Kristupo Kalėdose – jausmingas fado vakaras

Prieš pat gražiausias metų šventes, stebuklai atkeliauja ir į pačią Vilniaus širdį.

Net jei kaustys šaltis ar pūs žvarbus vėjas, gruodžio 18 d. ir 20 d. sušilti galėsite prie jausmingų dainų židinio fado namuose, kuriais trumpam pavirs Šv. Kotrynos bažnyčia.

Pietietiškomis melodijomis su Jumis dalinsis Portugalijos brangakmeniu tituluojama Mara Pedro. Kalbėdami apie vos penkiolikos sulaukusią dainininkę, jos tautiečiai negali nuslėpti pasididžiavimo, o jaunoji atlikėja spindi nesuvaidintu nuoširdumu ir pakeri šilkiniu balsu. M. Pedro turi dar vieną svarų pranašumą, kuris leidžia visu grožiu atskleisti portugališkąją muziką – ji nuoširdžiai įsimylėjusi fado.

Jaunajai Portugalijos žvaigždutei jau teko garbė dainuoti kartu su Lietuvos publikai puikiai pažįstama ir mylima fado atlikėja Joana Amendoeira, o pačios M. Pedro populiarumo istorija kiek panaši į kito Lietuvos publikos numylėtinio - akordeonisto Martyno Levickio - kelią link muzikinio pasaulio aukštumų: abu muzikuoti pradėjo ankstyvoje vaikystėje, vieną po kito laimėjo apdovanojimus ir dar nesulaukę pilnametystės pasirodymų geografiją išplėtė užsienio šalyse.

M. Pedro gimė centrinėje Portugalijos dalyje, Viseu mieste. Atrodo turėtų būti priešingai, bet atlikėjos gimtinėje nebuvo puoselėjamos fado muzikos tradicijos, o M. Pedro šeimoje – muzikuojančių. Dainuoti ji pradėjo vos ketverių – susižavėjusi atsitiktinai mugėje išgirstu fado legendos - Amalios Rodrigues balsu.

„Fado žanrui Mara visuomet teikė pirmenybę ir pati jį pasirinko. Smulkaus sudėjimo Mara yra apdovanota brandžiu balsu, o dainuodama sugeba perteikti švelnumą, kuris pakeri klausytojus“, – sako atlikėjos mama.

Būdama vos devynerių metų, M. Pedro pradėjo skinti apdovanojimus įvairiuose muzikos konkursuose, taip pat televizijos projektuose. 2011 m. įvyko pirmasis atlikėjos koncertas užsienyje, Prancūzijoje, po kurio sekę pasirodymai Šveicarijoje, Ispanijoje bei kitose šalyse, padėjo M. Pedro pelnyti užsienio publikos simpatijas ir skleisti žinią pasaulyje apie jauną, pribloškiančią fado dainininkę.

Šiandien, vos penkiolikos M. Pedro jau yra įkopusi į fado olimpą bei gali pasigirti net dvejais kompaktiniais albumais – pirmąjį fado atlikėja išleido būdama vienuolikos ir jis buvo taip greitai išparduotas, jog reikėjo antrojo leidimo. Antrąjį albumą talentinga portugalė išleido po trejų metų, o šiuo metu įrašinėja jau trečiajį solinį albumą.

Kalbant apie fado, įdomu tai, jog lietuviai vieninteliai savo kalboje turi atitikmenį žodžiui „saudade“ (tai - skiriamasis šio žanro bruožas), reiškiantį nepaaiškinamą ilgesį, kuriuo dvelkia kiekviena daina. Ko gero, dėl to, net ir nesuprasdami portugalų kalbos, šiai tautai esame artimesni nei patys įsivaizduojame.

Gruodžio 18 d. 18 val. ir 20 d. 19 val. praskaidrinkite švenčių laukimą Portugalijos brangakmenio spinduliuose! Kartu su M. Pedro pasirodys gitaristai Mario Henriques (portugališkoji gitara) ir Bruno Bras (fado gitara).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis