Kaip paruošti cannelloni (įdarytus itališkus makaronus)

Nutariau paruošti cannelloni, idarytus rikota ir špinatais.

Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- Kalėdinių dovanų gidas: kaip save palepina žinomos moterys?
- Kauno stilistai pristatė proginių šukuosenų šou
- 8 kasdienės taisyklės norint išvengti sezoninių ligų
- Astrologė pataria: nepraleiskite progos, kita gali negreit pasitaikyti
- Marinuota silkė suomiškai

Žinau, kad kažkam gali būti keista, jog italai mažiausiai kokius penkis kartus per savaitę pietums arba vakarienei valgo pasta (liet. makaronus). Tačiau stebėtis nėra ko - Italijoje krautuvėse ir prekybos centruose pastos asortimentas toks platus, o paruošimo būdai tokie įvairūs, kad galėtum metus maitintis vien tuo ir neprarasti kūrybiškumo virtuvėje (kalbant apie praradimą, galima paminėti nebent dailias kūno linijas).

Pavyzdžiui, labai populiaru kepti/troškinti įdarytus makaronus cannelloni (kurie savo išvaizda panašūs į vamzdelius). Tai puikus pasirinkimas ir vegetarams, nes į juos galima prikimšti bet ko. Populiariausi įdarai: malta mėsa ar paukštiena, sūris (pvz. ricotta) ir daržovės. Be įdaro svarbus ir padažas, kuriuo apliesite savo troškinį. Sakyčiau čia ir atsiskleidžia recepto panašumas į lazaniją. Skaniausiai man visada atrodė cannelonni su daug tiršto pomidorų padažo. Bet jeigu nemėgstate pomidorų, galite juos aplieti ir bešamelio padažu. Beje, galvoti apie kažką prie makaronų šiuo atveju tikrai nereikės — tai labai sotus patiekalas.

Nutariau paruošti cannelloni, idarytus rikota ir špinatais.

Su mama ilgai ginčijomės dėl padažo, ji sakė, kad su rikota geriau tinka baltasis, bet man baisiai gražiai atrodė pomidorų. Galų gale, priėjome kompromisą: į pomidorų tyrę įmaišiau šiek tiek grietinės — abi pusės liko patenkintos. Smagiausia tai, jog į šiuos vamzdelius neįeina labai daug riebalų, todėl recepto versija lengva ir mažiau kaloringa nei įprasta lazanijai. Beje, tokiuose receptuose dažniausiai yra naudojama daug špinatų, tad galite ir jūs kiekį padvigubinti, jei norite. Vienaip ar kitaip, pabandę pasigaminti cannelloni suprasite, jog tai visai nesudėtinga ir užtrunka kur kas mažiau laiko nei galima būtų tikėtis.

Paruošimo laikas - 20 min.
Kepimo/virimo laikas - 30 min.
Visa gaminimo trukmė - 50 min.

4 porcijoms reikia:

Įdarui:
• 16 cannelloni vamzdelių
• 100 g špinatų
• 450 g rikotos sūrio
• 1/4 arb.šaukštelio malto muskato
• druskos
• šviežiai maltų pipirų
• 1/2 stiklinės (250 ml) tarkuoto parmezano

Padažui:
• 300 ml pomidorų tyrės (be priedų)
• šaukštelio raudonojo vyno acto
• šaukšto grietinės
• 2 česnako skiltelių
• alyvuogių aliejaus
• šakštelio cukraus
• tarkuoto parmezano sūrio

Papildomai reikės:
• 2 celofaninių maišelių + žirklių
• gilesnio kepimo indo
• sviesto (kepimo indui ištepti)
• folijos

Recepto eiga:

* Paruoškite įdarą: špinatus perkoškite karštu bei šaltu vandeniu - sudėkite juos į kiaurasamtį ir perpilkite verdančiu vandeniu, tada iškart - šaltu, ir taip - kelis kartus. Paskui susmulkinkite peiliu. Sumaišykite su rikota, parmezanu, pagardinkite pipirais, druska, muskato riešutu.

* Paruoškite cannelloni: tam, kad būtų lengviau įdarą sukrėsti į vamzdelius, pasigaminkite spec. įrankį: nukirpkite kraštelį celofaninio ar medžiaginio (jei per stebuklą ir tokį turite) kraštelį. Pasigaminkite du tokius maišelius, taip bus patogiau. Sudėkite įdarą į maišelį ir įspauskite į canneloni. Labai patogu, tikrai nesiūlyčiau bandyti šaukšteliu grūsti - šitaip užtruktumėte trigubai ilgiau. Paskui galite šaukštelio galu pagrūsti, kad pasiskirstytų.

* Kepimo indą gausiai ištepkite sviestu ir sudėkite vamzdelius šalia viens kito kaip parodyta nuotraukose.

* Paruoškite padažą: susmulkintas česnako skilteles pakepinkite keptuvėje alyvuogių aliejuje. Supilkite pomidorų tyrę, grietinę, vyno acto, cukraus ir išmaišykite padažą. Patroškinkite vos 5-7 minutes. Galite dar pipirais ir baziliku pagardinti — puikiai tiks tiek džiovintas, tiek šviežias bazilikas, tačiau jis nėra būtinas.

* Šiuo padažu užpilkite makaronus. Ant viršaus gausiai užtarkuokite parmezano sūrio (verta paminėti, jog čia sūrio kokybė yra labai svarbi!).

* Iškepkite puikiuosius vamzdelius: Kepimo indą uždenkite folija (taip makaronai geriau troškinsis) ir įstatykite į karštą orkaitę ant vidurinių grotelių. Kepkite maždaug 180 laipsnių temperatūroje apie 25-30 minučių, kol viršus šiek tiek apskrus.

* Išimkite, leiskite kiek ataušti ir sudėkite į lėkštes, skanaus!

tastyart.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis