Kaip kovoti su nuolatiniu dieniniu mieguistumu

Tyrimais įrodyta, kad po pietų pertraukos daugumos darbuotojų produktyvumas drastiškai sumažėja. Pavalgę turėtume jausti energijos antplūdį, o nutinka priešingai - apima apatija, norisi prigulti ir bent penkiolikai minučių užmerkti akis.

Dieninis mieguistumas įprastai būna sutrikusio dienos režimo pasekmė. Ypatingai tai pasijaučia po savaitgalio, kuomet leidžiame sau ilgiau pamiegoti ir patinginiauti. Noras pasnausti dieną dažnai kyla būnant tvankioje patalpoje arba kai už lango lyja. Natūralu: tokiomis sąlygomis mažėja atmosferos slėgis ir deguonies kiekis, o dėl to lėtėja smegenų veikla. Miegas suima ir po sočių pietų: kraujas plūsta į skrandį ir smegenys gauna mažiau energijos.

Pirmas žingsnis link žvalesnio rytojaus - kokybiškas miegas. Nacionalinis miego fondas sudarė grafiką, atspindintį, kiek miego jums reikia, priklausomai nuo jūsų amžiaus. Šią diagramą parengė skirtingų sričių – gerontologijos, fiziologijos, pediatrijos, miego, anatomijos, ginekologijos ir neurologijos – mokslininkų komanda.

Jei jaučiate, kad miegas netikėtai užklupo darbe, šalia savęs turėkite greitosios pagalbos rinkinį, kuris padės išlaikyti budrumą.

- citrinžolės, eleuterokoko arba ženšenio užpilo ir žaliosios arbatos. Dienos metu nevertėtų gerti kavos ar energinių gėrimų. Geriausia priemonė palaikyti darbingumui - žalioji arbata, į kurią įlašinkite keletą lašų citrinžolės, eleuterokoko arba ženšenio užpilo. Taip pasiruošite labai stiprų tonizuojantį gėrimą - natūralų ir naudingą.

- B grupės vitaminų kompleksą, kurį gerkite po pusryčių. Tai padės išvengti galvos skausmo, silpnumo, greito nuovargio.

- keletą eterinių aliejų: apelsinų, citrinų, nerolių, šalavijų. Eteriniai aliejai stimuliuoja nervinę veiklą, didina darbingumą, yra puikūs antidepresantai, žymiai pagerina nuotaiką. Užtenka ant darbo stalo pasistatyti indelį ir retkarčiais įlašinti keletą aliejaus lašelių

Pagalbinės priemonės, išvaikančios mieguistumą:

- ausų masažas,
- rankos pirštų masažas,
- srities virš antakių stimuliacija,
- kaklo mankšta,
- akių pratimai.

Ausų paviršiuje yra labai daug biologiškai aktyvių taškų, kuriuos masažuodami greitai pakelsite bendrą organizmo tonusą. Masažą būtina daryti šiltais pirštais pagal laikrodžio rodyklę. Centrinę ir viršutinę ausies dalis reikia masažuoti rodomojo piršto ir nykščio pagalvėlėmis; lezgelius masažuokite visais pirštais; ausies kriauklės vidaus paviršius masažuojamas nykščiu. Efektyviausiai mieguistumą ir nuovargį padės išsklaidyti lezgelių masažas.

Rankos pirštų masažą reikia pradėti nuo kairės rankos mažylio. Masažiniais sukiniais keliaukite nuo piršto galiukų iki pagrindo. Toks masažas ne tik šalina nuovargį, bet ir užkerta kelią vidaus organų susirgimams.

Išlikti budrioms padės virš antakių esančios srities masažas. Pirštų pagalvėlėmis sukdami ratus nuo centro judėkite smilkinių link. Užtenka 2-3 minučių, ir rezultatas bus akivaizdus.

Tuo pat metu galite atlikti ir keletą pratimų akims. Prisimerkite ir raitykite aštuoniukes, sukite ratus, lakstykite akimis horizontaliai ir vertikaliai. Tai padeda sumažinti įtampą ir akių nuovargį.

Pats paprasčiausias būdas, norint suaktyvinti smegenų veiklą bei išsklaidyti mieguistumą, - pamankštinti kaklo slankstelius. Užtenka pasukti 5-6 ratus į kairę ir į dešinę, keletą kartų palenkti galvą pirmyn ir atgal bei prie kairio ir dešinio peties.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis