Užgavėnių blynai. TOP 5

 (1)
Šiandien valgome blynus - tokia skani Užgavėnių tradicija. O kokius blynus kepti ir namiškius bei svečius vaišinti – renkasi kiekviena šeimininkė.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

VIRTŲ BULVIŲ BLYNAI SU VARŠKE

Užgavėnių blynai. TOP 5
© Surfingtheworldcuisine.com nuotr.

Reikės:

200 g varškės;
500 g bulvių;
1 kiaušinis;
~ 1 stiklinė miltų;
žiupsnelis druskos;
augalinis aliejaus kepimui.

Padažui:
~ 100 g sviesto;
~ 130 g grietinės;
kapoti krapai/petražolės;
šlakelis vandens.

Kaip gaminti

* Bulves nuskutame, išverdame ir sumalame mėsmale. Į bulvių masę dedame kiaušinį, varškę, miltus ir druską, viską gerai išminkome. Drėgnomis rankomis formuojame blynelius ir kepame juos keptuvėje įkaitintame aliejuje.

* Padažui sviestą ištirpiname (kad nepradėtų kepti), sudedame grietinę ir kapotus žalumynus, paskaniname druska. Jeigu padažas per tirštas, pilame šlakelį vandens. Skanaus!

PURŪS AMERIKIETIŠKI BLYNELIAI

Užgavėnių blynai. TOP 5
© Fotolia nuotr.

Reikės:

300 gramų miltų;
1 šaukštas cukraus pudros;
0,5 šaukštelio druskos;
1 šaukštelis kepimo miltelių;
2 kiaušiniai;
260 mililitrų pieno;
4 šaukštai aliejaus (tešlai) + aliejaus kepti.

Kaip gaminti:

* Viename dubenyje sumaišykite miltus, cukraus pudrą, druską ir kepimo miltelius.

* Kitame išplakite pieną su kiaušiniais, įpilkite aliejaus.

* Pieno, kiaušinių ir aliejaus mišinį supilkite ant sausų produktų. Šakute (!) išmaišykite iki vientisos masės. Ji turi būti tiršta.

* Į įkaitintą keptuvę su lašeliu aliejaus dėkite po šaukštą tešlos ir formuokite blynus. Palaukite, kol blynelio viršuje pradės formuotis tarsi oro pūslelės. Tuomet apverskite ir apskrudinkite kitą pusę. Patiekite su klevų sirupu. Jei mėgstate, šalia nepamaišys ir gabalėlis sviesto. Skanaus!

P.S. Tam, kad nepadauginčiau aliejaus, į keptuvę pilu vos lašelį ir jį paskirstau kulinariniu šepetėliu.

LIETINIAI BLYNAI SU ŠPINATAIS IR SŪRIU

Užgavėnių blynai. TOP 5
© Fotolia nuotr.

Reikia:

Lietiniams blynams:

200 g miltų ( apie 1 1/3 st.),
2 kiaušiniai,
450 ml pieno,
2 valg.š. saulėgražų aliejaus,
žiupnelis druskos.

Įdarui:

100 g fermentinio sūrio,
apie 200 g šviežių špinatų,
šiek tiek aliejaus ar sviesto blynelių apkepimui.

Gaminame:

* Paruoškite lietinių tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, kiaušinius, pieną, aliejų, druską ir kruopščiai išplakite iki vientisos masės. Palikite dubenį su tešlą pastovėti apie 30 minučių.

* Įkaitinkite keptuvę. Popierinio rankšluosčio gabalėlį suvilgykite aliejumi ir patepkite keptuvę. Tai tereikės daryti pirmą kartą, kepant kitus blynus užtenka aliejaus pačioje tešloje. Įpilkite apie 80 ml tešlos į keptuvę ir greitai ją pasukinėkite, kad tešla vienodai pasiskirstytų. Kepkite apie 30-40 sekundžių, tada atitraukite nuo kraštų ir atsargiai apverskite. Kepkite dar apie 20 sekundžių ir išimkite blyną iš keptuvės. Iškepkite visus lietinius blynus. Gausite apie 12 lietinių.

* Sūrį supjaustykite šiaudeliais. Šviežius špinatus užpilkite verdančiu vandeniu, pamaišykite ir greitai nupilkite vandenį bei leiskite špinatams nuvarvėti. Šiek tiek atvėsinkite špinatus ir supjaustykite. Imkite vieną blyną, dėkite vieną sūrio šiaudelį, šiek tiek špinatų, iš kraštų užlenkite ir tada susukite į ritinėlį.

* Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite lietinius 2-3 minutes iš abiejų pusių kol šiek tiek apskrus. Galite patiekti kartu su natūraliu jogurtu, jei norite. Skanaus!

KITOKIE BULVINIAI BLYNAI

Užgavėnių blynai. TOP 5
© patarimupasaulis.lt

Reikės:

8 vidutinio dydžio bulvės;
1 kiaušinis;
~ 1/4 stiklinės pieno;
~ 4 valgomieji šaukštai miltų;
1 skiltelė česnako;
druska,
malti juodieji pipirai.

Gaminame:

1. Bulves nuskutame, nuplauname. Pusę bulvių tarkuojame smulkia trintuve, likusias stambia. Nupilame susidariusį skystį.

2. Pieną įkaitiname, juo užpilame bulvių masę ir gerai išmaišome.

3. Dedame kiaušinį, išspaustą ar smulkiai sukapotą česnaką, beriame miltus, druską. Jeigu masė per tiršta, atskiedžiame ją pienu, jeigu per skysta, dedame miltų.

4. Masę išmaišome. Keptuvėje įkaitintame aliejuje formuojame blynus ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. 5. Bulviniai blynai patiekiami su grietine, apibarstyti žalumynais. Skanaus!

ŽEMAIČIŲ BLYNAI

Užgavėnių blynai. TOP 5
© oditele.blogspot.com nuotr.

Reikia:

15 vidutinio dydžio bulvių;
2 kiaušinių;
3 v.š. miltų;
3 v.š. krakmolo;
1 a.š. druskos;

Įdarui:

300g kalakutienos faršo;
1 svogūno;
druskos, juodųjų pipirų;

Padažui:

150g grietinės;
150g pieno;
1 v.š. sviesto;
1 a.š. miltų;
1 skiltelės česnako;
šv. krapų.

Gaminame

1. Išvirkite bulves su lupena, kai atvės, nulupkite. Tuomet sumalkite ir sudėkite kiaušinius, miltus, krakmolą, druska bei gerai viską išminkykite.

2. Faršą pakepinkite keptuvėje, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Pabaigoje pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

3. Į bulvių masę dėkite įdaro ir formuokite paplotėlius. Apkepkite iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Sudėkite į dubenį su dangčiu, kad sušustų.

4. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką. Supilkite išplaktą grietinę ir pieną su miltais. Kaitinkite keletą minučių, kol padažas sutirštės ir tuomet sudėkite krapus.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Sveikuoliška duonelė – vos iš trijų produktų

Šios duonelės buvo tikras atradimas - 3 produktai, keli priedai pagal savo skonį arba tai, ką turite šaldytuve, ir per 20 minučių turėsite skaniai kvepiančias sveikuoliškas duoneles!

Bernardinų žuvies pyragas

Advento metu sekmadieniais (kurių būdavo iš eilės trys) daugelis žmonių kepdavo purų žuvies pyragą – apkepą, ant jų stalų patekusį iš bernardinų vienuolynų. Tiesa, vienuoliai į šį pyragą būtinai dar dėdavo peletrūnų, todėl žuvies pyragas pasižymėjo savo išskirtiniu skoniu ir aromatu.

Alfas Ivanauskas: ruošdami salą Kalėdoms pamirškite stereotipus (1)

Virtuvės asas Alfas Ivanauskas įrodė, kad padengti stalą ir jį šventiškai dekoruoti galima net itin skubant. Tereikia tik šiek tiek išmonės.

Gardusis citrininis keksas

Keksas man buvo labai skanus pastovėjęs, kitą dieną. Jaučiasi malonaus skonio citrinos rūgštelė. Nenaudojau citrinos žievelės, bet su ja keksas būtų dar aromatingesnis.

Sluoksniuotos silkės salotos (1)

Ir šventinis, ir kasdienis patiekalas, taip pat ir gardus, sotus ir džiuginantis akį spalvomis.

Etnologė: per šventes maistas šeimą turi suburti ne tik valgyti, bet ir bendrauti (+ RECEPTAS) (1)

Jau prasidėjo ypatingas švenčių laukimo periodas – adventas. Šiuo laikotarpiu žmonės bando rasti ramybę artimųjų apsuptyje bei vis dažniau susimąsto, ką gali nuveikti geriau ir prasmingiau, išsikelia tam tikrus tikslus ar net susidaro darbų sąrašą. Nors dar laukia trys Kalėdų laukimo savaitės, tačiau apie tai, ką reiškia adventas ir kaip dera laukti artėjančių švenčių, pasakoja etnologė Gražina Kadžytė.

Mitai ir tiesa apie kiaušinius: kiek valgyti, iš kur pirkti, per kiek laiko suvartoti

Apie kiaušinius sklando daugybė mitų. Kalbama, kad suvartojamą kiaušinių kiekį reikėtų griežtai riboti, kiaušinius pirkti tik iš turgaus, o šio maisto produkto kokybiškumą nustatyti iš trynio spalvos. Kai kurie iš šių mitų yra iš dalies pagrįsti, kiti gi ir lieka tik mitais.

Saldainiai „Akmenuotas kelias“

Lengvai ir greitai pagaminami saldainiai.

Gurmaniškame vakarėlyje apsilankė retai viešumoje matomi atlikėjai Frankoniai (1)

Žinomi vilniečiai nepraleido unikalios galimybės susitikti su ypatinga viešnia iš Monako – verslininke, filantrope Nathalie Julien, remiančia meno, sporto bei labdaringus renginius.

Žemaičių blynai

Recepto sudėtis labai gera ir patikrinta, todėl drąsiai galite gaminti, be baimės, kad masė kepant subyrės.