Eva Peron – tragiško likimo diktatoriaus žmona

Kone prieš dvidešimt metų Madonna ją suvaidino širdį virpinančiame miuzikle, o gimtojoje Argentinoje ji laikoma nacionaline didvyre. Nors jos vyras buvo diktatorius, ji pati buvo itin mėgiama argentiniečių ir meiliai vadinama Evita. Po jos ankstyvos mirties tauta žymios moters gedėjo kelis metus, tačiau istorikai teigia, kad Eva Peron tikrai nebuvo šventoji.

Populiariausi straipsniai:
- V. Masalskis: „Raudonmedžio rojuje“ vaidinau bemaž taip blogai, kaip dabar vaidinama serialuose
- 10 madingiausių šio sezono skrybėlių
- Viena populiariausių maisto tinklaraštininkių: ne pyrago receptas yra svarbiausia
- Dovanos, kokių negalima dovanoti
- Sluoksniuotos tešlos vamzdeliai su kremu

Prasta pradžia

Marios Evos Duartes tėvas buvo turtingas žemvaldys. Tačiau iš tėvo ji gavo tik pavardę, nes mergaitės motina buvo vyro meilužė, pagimdžiusi jam keturis vaikus. Slaptoji vyro šeima nebuvo lepinama pinigais, o po jo mirties ėmė dar labiau skursti. Be to, motiną ir jos vaikus lydėjo pavainikių šleifas. Visa tai mergaitei netrukdė svajoti - Eva norėjo būti aktorė ir to atkakliai siekė.

Būsimos įtakingiausios Argentinos ponios ankstyvosios biografijos faktai nėra iki galo žinomi. Sklando daugybė mitų ir viena kitą paneigiančios istorijos. Pavyzdžiui, kaip Evita atsidūrė Buenos Airėse? Yra istorija, kad būdama vos penkiolikos metų mergina į sostinę pabėgo su garsiu tango šokėju Augustino Magaldi. Tačiau patyrinėjus tų metų Magaldi gastrolių maršrutą paaiškėja, kad į gimtąjį Evos miestelį jis net nebuvo užsukęs. Vis dėlto, mergina į Argentinos sostinę atvyksta dar prieš šešioliktą gimtadienį. Čia bando įgyvendinti savo didžiąją svajonę.

Deja, Evitai pasitaiko tik smulkučiai vaidmenys ar modelio darbas - rimta kino aktore ji taip ir netampa. Tačiau švelnus ir jausmingas balsas jai atveria karjeros radijuje kelius. Tuo metu radijas buvo itin populiarus - šeimos klausydavo žinių, koncertų ir vaidinimų. Netrukus 23 metų Eva tampa gana gerai žinoma radijo aktore.

Eva Peron
Eva Peron
Vida Press

Vyresnis mylimas vyras

Karjera radijuje Evai leidžia ne tik gana neblogai gyventi, mėgautis, kad ir nedidelio populiarumo spinduliais, bet ir sutikti savo gyvenimo meilę. Būsimą vyrą Evita sutinka labdaringame koncerte 1944 metų sausį. Išvaizdus ir iškalbingas, nors ir 23 metais vyresnis, karininkas sužavi moterį - iš koncerto jiedu išvyksta kartu.

Dažnai Evita vaizduojama kaip ištvirkusi moteris, kuri vyrus rinkosi dėl naudos. Tačiau šiems pasakojimams neabejotiną įtaką turėjo tai, kad tais laikais aktorės Argentinoje turėjo nekokią reputaciją. Be to, Juanas Domingas Peronas pažinties momentu nebuvo itin patrauklus jaunikis: politinė padėtis buvo labai nestabili ir jis neužėmė itin aukštų pareigų. Tačiau jiedu netrukus tampa neišskiriami, santykiai patikrinami Juano suėmimu ir įkalinimu, o po dviejų metų jie susituokia.

Peronas nuo pat pradžių mylimąją, o vėliau žmoną įtraukia į valstybinius reikalus - kartu vyksta į susitikimus, pasitarimus, galiausiai klausia jos patarimo. Pati Eva taip pat imasi iniciatyvos, kuri kartais nepatiko ne tik Juano oponentams, bet ir bendražygiams. Moteris aktyviai dalyvavo Darbo sekretoriato veikloje, priėmė pagalbos ir paramos prašytojus. Ji įkūrė savo vardo fondą, kuris ne tik rūpinosi vargšų vaikų išsilavinimu, bet ir vykdė milžiniškus projektus: pastatė 35 ligonines, 450 mokyklų, socialinių būstų rajoną Buenos Airėse. Tiesa, oponentai teigė, kad fondas sukurtas tik Peronų šeimos populiarumui auginti, jame nėra vykdoma apskaita, o lėšos surenkamos prievarta iš verslininkų.

Eva Peron
Eva Peron
Vida Press

Juodos dėmės ir tragiška mirtis

Nors Evitai galima priskirti daug gerų darbų, tačiau ji buvo diktatoriaus žmona, kuri labai gerai žinojo, kokiais metodais veikia jos vyrais. Nors partijos Argentinoje nebuvo uždraustos, tačiau režimo kritikai ir oponentai buvo kalinami ir net kankinami. Peronai nevengė suvedinėti ir asmeninių sąskaitų. Štai garsiai aktorei Libertad Lamarque, su kuria Eva stipriai nesutarė, teko emigruoti į valdžią, atėjus Juanui ir jo Evitai.

Taip pat Evita ir jos vyras šiuolaikinių istorikų kaltinami už nacių nusikaltėlių slėpimo. Manoma, kad pasibaigus Antrajam pasauliniam karui Vokietijos karininkams ir valdžios pareigūnams, kurie vykdė baisius nusikaltimus, Argentina suteikė prieglobstį už jų pasisavintą žydų turtą. Manoma, kad taip Evita sukaupė nemažą juvelyrinių dirbinių kolekciją.

Ši prieštaringai vertinama moteris mirė labai anksti - vos sulaukusi 33 metų. Ją, kaip ir pirmąją Perono žmoną, sugriaužė vėžys. Po jos mirties Argentinoje buvo paskelbtas 30 dienų gedulas. Tauta gedėjo dar ilgiau, o Juanas neatsitiesė iki pat mirties, nors buvo vedęs ir trečią kartą. Beje, Evitos istorija nesibaigė net ir po mirties. Iš pradžių buvo planuojama ją balzamuoti, tačiau žlugus Perono režimui jos kūnas buvo išgabentas ir palaidotas Italijoje. Į tėvynę Evita grįžo tik po kelių dešimtmečių.

Eva Peron
Eva Peron
Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis