Aktorė I. Stasiulytė: prieš Kalėdas gaudau kiekvieną artimųjų žodį

Šiemet per žiemos šventes visos mes ir vėl tapsime savotišku „Kalėdų seneliu“ savo artimiems bei mylimiems žmonėms. Žinoma, svarbiausia nuoširdus iš šiltas bendravimas, tačiau taip pat smagu, jei artimą žmogų iš tiesų nudžiugins mūsų išrinkta dovanėlė.

Psichologo Gedimino Navaičio teigimu, dovanas reikia rinkti atsižvelgiant į žmogaus asmenybę ir pradžiuginti jį tuo, kas jam gali būti patrauklu. „Rinkdami dovaną mes turėtume galvoti daugiau apie tą žmogų, kuriam ją dovanosime, o ne apie save. Dažnai darome klaidą - svarstome, kas patiktų mums patiems.“ Taip elgtis nederėtų – patartina įvertinti konkretaus žmogaus pomėgius ir charakterį bei pagal tai išrinkti jam tinkamiausią dovaną.

Jei Jūsų artimas žmogus aktyvus:

Žmogus, kuriam renkate dovaną, energingas, aktyvus, ryžtingas, jo energija liejasi per kraštus, jis nuolat turi daug minčių ir idėjų? Tokiam asmeniui tinkama dovana - aktyvios pramogos, kuriose galima išbandyti kažką naujo. Galbūt jums artimas žmogus dar niekada nejodinėjo žiemą ar neišbandė lauke įrengtos čiuožyklos? O gal jis trokšta dar ekstremalesnių įspūdžių – nardymo, slidinėjimo ar kopimo į kalnus? Aktyvų žmogų taip pat sužavėtų kelionė, naujos kalbos ar šokių kursai, sporto klubo abonementas, vyno degustacija ar tiesiog bilietas į nematytą spektaklį.

Jei Jūsų artimas žmogus domisi grožiu:

Kiekviena mūsų turi draugę ar seserį, kuri negali atsispirti moteriškoms smulkmenoms. Grožio ir mados fanatikę tikrai nudžiugins jai patinkantys kvepalai, masažas, SPA procedūros, kvapnūs vonios muilai, eteriniai aliejai ar kitos kosmetikos priemonės. Jei kosmetikos išrinkti nepavyksta, taip pat galite apsilankyti papuošalų parduotuvėje. Madingi aksesuarai, ryškiaspalvis šalikas ar diržas - štai kas nudžiugintų grožio industrijos atstoves.

Jei Jūsų artimas žmogus išmanus:

Žmogus, kuriam renkate dovaną, nė dienos negalėtų įsivaizduoti be technologijų? Jį galite pradžiuginti praktiška dovana. Jei jis iš rankų nepaleidžia fotoaparato, puiki dovana Kalėdoms - šiuo metu itin madingas vienakojis monopodas. Tuo tarpu fotografijų, filmų ar muzikos kolekcionieriui tikrai pravers išorinis kietasis diskas ar kolonėlės. Manote technologijos tinka tik vyrams? Netiesa! Ne viena moteris slapčia pasvajoja apie aukso spalvomis žėrintį „Samsung Galaxy Note 4“, kurio didesnis ekranas pakeičia užrašų knygelę ar elektroninę knygų skaityklę, o patobulinta kamera – fotoaparatą. Be to, mados mylėtojoms tai ir originali stiliaus detalė!

Jei Jūsų artimas žmogus ramus:

Jam svarbiausia namai ir šeima? Laisvalaikį labiausiai patinka leisti namuose? Tokiam asmeniui galima rasti daugybę originalių dovanų – kulinarijos knyga ar kambarinė gėlė, originali vaza ar žvakidė tikrai neliks neįvertinti. Jeigu manote, kad gerai žinote artimo žmogaus skonį, galite padovanoti net patalynę ar naujus indus. O šaltus žiemos savaitgalius praskaidrins didelei kompanijai tinkantys stalo žaidimai, mėgstamas video filmas ar populiari knyga.

Jei Jūsų artimas žmogus mėgsta gamtą:

Laisvalaikiu jis keliauja į miškus, kopia į kalnus, žvejoja...tokiam žmogui žiemą tikrai pravers pačiūžos, šilta kepurė ar šalikas. Jeigu dovanoms norite skirti nedidelį biudžetą, padovanokite dailų termosą, kurį artimas žmogus išvykos metu galėtų pripildyti karšta arbata. Na, o tikram gamtos fanatikui padovanokite iškyloms į gamtą skirtą pašiltintą liemenę, specialias kojines slidinėjimui, žemėlapį ar puošnų kišeninį peiliuką, kuris pravers visais metų laikais.

O kur idėjų dovanoms semiasi žymūs žmonės?

Aktorė Ineta Stasiulytė:

„Ieškoti dovanų – man didelis malonumas. Dovanų dovanojimas, apskritai, kai kam yra meilės kalba. Vieni žmonės moka jausmus išreikšti žodžiais, kitiems - tai lengviau padaryti dovanojant dovanas. Dovana gali būti įvairi, nebūtinai tai turi būti kažkoks daiktas. Tai gali būti pati nuostabiausia vakarienė su nuoširdžiais pokalbiais, kuriems galbūt laiko paprastai trūksta. Norėdama išrinkti tinkamiausią dovaną, visus metus klausau, apie ką šneka mano artimi žmonės, ko jiems reikia. O prieškalėdiniu laikotarpiu mano klausa pasidaro dar geresnė, stengiuosi gaudyti kiekvieną artimųjų žodį.“

Muzikos atlikėjas ir prodiuseris, kompozitorius Linas Adomaitis:

„Man Kalėdos kvepia mandarinais. Visada stengiuosi pradžiuginti artimą žmogų netikėta dovana. Nekuriu iš anksto didelių planų kaip ir kur ją įsigyti. Tiesa, prekybos centrai - ne ta vieta, kurioje ieškočiau dovanos. Dažniausiai tai būna spontaniškai sugalvotas dalykas. Stengiuosi įsigilinti, kas išties pradžiugina brangų žmogų, ko jam labiausiai reikia."

Dailininkė keramikė, TV laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė:

„Renkant dovanas būna visaip - kartais jos būna brangesnės, o kartais – pigesnės. Tačiau dovana nebūtinai turi būti finansiškai „išreikšta“. Mano nuomone, svarbiausia padaryti šventę, Kalėdų esmė – visos šeimos buvimas kartu. O pačios dovanos, manau, svarbiausios vaikams, kai jie dar maži. Mūsų šeimoje buvo stengiamasi vaikus įtraukti į dovanų dovanojimo, atviručių gaminimo, eglutės puošimo, namų dekoravimo procesą. Norėjome, kad vaikai pajustų šventinę dvasią.“

Ar žinojote, kad...?

Ne kiekvienas mūsų žino, kad būtent dovanų tradicija per Kalėdas dažnai siejama su Šv. Mikalojumi, III-IV amžiuje gyvenusiu Turkijos teritorijoje. Būtent Šv. Mikalojus yra laikomas vienu iš Kalėdų Senelio prototipų, kuris garsėjo pagalba neturtingiesiems ir našlaičiams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis