arenoje – mokėsi, dirbo, stažavosi užsienyje, dalyvavo tarptautiniuose konkursuose ir pasiekė laimėjimų. Tačiau yra ir tokių, kurie palyginus dar visai neseniai įsitraukė į mados industriją, bet jau sukūrė vertas „Injekcijos” finalo kolekcijas.

Iš viso konkursui buvo pateiktos 65 paraiškos, o į finalą buvo atrinkti šie 15 dalyvių ir jų duetų: Inga Skripka, Janina Zibireva, Inga Galinytė, Jurgita Žaromskytė, Lina Audzevičiūtė ir Inga Liutkienė, Lina Elmentaitė, Liucija Kvašytė, Melita Rus, Monika Pranckaitytė, Rimantė Juozilaitytė, Virginija Valeišaitė, Anja Yelizarvyeva (Estija), Daria Babaeva ir Marina Butenko (Rusija), Rufina Lagutina (Rusija), duetas BOOM – Jing Jing Qui ir Robin Rau (Vokietija). Visi jie finale pristatys po 5 įgyvendintus savo modelius. Juos vertins kompetetinga komisija – Jurga Jurkevičienė, Karina Leontjeva, Sandra Straukaitė, Kristina Kruopenytė ir Egidijus Sidaras.

Organizatorių nuotr.
Konkurso erdvės pokyčiai – podiumas su kliūtimis

Nors „Injekcijos” finalas jau 5 metus iš eilės vyksta Nacionalinėje dailės galerijoje, tačiau kasmet renginio erdvė ir scenografija yra atnaujinamos. „Šiais metais scenografijos tūriniai objektai laisvai įsilies į Nacionalinės dailės galerijos erdves, bet žiūrovui jau įprastą „Injekcijos” lokaciją, apversime aukštyn kojomis. Modelių laukia ilgas kelias – 100 metrų trasa su kliūtimis”, - apie šių metų pokyčius intriguoja festivalio „Mados infekcija” prodiuserė Renata Mikailionytė.

Atrasti garsūs mados vardai

„Injekcija“ – 2008 metais užgimęs naujų mados pasaulio talentų paieškos konkursas. Per aštuonerius gyvavimo metus jis yra sulaukęs beveik 370 jaunųjų dizainerių paraiškų, atrinkęs daugiau kaip 60 finalistų ir atradęs dabar jau žinomus dizainerius – Ievą Daugirdaitę, Dianą Paukštytę, Eglę Žiemytę, Mildą Čergelytę, „Tribe“, kūrybinį susivienijimą „labàdienà“, Dianą Kuzmickaitę ir Aušrą Urbanavičiūtę, Mariją Popadničenko, Dainių Bendiką ir Beną Staškauską bei daugelį kitų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis