Kai meilės malonumai skaudina...

Jei mylintis skauda, reikia išsiaiškinti su gydytoju arba mylimuoju, nes skausmą gali kelti liga arba savitarpio supratimo trūkumas.

Meilės žaidimai turėtų būti smagūs ir teikti pasitenkinimą. Deja, tik meilės romanuose jų niekas netemdo, o realybėje skausmą besimylėdamos patyrė nemažai moterų. Kas slypi už tokio skausmo - ligos, nemeilė, fiziologija? Gydytojos ginekologės med. dr. Žanetos Kasilovskienės padedami pamėginsime surasti priežastį.

Jei mylintis skauda, reikia išsiaiškinti su gydytoju arba mylimuoju, nes skausmą gali kelti liga arba savitarpio supratimo trūkumas.

Remiantis vienu iš JAV atliktų tyrimų, dispareuniją (medicininis terminas, apibūdinantis skausmingus lytinius santykius) patyrė 61 proc. lytiškai aktyvių moterų. Atsižvelgiant į tai, dėl ko skausmas kyla, gali būti skiriami paviršiniai ir gilieji skausmingi lytiniai santykiai. Paviršinis skausmas juntamas išorinių lytinių organų ir makšties srityje, paprastai vos pradėjus mylėtis. O gilusis, vidinis - giliai dubenyje (panašiai kaip per mėnesines), jis dažniausiai kyla lytiniams santykiams jau įsibėgėjus.

Paviršinis skausmas

Pati įprasčiausia skausmo priežastis yra įvairiausi uždegiminiai procesai: tai gali būti makšties prieangio liaukų, išorinių lyties organų, makšties uždegimai. Nuo jų dažniau kenčia jaunos moterys. Ginekologai tai paaiškina gana paprastai - taip jau lemta, kol esate ieškojimų kelyje ir neturite nuolatinio partnerio... „Pripratimas" prie mylimojo tokių uždegimų riziką gerokai sumažins.

Skausmą gali sukelti ir pokyčiai po gimdymo, per stipriai susiūti įtrūkimai, likę randai, tarpvietės raumenų pakitimai. Dėl to gali būti jaučiamas stiprus tempimas makšties prieangyje. Makštyje ir anatomiškai gali būti pertvarų, susiaurėjimų. Kartais šioms skausmo priežastims panaikinti prireikia plastinės operacijos.

Makšties prieangį taip pat susiaurina vadinamoji Bartolinio liaukos cista. Ji irgi būna skausminga, nors uždegimo tarsi nejaučiama, nesimato ir paraudimo. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje manoma, kad Bartolinio liaukos cistos sukeliamus skausmus patyrė 2 proc. moterų. Nuo jų išsivaduoti padeda operacija.

Viena stipriausio skausmo priežasčių - lytinių organų pūslelinė. Deja, pūslelinę sukeliantis virusas neišgydomas, tad ligą tenka malšinti tik vaistais.

Labai skausmingos gali būti ir išorinių lyties organų karpos, kurias sukelia žmogaus papilomos virusas. Karpos apkartina meilės malonumus, be to, mylintis suaktyvėja kraujotaka, nuo trinties atsiranda įtrūkimų, todėl jos gali išplisti.

Makšties skausmą sukelia ne tik uždegimai, bet ir jos sausumas, kurio priežastis gali būti hormonų pokyčiai. Dažniausiai (ypač vyresnėms moterims) sumažėja estrogenų, tačiau kartais taip nutinka ir vaikučius žindančių mamų organizme. Tuomet makšties gleivinė išsausėja, tampa jautresnė išorės dirgikliams, ir mylėjimasis kelia skausmą. Pagelbėja makštį drėkinantys kremai ir tepalai, o esant estrogenų trūkumui - hormonų terapija.

Makšties sausumo viena priežasčių gali būti nepakankamas susijaudinimas. Šiuo atveju ginekologija čia niekuo dėta, taip pati gamta pasistengė: nesijauti geidžiama, nesi atsipalaidavusi - vietoj malonumo ir svaigulio tenka tik sukąsti dantis ir ištverti... Blogiausia, kad skausmo baimė ilgam gali įsiminti ir kitą kartą vėl įsižiebti kaip raudonas šviesoforo signalas.

Gilusis skausmas

Giliai jaučiamas skausmas gali būti susijęs su mažojo dubens organų ligomis - jis neretai kyla dėl gimdos ir jos priedų uždegimų. Skausmus sukelia ir cistos: mylintis jos gali apsisukti, įtrūkti - tada suriečia visai ne juokais. Miomos rečiau būna gilaus skausmo priežastis, nebent jos labai deformuoja gimdą.

Tačiau ir uždegimai, ir įvairūs dariniai lengviau išgydomi nei endometriozė. Ši liga labiausiai trukdo moterims džiaugtis meilės malonumais. Ja sergant atsiranda sąaugų: kiaušidės gali suaugti su gimda, žarnynu, todėl pasikeičia šių organų padėtis. Lytinių santykiu metu judant gimdai ir jos priedams kyla stiprus skausmas. Esant endometriozei skausmas gali būti juntamas ne tik mylintis, bet ir prieš mėnesines ar per jas.

Jei skauda, o ligos nėra

Kartais, kai gydytojas ginekologas neranda kitų ligų, jam kyla įtarimas, kad skausmo priežastis... venos. Panašiai kaip kojas maudžia dėl išsiplėtusių kojų venų, kaip vargina hemorojus... Venų yra ir mažajame dubenyje, jos irgi gali išsiplėsti ir sukelti skausmą, ypač mylintis, nes tada į mažąjį dubenį priplūsta kraujo. Šiuo atveju pagelbėtų venų sieneles stiprinantys vaistai, plaukiojimas.

Dar viena priežastis, kai neaptinkama ligos, tačiau mylintis skauda, yra pakitusi gimdos padėtis. Daugelio moterų gimda palinkusi į priekį, į šlapimo pūslės pusę, tačiau būna ir taip, kad ji pakrypusi atgal, tiesiosios žarnos link. Tada lytiniai santykiai skausmingi, ypač kai mylimasi vyrui esant už moters nugaros.

Jei makštis ir gimda nusileidusi, tai gali apkartinti meilės džiaugsmus: mylintis partnerio varpa remiasi į gimdos kaklelį, todėl juntamas skausmas. Šis negalavimas gali varginti jauną moterį po gimdymo, ypač susilaukus didelio vaikelio. Jis atsiranda ir dėl sunkaus fizinio darbo, kai tenka daug kelti, nešti, ar su amžiumi, susilpnėjus raiščiams, pasikeitus makšties tonusui.

Lytinis aktas gali būti skausmingas ir dėl vaginizmo - nevalingų makšties raumenų susitraukimų. Beje, medikai jo nepriskiria nei prie paviršinių, nei prie giliųjų skausmų. Nors vaginizmas gali būti įgimtas, bet dažna jo priežastis - emocijos, ir tiesiogine prasme tai nėra liga. Jei vaginizmas kyla dėl dviejų žmonių tarpusavio santykių, įtampos, baimės, pykčio, išsivaduoti iš šio negalavimo padeda psichoterapija. O kai jį sukelia fizinės priežastys, tinka vadinamieji Kėgelio pratimai, speciali makšties plėtimo mankšta. Bet veiksmingiausiu gydymu dažnai tampa... gimdymas. Kai vaikelis atkeliauja į pasaulį natūraliai, praeidamas gimdymo takais, moterį nustoja varginti spazmai. Cezario pjūvio operacija, deja, nieko nepakeičia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis