Šventas Kalėdas pasitikite su gardžiai iškeptu viščiuku

Daugelis šeimininkių šventiškam Kalėdų stalui kepa paukštieną. Kepame marinuotą viščiuką, kalakutą ar antį, tačiau Lietuvoje populiariausia kepti viščiuką.

Kvapnus ir sultingas, pagardintas saldžiu uogienės padažu ir tradicine lietuviška mišraine. Tačiau, kaip išsikepti viščiuką, kad jis būtų sultingas, bet su traškia odele pataria virtuvės šefė, Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos valdybos narė Galina Bovševič.

Kepti orkaitėje – sveikiau

Kaip pasakoja virtuvės šefė Galina Bovševič , kepdami orkaitėje ne tik skaniai pasigaminsime paukštieną. Jūsų patiekalas bus žymiai sveikesnis.

„Orkaitėje dažniausiai kepame nenaudodami aliejaus ar kitų riebalų, okepame karštame ore, pabaigoje galime įjungti skrudinimo funkciją,“ - pasakoja virtuvės šefė.

Gamintojo nuotr.

Ji pastebi, kad mėgstantiems grilinti namuose tinka ir stalo kepsninės, kurios yra elektrinės ir pritaikytos tokiam kepimui, nes yra uždaros ir turi specialius rėvelius, kur nuteka riebalai, arba keramikinės kepsninės.

Jei norite, kad vištiena iškeptų sultingesnė, Galina pataria naudoti skystą marinatą ir kepti aliuminio folijos indelyje ar kepimo maiše.

Pasak virtuvės šefės, visas viščiukas orkaitėje, kepant 180°C temeperatūroje, iškepa per 1 val. Norint mėsą gerai apkepti paviršiuje, o viduje išlaikyti sultingą, patariama iš pradžių rinktis aukštesnę temperatūrą (200–220 °C) ir vėliau ją sumažinti iki 180 °C.

Kepant viščiuką grilyje, galima naudoti ir iešmo režimą, jei toks yra. Kepant orkaitėje viščiuką, prieš pat kepimo pabaigą galima patepti jį medumi – plutelė taps maloniai traški.

Kepimo orkaitėje režimai:

Grilio režimas: kepant grilio režimu šiluma sklinda iš orkaitės dangtyje įmontuoto infroraudonuosius spindulius skleidžiančio grilio kaitinimo elemento. Ši funkcija labiausiai tinka paukštienos dalims kepti.

Kepamus mėsos produktus geriausia dėti ant 3 arba 4 lentynos nuo apačios. Be to, kepant šia funkcija, galima praverti orkaitės dureles.

Grilis su oro cirkuliacija: ypač tinka dideliems gabalams, taigi – tinka kepti visam viščiukui, nes padeda išlaikyti mėsos sultingumą, o odelę ir luobelę – iškepti traškiai. Kepamus produktus patariama dėti ant 2 arba 3 lentynos nuo apačios, o orkaitės dureles patariama laikyti uždarytas. Kepdami šiuo režimu 200 C temperatūroje, viščiuką iškepsite per 55 – 60 min.

Kepant kepimo maišelyje viščiukas išliks sultingas. Galima į kepimo pabaigą jį praverti ir paskrudinti.  Prieš pjaustydami iškeptą viščiuką, leiskite kepsniui pagulėti ant stalo.

NAUJIENA: prekybos vietose galima rasti viščiukų, kurie yra marinuoti nebe skystame vandens pagrindu paruoštame marinate, o aliejiniame. Marinuojant šiuo aliejiniu marinatu išgaunami intensyvūs ir išraiškingi skoniai. Apliejus visą viščiuką šis marinatas nenubėga nuo produkto, išryškina skonį bei kepant maišelyje išsiskiria tik viščiuko sultys.

Dar viena naujiena – marinuotas viščiukas, paruoštas specialiame kepimo maišelyje. Anksčiau buvo naudojamas aliuminio folijos indelis. Tačiau kepant kepimo maišelyje sumažėja tikimybė perkepti odelę, o viščiukas neišdžiūva, mėsa lieka sultinga ir minkšta. 

Vilniaus paukštyno marinuoti viščiukai specialiai skubančioms šeimininkėms:

Viščiukas tradiciniame marinate: tai išbandytas ir visų pamėgtas skonis.

Gamintojo nuotr.

Viščiukas vyšnių marinate: uogų marinatas itin tinka vištienai, nes ši mėsa sugeria visą vyšnios skonį bei aromatą, todėl šis vyšnių marinate marinuotas viščiukas puikiai tiks Jūsų šventiniam stalui.

Gamintojo nuotr.

Viščiukas česnakiniame marinate su kmynais: kaip paruoštas namuose - šeimininkų pamėgtas marinatas, kadangi yra paprastas ir įprastas.

Gamintojo nuotr.

Viščiukas vyno marinate: marinuotas raudoname vyne, šio skonio viščiukas itin tinka šventiniam stalui.

Gamintojo nuotr.

Kaip išsikepti marinuotą viščiuką

* Kepimo maišelyje paruoštas marinuotas viščiukas kepamas 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje  apie 1 val.  (Patariama keliose vietose pradurti kepimo maišelį, kad nesusidarytų garų perteklius.

* Kad viščiukas apskrustų ir būtų sultingas – 10-20 min. iki kepimo pabaigos maišelį rekomenduojama prakirpti ir paskrudinti, kad susiformuotų kieta traški plutelė, o produktas išliktų sultingas ir minkštas.

* Jei viščiukas sveria daugiau nei 1,5 kg, jį reikėtų kepti ilgiau.

* Iškeptą viščiuką galite patiekti su bruknių arba spanguolių uogiene bei daržovėmis.

Užsakymo nr.: PT_66652054

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis