10 M. Starkaus patarimų, ko neverta pirkti jūsų keliaujančiam draugui per Kalėdas

10 daiktų, kurių keliautojui nė velnio nereikia, bet kažkodėl per Kalėdas jis juos gauna.

1. Peilis. Geras daiktas, gražus. Tačiau net ir padauginęs kokiam Ekvadoro bare ir atsidūręs džiunglėse, greičiausiai jis vis vien ras, kas parodys kelią atgal ne per lianas, o žmonių išmintu keliu. Juk pasirodžius panterai vis vien dėsi į kojas.

2. Žibintuvėlis. Kaip ir peilis – kietai atrodo prisegtas prie diržo. Tačiau dabar bet koks išmanusis turi tokį gausų įvairios šviesos muzikos programėlių pasirinkimą, kad tik spėk keist ir šviest. O pasikrausi telefoną ir pas Mumbajaus motorikšą.

3. Chaki spalvos pilna apranga. Komplektas. Su ja atrodysi kaip Styvo Irvingo krokodilų fermos tarnautojas arba Ohajo eigulys vasarą. Juk tai, kas vieniems yra kasdieninė uniforma, nereiškia, kad ją užsivilkęs kartu įgausi ir jų įgūdžius. Dar ir su basutėm ant baltų, paliegusių, plaukuotų kojų. Tas pats kalbant ir apie maskuojamą spalvą – dažnose šalyse tai sukels tik bereikalingą susierzinimą.

4. Gaublys. Nėra blogai, jei tai kokybiškas, tikslus, gražus daiktas ir yra kur jį namuose padėt. Ar į jį (kaip “Kalio Seklio nuotykiuose”). Tačiau praktiniu požiūriu šiais laikais Google maps, kad ir kaip bežiūrėtum, užima gerokai mažiau vietos. Ne tik kuprinėje. Ir, švelniai pasakius, kiek patikimiau.

5. Knygos apie išgyvenimą. Man knygos, žinoma, yra gražu. Tačiau nesu tikras, kad skęsdamas Arkties vandenyne spėsiu atsiversti tinkamą puslapį ir surasti info apie tai, kaip per 3 minutes iš pro šalį plaukiančio pingvino pasidaryti šluotą. Su ekologiniu varikliu. Tokių veikalų praktinis pritaikymas yra minimalus, tinkamas nebent skautų stovyklų pradedantiesiems instruktoriams. Geriau jau paskaityti Žiulį Verną.

6. Bet koks daiktas su National Geography ar Discovery logo. Be ginčų - tai didžiausios pagarbos verti prekių ženklai, pelnytai užsitarnavę ją už ilgametę veiklą ir žmones, kurie juos kūrė. Tačiau man kažkodėl atrodo, kad dėvėti juos kitiems yra toks pats feilas, kaip Sel’o gerbėjui su rankine per petį ateiti į metalo vakarėlį su "Motorhead" marškinėliais. Tipo – žiūrėkit, aš savas. Arba “nieko nežiūriu per tv, tik šiuos du kanalus”. Kažkas čia ne taip. Atleisk, Vytarai, tavo krepšys  - išimtis.

7. Knygos su gražiausių pasaulio vietų nuotraukom, kurias būtinai turi aplankyt. Viena vertus, tai erzina, nes eilinį kartą supranti, kad visur tai tikrai nespėsi. Jei iš viso tuos puslapius praverti. Nes graudi tiesa yra ta, kad jų niekas niekada nežiūri. Gaila. Nes dažniausiai jos  - gražios. Ir liūdnos.

8. Visokie suvenyrai iš šalių, kuriose pats juos dovanojantis buvo. Nes tai akivaizdus pažeminimas visų akyse. Nors oficialiai tokias dovanas teikiant sakoma kažkas panašaus į “linkiu Tau būtinai kada nors apsilankyti šioje nuostabioje šalyje, dalį kurios Tau nuoširdžiai dovanoju”, tačiau tikrasis tekstas yra šis: “štai, imk, dovanoju, aš ten buvau, viską mačiau ir žinau, o tu gali bandyt irgi nuvaryti, jei sugebėsi...lažakas”.

9. Miegmaišiai, palapinės, kuprinės ir pan. Praktiškai reikalingus daiktus keliautojas jau turi. Net jei jie ir labai seni, suplyšę ir smirdi. Jie jam tiesiog yra brangūs. O jei ne – neatimkite iš jo mažo džiaugsmo įsigyti pačiam. Tai svarbu ir labai asmeniška.

10. Bet kas, kas yra pirkta "duty free". Kadangi šios parduotuvės beveik visur pasaulyje vienodos – viską, ko jam reikia jis jau turi. Jei neturi, tai reiškia, kad to daikto kaina yra iš keturių skaičių. Tuomet – labai prašom.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis