Tobula mielinė tešla bandelėms

 (15)
Bandelės ar pyragai su vaisiais, uogiene ar varške, mėsa, lašinukais, grybais, ryžiais ar kopūstais… Mmm…
© kumucia.wordpress.com nuotr.

Įdarai, žinia, yra skonio reikalas, vis tik skonio pagrindas – teisinga tešla. Sumaniau atskirai aprašyti pačios paprasčiausios iš visų man žinomų tešlų receptą. Pagirtinas yra ne tik tešlos paruošimo paprastumas ir greitis, bet ir gaminių iš jos skonis, nerandu kito žodžio apibūdintį jį, kaip tik tobulas!

Reikės:

3 st. kvietinių miltų
1 st. kefyro
0,5 st. aliejaus (nepagailėkite gero, nerafinuoto)
11 g sausų mielių
1 a.š. druskos
1 v.š. baltojo cukraus

Tobula mielinė tešla bandelėms
© kumucia.wordpress.com nuotr.

Gaminame

* Kefyrą ir aliejų sumaišau puode, jei produktai buvo šaldytuve, tuomet puodą bent 10 min. dedu į orkaitę ir jungiu pačią minimaliausią kaitrą. Tada sudedu visus likusius produktus ir užminkau tešlą. Tešla minkosi greitai ir galop nebelimpa nei prie rankų nei prie puodo sienelių. Puodą pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku pusvalandžiui. Jį išnaudoju įdaro pasiruošimui. Beje, mano mėgstamiausios bandelės su ryžiais ir virtais kiaušiniais.

* Po pusvalandžio tešlą dedu ant darbastalio, pyragams kočioju lakštus, o bandelėms atplėšiu reikalingo dydžio gabaliukus ir iškočioju juos arba plonai išploju delnuose.

* Jei kepu bandeles su įvairiais įdarais, tuomet kiekvienam įdarui sugalvoju kitokią formą, pvz., su varške – apvalios, su lašinukais – pailgos.

* Prieš pat dedantį orkaitę, gaminius patepu plaktu kiaušiniu. Saldžius gaminius galima pabarstyti perliniu ar ruduoju cukrumi, o sūresnius – įvairiomis sėklomis ar džiovintomis žolelėmis. Bandelės su lašinukais tiesiog prašo kmynų pabarsto.

Ši tešla turi svarbią geros kokybės taisyklę: paruoštus pyragus ar bandeles reikia dėti į šaltą orkaitę. Tik tuomet jungiu 170-180 C ir laukiu, kol tešla iškils ir apskrus. Pyragams reikės apie 40-50 min,. bandelėms (priklausomai nuo jų dydžio) – 30-50 min.

kumucia.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Pavasariškas vištienos troškinys (2)

Vištienos troškinys su bulvėmis, pupomis, kukurūzais ir pomidorais bei baltu padažu.

"Armonika" iš kiaulienos

Seniai buvau nusižiūrėjusi šį receptą ir jis manęs tikrai nenuvylė. Naudojau paprastą fermentinį sūrį (mat šaldytuve kitokio neturėjau), nors dauguma šeimininkių deda mocarelos ir rūkyto sūrio. Tikiu, kad jie tik pagerina skonį, bet tikrai buvo skanu ir be jų.

Vištų kepenėlių salotos

Sočios ir maistingos salotos puikiai atstos pietus arba vakarienę. Išbandyti tikrai verta.

Citrininis keksas (1)

Keksas man buvo labai skanus pastovėjęs, kitą dieną. Jaučiasi malonaus skonio citrinos rūgštelė. Nenaudojau citrinos žievelės, bet su ja keksas būtų dar aromatingesnis.

Plikytos tešlos blynai (5)

Plikytos tešlos nestandartiniai blynai. Valgykite juos su mėgstamiausiais pagardais arba susluoksniuokite blynų tortą.

Spurgų mėgėjams – meksikietiškos čiūros

Čiūros („churros“) – be galo populiarus desertas Meksikoje, kuris patiks visiems, mėgstantiems tradicinius žagarėlius ar spurgas, tačiau norintiems nustebinti draugus kažkuo kitokiu ir dar nematytu.

Velykinis vaisių pyragas

Šį kartą norėjau išbandyti ką nors naują šv. Velykoms. Velykinio vaisių pyrago receptas labai sudomino, nes pyragas atrodė puikiai, o ir noras pagaliau išbandyti iškepti vaisių pyragą labai viliojo. Todėl ir pasirinkau būtent šį receptą.

Velykoms – orkaitėje kepta antis su obuoliais (5)

Antis kepa ilgiau nei viščiukas. Jeigu norite, kad mėsytė kristų nuo kauliukų – teks kantriai palaukti bent jau 2 valandas.

Velykų stalui - šventiniai grybukai (4)

Minkšti, skanūs, biskvitiniai grybukai.

Velykų stalui – netikras zuikis. 2 receptai

Virtuvės šefė pasakoja, kokių taisyklių reikia laikytis, kad iš maltos mėsos ar jau paruošto faršo gaminamas „Netikras zuikis“ būtų skanus.

Velykų pyragas – stalo karalius“. 3 pyragų receptai

Etnologas Libertas Klimka sako, kad seniau Šv. Velykoms buvo gaminama daug gardžių ir gilią prasmę turinčių patiekalų, šios tradicijos suvienydavo šeimas.

Vištienos ir kiaušinių mišrainė

Tikriausiai po Velykų daugelis turi likusių virtų kiaušinių, tad siūlau pasigaminti skanią ir sočią mišrainę su kiaušiniais ir rūkyta vištiena.

Sluoksniuotos silkės salotos

Ir šventinis, ir kasdienis patiekalas, taip pat ir gardus, sotus ir džiuginantis akį spalvomis. Šventėms šias salotas gaminu gilesniame stikliniame inde, o nedideliam kiekiui valgančių – taurėse.

Putpelių kiaušiniai kailiniuose

Dar vienas puikus patiekalas šventiniam stalui.

Velykų boba, kurios receptui - daugiau nei 200 metų (8)

Kitą savaitgalį švęsime Velykas, tačiau nedaugelis žino šios šventės pavadinimo reikšmę. Kaip teigia žemaičiai, jis kilo nuo žemaitiško žodžio „velkinis“, kuris reiškia pirmasis pavasarinis kiaušinis. Pirmojo pavasarinio kiaušinio šventė neįsivaizduojama ne tik be įvairiaspalvių margučių, mėsos patiekalų, bet ir nuo seno Lietuvoje keptų pyragų.