Veganiška virtuvė populiarėja – 3 patiekalų receptai

Šeštadienį Vilniuje vykusi pirmoji Lietuvoje veganų mugė „Vegfest LT“ buvo sausakimša. Žmonės pirko iš augalų pagamintas dešras, sūrius, kondensuotą pieną, varškės sūrelius, tortus, įvairius ekologiškus produktus, receptų knygas. Tokio anšlago dalyviai nesitikėjo – kai kurios prekės baigėsi mugei nė neįpusėjus.

„Toks žmonių susidomėjimas labai pradžiugino. Žmonės plūdo nuo ankstyvo ryto ir šis srautas nemažėjo iki pat uždarymo“, - pasakojo „Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė. Perkamiausios prekės buvo įvairūs mėsos ir pieno pakaitalai, saldumynai, knygos, kosmetika, ženkliukai su veganiškais užrašais.

Organizatorių nuotr.

Organizuoti veganų festivalį Ventė ėmė nusprendusi, kad veganų bendruomenė Lietuvoje jau pakankamai didelė. Socialiniame tinkle „Facebook“ jos suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 10.000 narių. Pasak merginos, būti veganu tampa vis lengviau – atsiranda vis daugiau veganams draugiškų verslų, prekybos centruose veganiškų prekių asortimentas nuolat plečiasi, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų.

Organizatorių nuotr.

„Norėjau su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių bei padrąsinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją“, - aiškino Ventė, paklausta kas paskatino organizuoti mugę.

Organizatorių nuotr.

Iš viso renginyje dalyvavo beveik pusšimtis įmonių. Atrinkdama dalyvius Ventė didžiausią dėmesį skyrė nedideliems vietiniams verslams. Buvo ir keletas svečių iš užsienio. Mugėje dalyvavo bei savo veiklą pristatė ir aktyviausios šalies gyvūnų teisių organizacijos, vyko paskaitos, diskusijų sesijos, dokumentinio filmo „Augalinė Varšuva“ peržiūra, veikė vaikų zona. Lankytojus domino kuo pakeisti įprastus produktus, kaip stiprinti sveikatą ir atsikratyti ligų, įvairios temos, susijusios su gyvūnų teisėmis.

Organizatorių nuotr.

Veganų judėjimas laikomas šiuo metu sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje karalystėje veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas didžiausias pasaulyje, jau artėja prie milijono. Spėjama, kad ateityje didžioji dalis žmonijos maitinsis būtent veganiškai.

Organizatorių nuotr.

Veganai atsisako visų gyvūninės kilmės produktų – nevalgo mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia su gyvūnais išbandytos kosmetikos, kailio ir odos dirbinių, nevaikšto į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką, nejodinėja.

Organizatorių nuotr.

Po itin sėkmingos pirmosios mugės Ventė sako neturėsianti daug laiko atsikvėpti, nes jau suplanavo kitą renginį – „Vegfest LT“ kalėdinę mugę, kuri vyks Vilniuje gruodžio 3 d.

O skaitytojams siūlome trijų veganiškų patiekalų receptus, kuriuos pateikia Joys of Amber.

Trinta pomidorų sriuba

Organizatorių nuotr.

Reikės:

1 kg pomidorų (9 – 10 vnt.)
1 svogūno
3 skiltelių česnako
1 l daržovių sultinio
3 lauro lapų
½ stiklinės kokosų pieno
½ a. š. sodos
druskos ir pipirų

Kaip gaminti:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
2. Pomidorus ir svogūną supjaustykite skiltelėmis. Juos bei česnako skilteles kepkite orkaitėje 30 min.
3. Iškeptus pomidorus sudėkite į puodą, taip pat supilkite jų sultis. Supilkite sultinį, įdėkite lauro lapus ir virkite apie 10 min.
4. Išimkite lauro lapus, supilkite kokosų pieną ir sutrinkite sriubą. Įmaišykite pusę šaukštelio sodos, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
5. Sriubą patiekite su skrudinta duona.

Indiškas lęšių troškinys (“dalas”)

Organizatorių nuotr.

Reikės:

2 stiklinių raudonų lęšių
1 a. š. malto imbiero
1 a. š. cinamono
6 lauro lapų
1 vidutinio dydžio svogūno
4 skiltelių česnako
2 a. š. ciberžolės
2 ½ a. š. malto kumino
2 a. š. kario miltelių
1 v. š. džiovintos kalendros
½ v. š. aitriųjų paprikų dribsnių (arba daugiau, jei mėgstate aštriai)
1 v. š. aliejaus
pusės citrinos sulčių
drukos ir pipirų

Kaip gaminti:

1. Į puodą supilkite lęšius, apie 6 stiklines vandens, sudėkite imbierą, cinamoną ir lauro lapus. Virkite 20 minučių, kol lešiai taps minkšti.
2. Įkaitinkite keptuvę ir joje aliejuje apkepinkite susmulkintą svogūną, česnaką bei likusius prieskonius.
3. Kai lęšiai išvirs, likusį vandenį išpilkite. Tuomet lęšius sumaišykite su keptuvės turiniu. Įspauskite citrinos sulčių bei pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
4. Patiekite su virtais ryžiais ir šviežiomis daržovėmis ar salotomis.

Saldūs blyneliai

Reikės:

1 ½ stiklinės miltų (galima naudoti ir pilno grūdo)
3 v. š. cukraus
1 a. š. kepimo miltelių
1 ½ stiklinės augalinio pieno
1 a. š. aliejaus
įdarui: sezoninių vaisių ir uogų (puikiai tinka bananai ir braškės)

Kaip gaminti:

1. Sumaišykite sausus ingredientus.
2. Į juos įmaišykite augalinį pieną ir aliejų.
3. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite į ją tešlos. Blynelį galite apversti, kai jo viršus jau atrodo padžiuvęs.
4. Į blynelius įvyniokite pjaustytus vaisius, patiekite su šokoladiniu padažu.

Gediminos Šalkauskaitės, Berto Ulozevičiaus, Gabrielės Mortos Vilkaitės ir Gintarės Stepanavičiūtės nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis