Šventinis įvaizdis pagal stilistę A. Gilytę

Praktiniai spintos reikalų žinovės Agnės Gilytės patarimai, kaip paprastai, iš turimų drabužinės resursų, susikurti šventinį įvaizdį.

Knygynus jau tuoj turėtų pasiekti jūsų „Spintologija“. Ar knygoje skiriate dėmesio šventei aprangai?

Knygoje yra skyrius apie tą garderobo dalį, kuri skirta ne kasdienai, o įvairioms progoms. Knygoje trumpai apžvelgiu aprangos kodus, taip pat rašau apie tai, kaip reiktų apsispręsti, kokią aprangą rinktis, jei toks kodas nenurodytas – visos žinome, koks tai galvos skausmas (šypsosi). Patariu, kaip moterims iš to, ką turi spintoje, suformuoti šventinį garderobą. Apskritai kalbant, šventinė apranga nėra kaip nors griežtai reglamentuota mados įstatymais – šventinį įvaizdį galima sukurti ir smarkiai nesukant galvos.

Atskleiskite, kaip tai įmanoma? Koks tokiu atveju turėtų būti spintos pagrindas, vadinamieji basic daiktai?

Vakarui visada patariu rinktis geresnius, prabangesnius audinius, pavyzdžiui, vilną pakeisti aksomu. Jeigu turite aksominį juodą švarką, derinkite jį prie platesnių kelnių su kantu, apsiaukite aukštakulnius, apsivilkite baltą šilkinę palaidinę, jei mėgstate klasiką, užsisekite perlų vėrinį arba kristalų ar spalvotų akmenų didelius auskarus, – štai jums ir daug pastangų nekainuojantis kokteilių vakarėlio įvaizdis. Kita alternatyva, visuomet sukurianti šventišką nuotaiką, – žvyneliai, arba blizgučiai. Tai nereiškia, kad reikia blizgėti nuo galvos iki kojų, dar prisiklijuoti blakstienas su kristalais ir prisiauginti nagus su swarovkiais, bet žvyneliais tviskanti suknelė – kodėl gi ne? Arba palaidinė su petnešėlėmis ir blizganti delninė, priderintos prie kelnių su kantu, – puiki šventinė apranga kokteilių ar įmonės vakarėliui. Galima rinktis atvirkštinį variantą: prie kuklios kasdienės palaidinės ar paprastesnės suknelės priderinti blizgiomis detalėmis puoštą švarką.

Tad visai nebūtina rinktis suknelės?

Kokteilių vakarėliui tikrai nebūtina rinktis kokteilių suknutės, galima vilkėti ir kelnių kostiumą. Jeigu kalbėtume apie black tie arba white tie aprangos kodus, tuomet kas kita – jau reiktų puošnios vakarinės suknelės.

Į kokį pirkinį labiausiai verta investuoti? Ką įsigyti šventėms?

Nepamainomas drabužis – ne tik maža juoda suknelė, bet ir balti klasikiniai ar vyriško tipo medvilniniai ar šilkiniai marškiniai. Juos galima drąsiai derinti prie platėjančio laisvo sijono. Priderinus tinkamus aksesuarus tai gali būti puikus proginis komplektas. Balti marškiniai dera ir prie klasikinių kelnių ir sijono, tik tuomet reikėtų išmoningiau pasirinkti aksesuarus – didelius ryškius auskarus, kurie nukreiptų dėmesį į jūsų veidą, plaukus ar akis, arba masyvų koljė ar kabantį kaklo papuošalą.

Dar vienas dalykas, į kurį norėčiau atkreipti visų moterų dėmesį – tai visuma. Kartais moterys įsigyja suknelę ir būna ramios, o paskui paaiškėja, kad turi tik vieną pūkinę striukę. Arba šventinį vakarą susigriebia, kad neturi delninės. Labai svarbu apgalvoti ir detales. Jos labai svarbios. Pavyzdžiui, pasirūpinkite, kad paltas būtų tokio ilgio, jog suknelė nekyšotų pro jo kraštą. Kuo renginys aukštesnio rango, tuo pėdkelnės turėtų būti plonesnės, ir t. t. O suknelė gali būti ir visai paprastutė, elegantiška, nebūtinai juoda – gražu ir mėlyna, ir butelio žalumo.

Ką manote apie mažą juodą suknelę? Ar ne laikas ją išleisti poilsio?

Maža juoda suknelė – tai vakarėlių klasika, kaip dešimt Dievo įsakymų. Tai nepamainomas drabužis. Nereikia įsivaizduoti, kad maža juoda suknelė – tai būtinai klasikinė įimta šonuose suknelė su rankovėmis. Maža juoda suknelė gali būti ir pūsta, Ch. Dioro stiliaus. Ji gali būti be rankovių ar su ilgomis rankovėmis, su petnešėlėmis ar be jų, – kiekviena turėtų atrasti jai labiausiai priimtiną modelį ir jį prisijaukinti. Sudėliojant tinkamus akcentus (tai yra aksesuarus, ar tai būtų didelis koljė, ar stambūs auskarai, ar įdomios labai plonos pėdkelnės su taškučiais), priderinus švarkelį ar žvyneliais puoštą susagstomą megztuką galima labai originaliai apsirengti.

A. Lipštaitės montažas (žurnalo „Moteris“ ir asmeninio archyvo nuotr.)

Kokią avalynę derėtų rinktis prie mažos juodos suknelės? Manoma, kad prie šio drabužio dera tik aukštakulniai...

Tikrai nebūtinai tik aukštakulniai. Griežtų taisyklių nėra. Svarbiausia, kurios vertėtų paisyti, – kuo sijonas trumpesnis, tuo kulnai žemesni. Priešingu atveju atrodysite vulgariai. „Kritinis“ sijono ilgis – vos žemiau kelių. Tokį sijoną dėvint su žemakulniais, iškyla pavojus atrodyti trumpesnėms ir apkūnesnėms, nes šis sijonas tarsi padalija kūną į dvi lygias dalis, o tai vizualiai platina ir storina siluetą. Optimaliausias sijono ar suknelės ilgis – iki kelių arba vos aukščiau. Žemakulniai gerai atrodo prie kai kurių sijonų, su kelnėmis. Prie vakarui skirtos aprangos patarčiau vengti tik ilgaaulių ir demisezoninių aulinukų – „sunki“ avalynė nėra šventinė. Į argumentą, jog šalta ir nepatogu su batukais, atsakyčiau, kad visuomet galima su savimi pasiimti maišelį ar įsimesti batelius į rankinę. Gaila, kad nunyko labai graži tradicija einant į teatrą ar koncertą atsinešti į rūbinę ir batelius persiauti.

Kiek pati skiriate dėmesio vakarėlių aprangai? Ar apgalvojate ją iš anksto, ar rengiatės spontaniškai? Ką nors įsigyjate ar, kaip mokote moteris, verčiatės su turimais spintos turtais?

Specialiai vakarėliui niekada nesu pirkusi suknelės. Vienintelę išimtį esu padariusi pernai savo 30-mečio proga – tada nusipirkau „Max&Co“ mėlynai žalią suknelę. Savo spintoje vakarėliams turiu keletą „budinčių“ variantų – švarkų, kelnių, delninių, porą suknelių. Esant progai atsinaujinu, bet drabužį žiemos šventėms galiu nusipirkti ir vasarą, jei patiko audinys, modelis. Kurdama savo įvaizdį įvairiai dėlioju aksesuarus, keičiu batus, pagaliau – makiažą ir šukuoseną. Likus dienai ar dviem iki renginio, stengiuosi apgalvoti, kaip ketinu atrodyti. O paskui „žaidžiu“ su aksesuarais.

A. Lipštaitės montažas (žurnalo „Moteris“ ir asmeninio archyvo nuotr.)

Ar dėvite sukneles? Turite mėgstamiausią?

Mane dažniau pamatysite su džinsais ar odinėmis kelnėmis, negu vilkinčią suknelę, tačiau keletą turiu. O mėgstamiausia kol kas – toji, kurią pirkau sau 30-mečio proga.

Jeigu prieš kokius metus dvejus būtumėte juokais paklausę, koks mėgstamiausias A. Gilytės vakarėlių atributas, būčiau atsakiusi, kad Agnės kolega stilistas Kęstas Rimdžius – archyvuose jiedu beveik visose nuotraukose pozuoja kartu, ir nukirpti atrodo nei šiaip, nei taip... Puikus ir stilingas tandemas – o kodėl gi ne? Turbūt tai proga priminti, kad svarbu ne tik tai, kaip atrodote, bet ir tai, kas jus lydi į šventinį vakarą.

A. Lipštaitės montažas (žurnalo „Moteris“ ir asmeninio archyvo nuotr.)
Moteris.lt montažas (A. Solomino nuotr.)

Originalių dovanų bei idėjų, kaip šventėms papuošti namus, ieškokite PC VCUP parduotuvėse. Daugiau informacijos: www.facebook.com/CentrasVCUP

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis