Velykinis vaisių pyragas

Šį kartą norėjau išbandyti ką nors naują šv. Velykoms. Velykinio vaisių pyrago receptas labai sudomino, nes pyragas atrodė puikiai, o ir noras pagaliau išbandyti iškepti vaisių pyragą labai viliojo. Todėl ir pasirinkau būtent šį receptą.

Šis klasikinis vaisių pyragas tapo tradiciniu šv. Velykų pyragu (bent jau Anglijoje), tačiau iš pradžių šį pyragą savo mamoms dovanodavo tarnaitės, grįžusios namo Mamos dienos proga. 11 marcipano kamuoliukų simbolizuoja 11 apaštalų neskaitant Judo. Pyragą ypatingu daro tai, kad jo viduje yra marcipano sluoksnis.


Pyragą kepiau pagal Mary Berry receptą, tik daugiau nei per pusę sumažinau džiovintų vaisių kiekį, kadangi nesu jų didelė mėgėja. Jeigu Jums jie patinka, drąsiai dėkite daugiau. Aš naudojau džiovintų vaisių mišinį (auksines, paprastas razinas, cukruotas citrinų ir apelsinų žieveles). Tačiau galima dėti ir kitus džiovintus vaisius.


Pyragui apdengti Jums reikės marcipano masės. Naudojau pirktinę ir, tiesa pasakius, esu nusivylusi. Skonis man nelabai patiko. Pati masė man buvo šiek tiek prėska, o migdolų skonis neypatingas. Galbūt namuose pagamintas marcipanas būtų daug skanesnis. Reikėtų išmėginti.


O kaipgi pats pyrago skonis? Pyragas daug skanesnis po keletos dienų. Kuo jis ilgiau pastovės, tuo bus skanesnis. Galbūt net vertėtų jį kepti keletą dienų prieš šv. Velykas ir tik po to puošti. Aišku, jei neskubate ir turite kantrybės palauktit!


Iš esmės, jei mėgstate vaisių pyragus ir norite kažko tradicinio šioms šv. Velykoms, būtinai išsikepkite!


Ingredientai


Tešlai


175 g miltų

175 g minkšto sviesto

175 g cukraus

150 g džiovintų vaisių (razinų, vyšnių ar kt.)

3 kiaušiniai

1 šaukštelis maišytų prieskonių (cinamonas, kardamonas ir kt.)

1 šaukštelis kepimo miltelių

tarkuotos 2 citrinų žievelės

tarkuotos 1 apelsino žievelės


Įdarui ir papuošimui


450 g marcipano masės

1 kiaušinis aptepimui

2 šaukštai abrikosų džemo


Gaminimo eiga


1. Pamatuokite visus produktus ir sudėkite į maišymo indą. Maišykite, kol masė taps vienalytė. Išklokite 18 cm gilią apvalią kepimo formą kepimo popieriumi (patepkite riebalais) ir sukrėskite pusę tešlos, išlyginkite paviršių.


2. Marcipano masę padalinkite į tris lygias dalis. Paimkite trečdalį marcipano masės, iškočiokite iki formos dydžio ir uždėkite ant tešlos, esančios kepimo formoje. Vėliau užpilkite likusia tešla.


3. Kepkite pyragą įkaitintoje 170ºC laipsnių orkaitėje apie 2 valandas arba kol iškils, paruduos ir bus kietas. Jei pyragas ims smarkiai ruduoti, pridenkite jį folija. Iškepusį pyragą išimkite ir palikite atvėsti kepimo formoje.


4. Kai pyragas visiškai atvės, aptepkite jį šiek tiek pašildytu abrikosu džemu (tiesa, aš užmiršau tai padaryti, tačiau niekas nuo to nenukentėjo). Iškočiokite dar vieną marcipano dalį, apdenkite pyrago paviršių ir aštriu peiliu padaryti kryžminius pjūvius. Iš likusio marcipano padarykite 11 kamuoliukų.


5. Patepkite pyrago paviršių plaktu kiaušiniu, išdėliokite kamuolius ant pyrago kraštų. Kamuoliukų viršų taip pat šiek tiek patepkite kiaušiniu ir dėkite į karštą grilių (orkaitę), kad marcipanas apskrustų. Nepalikite pyrago ilgam, kadangi marcipanas greitai dega, užteks keletos minučių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis