Mandarinai – geriausi pagalbininkai deginant riebalus

Jeigu norime numesti svorį, vienas svarbiausių dalykų – visiškai atsisakyti cukraus.

Šių dienų skaitomiausi:
- 11 vyrams reikšmingesnių dalykų už „aš tave myliu“
- Ekranus pasiekė viena laukiamiausių lietuviško kino premjerų
- 9 būdai, kaip išgirsti ir valdyti savo kūną bei emocijas
- Trenerei paklūsta ne tik krepšinio komanda, bet ir keturi jos vyrai
- Saldžiai aštrūs kepti vištienos sparneliai

Tačiau kaip tokiu atveju numalšinti potraukį saldiems dalykams ir ar įmanoma rasti jiems natūralius pakaitalus?

Idealiu pagalbininku tokiu atveju taps mandarinai. Be to, jie pakankamai skanūs ir saldūs, tad mandarinus galima valgyti ir kaip užkandžius, ir vietoj deserto. Taigi, mandarinai puikiausiai gali pakeisti daug kalorijų turinčius saldumynus, jau nekalbant apie tai, kad citrusiniai vaisiai yra riebalus deginančios dietos pagrindas. Vadinasi, jeigu norite įveikti riebalus, valgykite daugiau mandarinų.

Naudingi sveikatai

Mandarinai, kaip apelsinai ir citrinos, yra vitamino C šaltinis (27 mg vitamino 100 gramų). Tai labai svarbu žinoti rūkantiems žmonėms, mat mandarinai padės susidoroti su šio gyvybiškai svarbaus vitamino trūkumu.

O tiems, kurie šio kenksmingo įpročio neturi, citrusiniai vaisiai taps puikia prevencine priemone nuo plaučių vėžio. Reprodukcinio amžiaus moterims naudinga valgyti mandarinus dėl juose esančios folio rūgšties, užkertančios kelią būsimo kūdikio smegenų neuronų jungčių pažeidimams.
Negana to, mandarinuose yra daugiau kaip 150 fitocheminių medžiagų, iš kurių 60 yra organizmui būtini flavinoidai. Flavinoidai apsaugo kraujagysles, mažina uždegiminius procesus, yra stiprūs antiopksidantai. Fitocheminiai polifenoliai taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir padeda užkirsti kelią onkologiniams širdies ir kraujagyslių susirgimams. Šiuo metu mokslininkai aktyviai tiria įtaką, kurią jie daro atminčiai ir kitiems smegenų procesams.

Kita fitocheminių medžiagų grupė – flavononai. Jie gali mažinti arterinį kraujo spaudimą, cholesterino kiekį kraujyje, taip pat užkirsti kelią uždegiminiams procesams. Vienas tokių augalinių polifenolių – hesperidinas – įeina į po mandarino žieve esančios baltos luobelės sudėtį. Todėl specialistai rekomenduoja suvalgyti didžiąją baltos luobelės dalį, jeigu tik tam neprieštarauja jūsų skonio receptoriai.

Degina riebalus

Vakarų Ontarijo universiteto mokslininkų grupė, vadovaujama profesoriaus Murray Huffo, įrodė, kad nobiletinas (vaisiuose esantis flavonoidas) neleidžia kauptis riebalams kepenyse, stimuliuoja už riebalų pertekliaus deginimą atsakingų genų veiklą ir slopina tų genų, kurie gamina lipidus (natūralius organinius riebalus ir riebalų pavidalo medžiagas) veiklą.

Kanados mokslininkams taip pat pavyko nustatyti, kad kitame citrusiniame vaisiuje – didžiajame greipfrute (jis dažnai vadinamas pomelu) – yra flavonoidas naringeninas, apsaugantis mus nuo persivalgymo ir kitų metabolinio sindromo simptomų. Tačiau profesorius M. Huffas tvirtina, kad nobiletinas yra dešimt kartų veiksmingesnis už naringeniną, be to, jis gali apsaugoti mus nuo aterosklerozės.

Taigi, mandarinai yra ne tik geriausias mūsų pagalbininkas kovoje su riebalais. Šie citrusiniai vaisiai užkerta kelią daugeliui ligų ir suteikia didelę naudą mūsų sveikatai.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis