Tai, ko negali atpirkti brangiausios kalėdinės dovanos

Kalėdos labai simboliškai yra pačioje metų pabaigoje. Tai tarsi mūsų gyvenimo metų rezultatų suvedimas. Apmąstymų laikas. Sąskaitų suvedimas. O karštiligiškas dovanų pirkimas tik apnuogina tai, ką labai norėtume paslėpti po ta brangios dovanos kauke: jaučiamės skolingi ir stengiamės kompensuoti.

Tačiau ar brangi dovana vaikui, vyrui ar mamai gali kompensuoti dėmesio trūkumą? Tai, kad vis neradome laiko paskambinti, aplankyti, padėkoti, apkabinti, paklausti, kaip sekėsi?

Mūsų kasdienis elgesys visada veda į kažkokį rezultatą. Adventas – puikus metas apmąstyti savo gyvenimą ir pamatyti tą priežasties-pasekmės ryšį. Ir jei jis nedžiugina, imti kažką keisti. Dovanos tuomet ateis savaime ir jų net nereikės pirkti. Tai bus nenusakomo džiaugsmo ir pilnatvės jausmas, pajutus emocinį ryšį su brangiais žmonėmis.

Dėmesio iš artimųjų trūkumas – viena baisiausių ligų. Tokios šeimos rizikuoja atitolti, susvetimėti, jausti nuolatinį nerimą, o kokybiško bendravimo pristigę mažieji – įgyti baimių, neurozių, elgesio sutrikimų.

Daug kalbama apie tai, kiek laiko tėvai vidutiniškai per parą skiria vaikui – tai yra septynios minutės. Tai yra laikas, kai žiūrime vieni kitiems į akis, ne tik girdime, bet ir klausome, ką vieni kitiems sakome, ne tik matome, bet ir žiūrime, domimės. Tai tiesiog būtinas maistas augančiai vaiko sielai. Kažkodėl visi supranta, kad badas nei vaikams, nei suaugusiems nenaudingas. Tuo tarpu apie sielos badą dažnai nesusimąstome.

Šiuolaikinis gyvenimo ritmas yra negailestingas, tarsi važiuotume greituoju traukiniu į paskutinę stotelę. Aišku, natūralu, kad grįžę po darbų jaučiamės išsunkti ir pavargę, kada nesinori bendrauti. Tačiau yra laikas, kurį turime skirti šeimai, jei norime artimo ir kokybiško bendravimo, o ne tiesiog gyvenimo viename bute, bet išsiskirsčius po skirtingus namų kampus.

Vida Press

Pradėkime nuo vaikų. Nes mes nesame tik jų vairuotojai, virėjai ir banko sąskaitos, nors kasdienėje rutinoje dažnai apsiribojame šiomis funkcijomis.

Taigi išjunkime televizorių, kompiuterį, buities darbus atidėkime kelioms valandoms ar kitai dienai. Išmokime pabūti visi kartu taip, kad tą laiką pajaustumėme. Geriausia iš anksto suplanuoti, ką veiksime.

Galbūt eisime visa šeima į kiną, o vėliau – papietausime ir žaisime stalo žaidimus? O gal eisime čiuožinėti nuo kalniukų ar pasimokyti čiuožti čiuožykloje? Idėjų daugybė, tereikia, kad visi šeimos nariai tą laiką praleistų kartu.

Kitas svarbus dalykas – ritualai. Šeimos tradicijas reikėtų kurti atsižvelgus į visų šeimos narių įpročius ir poreikius. Tai gali būti bendra vakarienė ar pusryčiai, kai aptariami dienos planai, ar įvykiai. Tai gali būti pusvalandis prieš miegą, kai mama paklaus, kaip sekėsi mokykloje, darželyje ar būrelyje, arba valandėlė vakare, kai mama, tėtis ir vaikai atsitrauks nuo savo užsiėmimų ir kalbėsis apie viską, kas jiems svarbu, planuos savaitgalio pramogas.

Naujausios technologijos, skirtos palengvinti mums gyvenimą - kompiuteriai, telefonai, televizoriai iš tiesų atitolino mus vienus nuo kitų, atimdamos džiaugsmą matyti gyvus draugus, o ne jų atvaizdus, nuoširdų ir kokybišką bendravimą.

Psichologai pabrėžia, kad itin svarbu kokybiškai bendrauti dabar, kai nerimas dėl rytojaus, finansinis nestabilumas užgožė tarpusavio santykių svarbą. Visi mes išgyvename dėl ateities, bijome, lekiame, stengiamės įtikti darbdaviams, todėl labai svarbu susirinkti likusius laiko trupinėlius ir bent juos skirti bendrai veiklai. Buvimas kartu sustiprina šeimą, padeda vystytis vaikams, atsveria kitur patiriamą stresą. Vaikui labai svarbu, kaip jį vertina tėvai, kokie santykiai yra šeimoje, jis čia nori jaustis saugus ir mylimas.

Tėvams derėtų prisiminti, kad vaikas - lygiavertė asmenybė, tik jis turi mažiau patirties, žinių ir įgūdžių. Vaiku reikia domėtis, kaip domitės sutikę seną draugą. Jūsų klausimai apie prabėgusią dieną ir domėjimasis vaiko gyvenimu turi būti nuoširdūs, o ne virsti kaltinimais.

Kad mūsų bendravimas šeimoje būtų kokybiškas, derėtų apmąstyti savo pačių vertybes ir prioritetus. Šeimoje turi būti laikas, kai visi kartu leidžia laiką bendroje veikloje, tegul tai būna ir vakarienės gaminimas. Ir tai daryti reikia ne dėl to, kad uždėtumėte tai dienai pliusiuką. O tam, kad nereikėtų savo kaltės jausmo išpirkinėti per Kalėdas brangiomis dovanomis. Kad visi su džiugesiu lauktumėte šventės, nes ji bus jūsų širdyse.

Šeima
Šeima
Fotolia nuotr.

Keli pasiūlymai, padėsiantys stiprinti emocinį ryšį su savo vaikais

Tegul jų draugai bus visuomet laukiami jūsų namuose. Tai vienas geriausių būdų dažniau matyti savo vaikus. Būdami su draugais vaikai atsipalaiduoja, ima šnekėti apie dalykus, apie kuriuos galbūt nedrįstų su jumis kalbėtis akis į akį. Pasinaudokite tuo.

Kartu žiūrėkite filmus. Vieną kartą filmą išrinkite jūs, kitą - vaikas. Suprasite, kuo domisi jūsų paauglys, o tuo pačiu suteiksite jam galimybę pamatyti jūsų mėgstamus filmus ir aktorius, į kuriuos jis galbūt niekuomet neatkreiptų dėmesio.

Leiskite vaikui padėti jums virtuvėje. Kartu išbandykite naują receptą, net jei jūsų kulinariniai sugebėjimai nėra patys geriausi. Pabandykite išsikepti duonos - galėsite daugiau laiko praleisti kartu, kol ji kils; šis procesas truks daug ilgiau nei vaflių kepimas. Kai namai kvepia šviežia duona, nekyla noras pyktis, o kulinariniai įgūdžiai - puiki investicija į ateitį.

Kartu valgykite. Žinoma, tai labai sunku, nes skiriasi visų šeimos narių dienotvarkės, tačiau pasistenkite rasti laiko. Tai nebūtinai turi būti vakarienė. Jei niekas neužsiėmęs šeštadienio rytą, kartu papusryčiaukite. Leiskite vaikams paeiliui pasirinkti, ko jie nori vakarienei. Jei turite galimybę, retkarčiais visi nueikite į restoraną.

Prisiminkite senus laikus. Vaikams labai patinka tėvų pasakojimai apie tai, ką juokingo jie padarė ar pasakė, kai buvo maži. Šios istorijos niekada nesensta ir dažnai atgaivina prisiminimus, kuriuos jau pamiršote. Pasijuokite!

Pasakokite vaikams apie savo darbą. Kartais mes pamirštame, kad atskleisti vaikams kitus savo vaidmenis yra gerai ir net naudinga. Kai kalbate apie darbą su savo sutuoktiniu, leiskite pokalbyje dalyvauti ir vaikams; jie jausis labiau suaugę. Žinoma, nereikia jų varginti nesuprantamais terminais, tačiau leiskite jiems žinoti, ką veikiate darbe ir kad turite kitų pareigų už namų sienų.

Jei vaikas nori jums parodyti filmuką internete, būtinai pažiūrėkite. Galite nustebti, kokių įdomybių tokio amžiaus vaikai sugeba rasti. Skanus juokas puikiai atpalaiduos ir padės sustiprinti jūsų ryšį.

Skatinkite vaikus atsiverti. Paaugliai garsėja tuo, kad į tėvų klausimus mėgsta atsakyti trumpais vienskiemeniais žodžiais. Reguliariai klauskite, koks buvo pats geriausias ir pats blogiausias jiems šiandien nutikęs dalykas. Labai svarbu, kad paaugliai tai pasakotų, o jūs tai žinotumėte.

Kurkite prisiminimus ir tarp švenčių - nelaukite Kalėdų ar gimtadienio. Vieną vakarą tiesiog uždekite žvakes ir paleiskite smagią muziką. Be jokios progos iškepkite pyragą ir gražiai, kaip restorane, patiekite. Vieną kartą su vienu vaiku nueikite papietauti į jo mėgstamiausią kavinę, kitą kartą jo brolį ar sesę nusiveskite į šiojo mėgstamiausią vietą.

Parašykite meilės raštelį. Kartais sunku rasti tinkamą akimirką išreikšti tai, ką jaučiate, tačiau vaikams labai svarbu žinoti, kad juos mylite. Raskite laiko sukurpti meilės laiškelį apie tai, kaip džiaugiatės juos turėdami, ir pakiškite po pagalve. Gali būti, kad jie niekada apie tai neužsimins, bet tikrai įvertins.

Sukaupkite drąsą ir išsiruoškite į kelionę. Atitrūksite nuo kasdienybės ir turėsite progą sustiprinti savo ryšį. Pagalvokite, kaip šia kelionę paversti kuo malonesne, net jei ji truks tik vieną dieną. Nustatykite taisyklę, kad kelionės metu bus draudžiama ginčytis ir kalbėti apie kuriam nors iš jūsų nemalonius dalykus, pavyzdžiui, pažymius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis