Vasarą energinius gėrimus keičia šaltai brandinta kava

Kavos ekspertų įvardijama kaip aukštos kavos kultūros šalis, Lietuva ir toliau neatsilieka nuo naujausių tendencijų – šalyje pradedama prekyba šaltai brandinta kava.

Tik pernai pristatyta Suomijoje, „Paulig Cold Brew“ – naujiena ne tik šio gėrimo entuziastams Lietuvoje, bet ir sveika alternatyva jaunimo mėgstamiems energiniams gėrimams bei alkoholiniams kokteiliams. Šia kava, paruošta naudojant šaltą azotą, pasitikti ir „Kino po žvaigždėmis“ sezono atidarymo vakaro svečiai.

„Šaltai brandinta kava – viena naujausių tendencijų kavos kultūroje Europoje. Atkeliavusi iš JAV, Europą ji pasiekė prieš kelis metus ir tik pernai pradėta masiškai gaminti Suomijoje, šalyje garsėjančioje aukšta kavos kultūra ir gausiu jos vartojimu. Būtent pernai Suomijoje pirmą kartą pati susidūriau su šaltai brandinta kava ir likau sužavėta – tai gėrimas, leidžiantis eksperimentuoti, ruošiant šią kavą su įvairiais sirupais, vaisiais, gaminant kokteilius, kurių sezonas kaip tik prasideda“, – sako viena geriausių šalies baristų Paulina Palaikytė.

Organizatorių archyvas

Jos teigimu, tai nėra dar viena kava, kurią būtų galima pasiūlyti kaip alternatyvą kitai kavos rūšiai ar gėrimui. „Tai sveikas pasirinkimas norintiems mėgautis energizuojančiais, gaivinančiais, bet tuo pačiu sveikais gėrimais. Dėl brandinimo proceso, kuris trunka mažiausiai dvylika valandų, ši kava pasižymi subtiliu skoniu, kuriame atsiskleidžia visi pasirinktai kavos rūšiai būdinti skonio niuansai. Tuo pačiu brandinimas užtikrina, kad gėrimas prisisotintų kofeino ir veiktų tonizuojančiai“, – sako kavos trenerė P. Palaikytė.

„Kavą brandinimui skirtose talpose Lietuvoje laikėme skirtingą laiką – nuo minimaliai rekomenduojamų 12-kos iki 16 valandų ir daugiau. Įsitikinome, kad 16 val. – tas laiko tarpas, per kurias šviesaus skrudinimo kava, užpilta šaltu vandeniu, atiduoda ryškiausias skonines savybes“, – pasakoja II-ą vietą š.m. Kavos ruošimo čempionate užėmusi Paulina.

Mergina atkreipia dėmesį, kad svarbiausia gaminant šaltai brandintą kavą – pasirinkti šviesaus skrudinimo ir stambaus malimo kavą. Brandinama smulkiai malta ir tamsi kava įgauna lietuvių nepageidaujamo kartumo. Brandinant kavą namuose, tai galima daryti patogiame naudoti inde, ją užpilant šaltu vandeniu santykiu 1:6. Padarius tai iš vakaro, ryte jau galima mėgautis brandinta kava. Ji, pasak P. Palaikytės, tinka atsigaivinti bet kuriuo paros metu, ypač po pietų, vietoje deserto su tradicine juoda ar espreso kava – patiekiama su įvairiais priedais, pavyzdžiui, kaip labiausiai patinka pačiai Paulinai, kokoso sirupu (receptas – žemiau), „Cold Brew“ pilnai atstoja desertą.

Ruošiant kavos gėrimus, šaltai brandinta kava juose turi sudaryti 1/3 tūrio. Pavyzdžiui, į 300 ml stiklinę dedama ledukų, pilama 100 ml „Cold Brew“ ir 150 ml pieno. Priešingai nei gaminant Lietuvoje įprastas šaltas kavas, kai ledukai užpilami karštu espreso ir jie greitai ištirpsta, praskiesdami kavą, šaltai brandintoje kavoje ledukai tirpsta labai lėtai, palaikydami žemą gėrimo temperatūrą.

Organizatorių archyvas

Baristos P. Palaikytės rekomenduojami „Cold Brew“ gėrimai:

„Cold Brew“ su pienu:
– Ledukai
– 1 dalis šaltai brandintos kavos
– 2 dalys pieno
– Vanilinis, karamelinis, riešutų ar kokosų sirupas

„Cold Brew“ su kokosu:
– Ledukai
– 1 dalis kavos
– 2 dalys gazuoto vandens
– Kokosų sirupo
– Šviežio laimo sulčių

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis