Šventinis aguonų pyragas

Mūsų šalyje kiekviena šeima, susėdusi prie Kūčių stalo laikosi tik jai būdingų iš kartos į kartą perduodamų tradicijų: kažkas laužo kalėdaitį ir dalijasi juo su artimaisiais, kiti – iš kalėdaičio paveikslėlio bando nuspėti būsimus metus.

Treti – po staltiese vis dar padeda šiaudų pluoštelį ar pabarsto gerą saują grūdų, pas ketvirtus į svečius užsuka Kalėdų senelis, kitus jis skubėdamas aplenkia, bet apdovanoja už durų paliktu dovanų maišu. Dažna šeima iki šiol buriasi ateitį varvindama į vandenį vašką ar mėtydama per galvą batą ir žiūrėdama nosele ar kulnu batas atsigręš durų link.

Šeimos tradicijos – bendrystės jausmą su artimaisiais kuriantis elementas, kuris nuo vaikystės iki gilios senatvės leidžia pasijusti savam tarp savų. Tradiciniai patiekalai, dedami ant Kūčių ar Kalėdų stalo, negali atstoti gardžiausių šiuolaikinių ar egzotiškose šalyse ragautų valgių. Keičiantis laikams, modifikuojasi ir tradicijos, o kiekviena šiuolaikinė šeima jas bando kurti savas, kurios būtų perduodamos iš kartos į kartą. Artėjant gražiausioms metų šventėms savo šeimos tradicijas kurkite patys gamindami įvairiausius kepinius.

Imbieriniai sausainiai

2 didelėms skardoms sausainių iškepti Jums reikės:

1 pakelio (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio imbieriniams sausainiams
100 g sviesto
100 g medaus ar cukraus sirupo
30 ml vandens

Gamintojo nuotr.

Paruošimo būdas:

* Į dubenį supilkite mišinį, įdėkite 100-110 g sviesto ar margarino ir 100 g medaus ar cukraus sirupo. Įpilkite 20-30 ml vandens ir minkykite tešlą tol, kol ji taps vientisa. Suminkytą tešlą palaikykite šaldytuve 1-2 val ir kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesnius sausainius gausite. Iš tešlos lakšto formelėmis išspauskite sausainius, dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos formos. Kepkite iki 180-200 oC įkaitintoje orkaitėje 8-10 min.

* Atvėsintus sausainius pabarstykite cukrus pudra, kakava, cinamonu ar kitu mėgstamu pagardu arba papuoškite glajumi, kurį galite pasigaminti iš kiaušinio baltymo sumaišyto su cukraus pudra. Dėl skonio į glajų dar galite išspausti šiek tiek citrinos sulčių.

Aguoninis pyragas

Receptas:

550 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų
2 kiaušiniai
80 g cukraus
80 g sviesto
60 g šviežių arba 20 g sausų mielių
8 g druskos
150 g vandens

Įdarui: 200 g maltų aguonų, 80 g cukraus pudros, trys kiaušiniai, 100 g tirpinto margarino ar sviesto.
Papuošimui: 1 kiaušinis, migdolų riekelės, riešutai ar kiti pagardai.

Gamintojo nuotr.

Gaminimo būdas:

* Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir minkykite kol susidarys vientisa, blizgi, prie rankų nelimpanti tešla. Jeigu minkant, tešla limpa, gausiai ją pamiltuokite. Suformuokite rutulį ir uždengę palikite pastovėti 10 minučių. Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis, suformuokite rutulius ir uždengtus palikite pastovėti 10-15 minučių. Kol lauksite, pasiruoškite aguonų įdarą. Galite įsigyti jau paruoštą maltų aguonų įdarą ir tik įdėti kiaušinių bei sviesto arba galite susimalti aguonas ir įdarą pasiruošti patys.

* Iškočiokite tešlą ir užtepkite paruoštą aguonų įdarą. Pradedant nuo kraštelio, iš kiekvienos tešlos su įdaru susukite po vyniotinį, perpjaukite juos išilgai per visą ilgį, kad gautųsi po dvi juostas iš kiekvieno. Tada supinkite šias juostas – gausite dvi supintas pynes, kurias susukite į apvalų pyragą. Pyragą uždėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kildykite šiltoje vietoje apie valandą.

* Po kildymo pyrago paviršių patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite mėgstamu pagardu. Kepkite 40-50 minučių 180 oC temperatūros orkaitėje, kol pyragas gražiai apskrus ir bus iškepęs viduje – tikrinkite mediniu pagaliuku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis