Kaip greitai paruošti vaišes 20 žmonių. RECEPTAI

Kulinarinių knygų ir TV laidų autorė, maisto žurnalistė Beata Nicholson dalinasi patirtimi, kaip nepatirti streso pasikvietus į svečius būrį svečių.

„Nesakau, kad nereikia spėriai suktis virtuvėje, jei planuoji pakviesti 10, 20 ar net 50 žmonių, bet tikrai viskas įmanoma ir nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti“, - sako Beata.

Štai keletas pagrindinių taisyklių, kuriomis stengiasi vadovautis Beata organizuodama visus didesnius ar mažesnius susibūrimus:

1. Neplanuoti maisto išbadėjusiai jaunų kareivių armijai. Nepamirškite, kad vienas žmogus greičiausiai nepajėgs paragauti visų patiekalų, vadinasi, jums nereikia kiekvienam iškepti po picą, po keksiuką ar po tortą. Kviesdami svečius paprašykite, kad draugai praneštų, ar dalyvaus.

2. Valgius suskirstykite į 2-3 kategorijas: užkandžius, „stipresnius patiekalus“, jei tokių bus, ir desertą. Tada skaičiuokite, kad kiekvienas svečias galėtų paragauti visų 3 rūšių maisto. Jei labai nerimaujate, padidinkite maisto kiekį 10 procentų. Ir visai nesijaudinkite, jei vieniems neliks penktos rūšies sumuštinio ar ledų būtent su mėlynėmis.

3. Kuo daugiau pasiruoškite iš anksto. Sausainiai, keksiukai, pyragai, tortai, kibinai, vyniotiniai yra ištvermingasis užkandžių stalo flangas, juos tikrai galite gaminti dieną prieš renginį, prireikus – kelias minutes pašildykite orkaitėje. Taip pat iš anksto padarykite visus įmanomus darbus, net jei atrodo, kad juos atlikti truksite tik 2-5 minutes: supjaustykite duoną, užmaišykite tešlą, nuskuskite daržoves, pasiruoškite indus, stalo įrankius ir dekoracijas.

4. Neatsisakykite pagalbos. Į užkandžių ruošimą įtraukite artimuosius, draugus ar, jei norite – svečius. Laikai, kai svečiai renkasi 18 valandą ir stalas jau turi būti nuklotas, o šeimininkė su šukuosena ir vakariniu makiažu – liko užnugary. Atsipalaiduokite, jūsų svečiams gali visai patikti vieną kitą mažą darbelį atlikti drauge.

5. Neužsibrėžkite per daug. Jei ruošiate vaišes didesnei žmonių grupei, meniu sudarykite iš paprastai ir greitai paruošiamų patiekalų. Įdarytas karpis, žąsis ar kalakutas ir „balta mišrainė“ tegul lieka šeimos švenčių stalo atributu. Rinkitės trumpai kepamus, nedaug pjaustomus, nesudėtingų ingredientų užkandžius bei valgius.

6. Pasirūpinkite „protingu“ maisto patiekimu. Jei per šventę nenorite dirbti padavėja ir indų plovėja, maistą rinkitės ir patiekite tokį, kurį būtų paprasta paimti į rankas, valgyti tiesiog pirštais ar ragauti nuo sumuštinių smeigtuko. Geriau sausas, lengvai padalinamas porcijomis maistas, visai netinka kas nors su padažu, itin sumaniai ar kūrybiškai turėtų būti patiekiama sriuba.

7. Nebijokite dalies vaišių pirkti. Tikrai nieko neatsitiks, jei sluoksniuotos tešlos negaminsite patys, neisite rinkti į mišką uogų ar nusipirksite jau sutarkuotų morkų. Nepamirškite, kad jūsų svečiai ateis ne tik paragauti jūsų vaišių, bet ir pabendrauti su jumis, o ne jūsų šešėliu.

8. Atsipalaiduokite ir mėgaukitės. Nesinervinkite, jei kokia smulkmena ir nepavyks taip, kaip planavote, jums tikrai nebūtina suorganizuoti tobulų vaišių. Jei maistas bus gaminamas su meile, šypsena ir geru nusiteikimu, jūsų draugai ir artimieji neabejotinai tai pajus ir įvertins.“

Šį savaitgalį kvieskite į svečius, saldžiamėgiams iškepkite keksiukų su sezono aktualija moliūgu, o vertinantiems pikantišką skonį gaminkite fritatą su voveraitėmis ir šonine.

Nuostabi, ūkiškai lietuviška fritata su voveraitėmis ir šonine

Reikės:
0.5 litro voveraičių
2 vidutinio dydžio bulvių
ryšelio laiškinių svogūnų
100 g šalto rūkymo šoninės
10 kiaušinių
10 šaukštų pieno
saujos krapų
druskos
pipirų

Organizatorių archyvas
Kaip gaminti

* Kepti reikia keptuvėje. Galite iš anksto pasiruošti voveraites su šonine ir bulvėmis, o vėliau tereikės tik kiaušinių plakiniu užpilti ir iškepti, būtent taip aš ir darau.
* Šoninę smulkiai supjaustome ir po truputį pradedame čirškinti keptuvėje, kad išsilietų riebaliukai. Tada beriame nuplautas voveraites (aš jų net nepjaustau, jei didelės – perplėšiu pusiau).
* Bulves nulupame ir supjaustome mažučiais kubeliais, susmulkiname laiškinius svogūnus, verčiame į keptuvę ir uždengę dar patroškiname, kad bulvės ir svogūnai suminkštėtų.
* Kiaušinius išplakame su pienu (vienam kiaušiniui – šaukštas pieno), įberiame druskos ir pipirų.
* Kiaušinių plakiniu užpilame voveraites su šonine, bulvėmis ir laiškiniais svogūnais, pabarstome krapais, šviežiai maltais pipirais ir paliekame kepti kelias minutes, tegul omletas pradeda tvirtėti.
* Praėjus 5–7 minutėms keptuvę su omletu šauname į iki 170–180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 10–15 minučių.
Patiekiame lėkštėje supjaustytą. Labai gardu ir atvėsęs. Puiku ir pietums, ir vakarienei.

Moliūgų ir žemės riešutų keksiukai

Šie keksiukai – dovana ir svečiui, ir kepėjui. Juos galima iškepti iš anksto, moliūgas padės jiems išlikti labai drėgniems 2–3 dienas. Rudasis cukrus kepiniui suteikia intensyvesnį skonį ir ryškesnę spalvą.

Reikės:
3 kiaušinių
250 g tamsaus (muskovado arba farino) cukraus
150 g saulėgrąžų ar rapsų aliejaus
350 g tarkuoto moliūgo
150 g džiovintų abrikosų
200 g sūdytų žemės riešutų
210 g miltų
1 kupino šaukštelio kepimo sodos
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštų cinamono
0,25 (ketvirčio) šaukštelio maltų gvazdikėlių
0,25 (ketvirčio) šaukštelio maltų muskatų riešutų

Šiuos keksiukus Beata kepė kviesdama visus aukoti „Maisto bankui“
Organizatorių archyvas
Kaip gaminti

* Įjunkite orkaitę – temperatūra 190 ºC. Sudėkite keksiukų „sijonėlius“ (popierėlius) į kepimo formą.
* Moliūgą sutarkuokite stambia tarka. Abrikosus supjaustykite griežinėliais.
* Miltus sumaišykite su prieskoniais, kepimo milteliais ir soda.
* Žemės riešutus truputėlį pasmulkinkite delne arba peiliu ant pjaustymo lentelės. Galite palikti juos ir viso dydžio, aš truputį pasmulkinu, kad kai kurie būtų visai nedideli.
* Kiaušinius ir cukrų dubenyje pradėkite plakti elektriniu plakikliu dideliu greičiu, kad kiaušiniai suputotų ir jų tūris padidėtų (plakite apie 5 minutes).
* Tada pamažu pilkite aliejų ir toliau plakite. Viskas turėtų susiplakti į vientisą minkštą kremą. Jis turi šiek tiek priminti putėsius ar net majonezą.
* Dabar į šią masę įmaišykite miltus. Šįkart plakiklio nenaudokite, švelniai darbuokitės šaukštu. Tešla bus gana tiršta.
* Į tešlą verskite sutarkuotą moliūgą (jo bus beveik tiek pat, kiek tešlos), riešutus ir abrikosus. Viską išmaišykite, kad vienodai pasiskirstytų.
* Tešlą pilkite į keksiukų formeles, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20–25 minutes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis