Viena populiariausių maisto tinklaraštininkių: ne pyrago receptas yra svarbiausia

Kalbamės su Asta Černe, „Saulėtos virtuvės saldumynų knygos“ autorė, ir jaučiame, kaip kyla noras eiti ir gaminti.

Šių dienų populiariausi straipsniai:
- J. Onaitytė: „Raudonmedžio rojus“ buvo vienas pirmųjų filmų, kur tiek daug atvirų scenų...
- Neįtikėtini faktai apie želatiną - grožio, jaunystės ir sveikatos šaltinį
- Kuo pakeisti mažą juodą suknelę (FOTO)
- 10 šiltų ir originalių drabužių žiemai (FOTO)
- Gardi mielinė pynė su cinamonu

Nedrąsūs pirmieji žingsniai link meilės gaminti

Daugiau nei prieš penkerius metus sukūrusi maisto tinklaraštį „Saulėta virtuvė“, Asta net nemanė, kad šiandien rankose laikys savo receptų knygą „Saulėtos virtuvės saldumynų knyga“. Kas nulėmė sėkmę ir ar galime tikėtis sulaukti antrosios knygos?

„Iš pradžių sakiau sau, kad tinklaraštį rašau tik dėl savęs – kuriu sau užrašų knygelę, kurioje visada galiu rasti išbandytą ir tikrai gerą receptą. Nežinojau, ko daugiau galiu tikėtis iš tinklaraščio, bet pamažu jis man davė labai daug: mažais žingsneliais virto didele mano gyvenimo dalimi. Sulaukusi netikėtai didelio grįžtamojo ryšio – komentarų, padėkų dėl puikiai pavykusių pyragų, o kartais ir teisingos, tobulėti skatinančios kritikos – supratau, kad tai jau ne tik mano vienos receptų knygelė. Šiandien meluočiau, jei sakyčiau, kad rašau vien dėl savęs. Nes labai didele dalimi rašau ir dėl skaitytojų – žinojimas, kad bent keletą iš jų įkvėpiau gaminti, padėjau atrasti skaniausią desertą ar įžiebiau norą išbandyti kažką naujo, daro mane be proto laimingą!,“ – pasakojo Asta.

Būdama paauglė Asta net negalėjo pagalvoti, kad vieną gražią dieną į virtuvę eis ir gamins kažką savo noru. Ji buvo tikra, kad pasaulyje yra ir bus tūkstančiai užsiėmimų, daug mielesnių nei maisto gaminimas.

„Vieną gražią dieną nutariau kažką iškepti. Puikiai prisimenu, kaip internete susiradau varškės pyrago receptą ir kaip jį kepiau. Klupdama ties kiekvienu recepto žingsniu, darydama visiškai žioplas klaidas, sugaišau visą pusdienį... Bet ėmiau ir iškepiau. Jis tikrai nebuvo nei labai skanus, nei labai gražus, todėl turėčiau būti labai dėkinga savo namiškiams, kurie stropiai gyrė mano pirmąjį pyragą!

Atrodo, pirmasis nekaip pavykęs kepinys mane turėjo tik dar labiau atbaidyti nuo virtuvės, bet atsitiko visai kitaip. Tai buvo mano pirmas žingsnis nuo neapykantos link meilės virtuvei, o šiandien neįsivaizduoju savo kasdienybės be laiko, su didžiuliu malonumu praleisto joje. Iš vaikystės prisimenu daug nostalgiškų puikių skonių: tai ir mano mamos daug kartų keptas pyragas su uogiene, ir burnoje tirpstančios varškės spurgytės. Tų skonių buvo daug ir juos visus labai gera prisiminti, o taip pat – kartais atgaivinti savo virtuvėje,“ - prisiminimais dalijosi moteris.

L. Kymantaitės nuotr.

Saldžiausia vasara

Moteris dirba pagal universitete įgytą marketingo specialybę. Žinoma, likimas jai ir čia nusišypsojo: Astos darbo vieta yra viename iš didžiausių Lietuvoje kepyklėlių tinklų, todėl ne tik po darbo ar prieš darbą, bet ir jo metu jos mintys sėkmingai sukasi apie maistą ir gardžius kepinius.

„Be kulinarinio tinklaraščio rašymo, džiaugiuosi priklausydama šauniai ir gardžių idėjų niekad nestokojančiai elektroninio kulinarinio žurnalo „Debesys“ kūrybinei komandai, su kuria keturis kartus per metus pristatome vis naują ir be galo gausų gardžių patiekalų, idėjų bei istorijų nemokamą kulinarinį žurnalą. Antra, kartu su vyru ir jo šeima šiais metais įkūrėme savo „Černių bityną“. Šiandien jau rūpinamės trisdešimt keturiomis bičių šeimomis ir saldiname gyvenimą gardžiu medumi. Bičių auginimas, priežiūra ir šviežio medaus sukimas – tai kažkas stebuklingo,“ – su didžiuliu entuziazmu pasakojo moteris.

Nors ji niekad garsiai nekalbėjo apie knygos rašymą, vis pasvajodavo, kaip nuostabu būtų parašyti knygą, sudėti į ją visus geriausius receptus ir mylimiausius skonius. O vasaros pradžioje, sulaukusi leidyklos „Smaguris“ skambučio ir pasiūlymo parašyti saldumynų knygą, ji nė akimirkos nesudvejojo. Ir nė kiek nesigaili - praėjusi vasara buvo pati saldžiausia, skaniausia ir laimingiausia jos gyvenime.

„Be dešimčių kilogramų miltų, cukraus, sviesto ir šokolado, į „Saulėtos virtuvės saldumynų knygą“ sudėjau begalę meilės, todėl man ši knyga neabejotinai yra tikrai ypatinga. Būsiu be galo laiminga, jei receptai, sugulę į šiugždančius knygos puslapius, įkvėps skaitytojus gyvenimo džiaugsmų ieškoti tokiuose paprastuose dalykuose kaip tešlos pyragui maišymas ar keksiukų kepimas. Aš tikrai nesu profesionalė, tačiau tvirtai tikiu: tam, jog savo mylimiems žmonėms ir artimiems bičiuliams paruoštum nuostabiai skanų desertą, užtenka vien didelio noro ir pilno glėbio nuoširdžios meilės tam, ką darai,“ – įsitikinusi Asta.

Asta nedrąsiai pažada: dar viena knyga tikrai bus – apie gardžiausius pusryčius geriausių ir laimingiausių Jūsų dienų rytams!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis