Šokoladinis karamelinis tortas su lazdyno riešutais

Kartais tai, kas labai skanu ir gražu, gimsta spontaniškai... Taip nutiko su šiuo tortu. Visai nesiruošiau tokio torto kepti, apskritai tą vakarą nesiruošiau nieko daugiau daryti. Jau ruošiausi ilsėtis, tačiau smalsumas nugalėjo.

Vienai mano skaitytojai nesisekė iškepti šokoladinio karamelinio torto biskvitą. Iškėliau daugybę teorijų, kodėl, bandžiau patikslinti receptą, o galiausiai atsiraitojau rankoves, ėmiausi darbo ir pati iškepiau biskvitą. Pasitikrinau. Viskas pavyko geriau, nei pati norėjau ar tikėjausi. O kai biskvitai iškepti, kas belieka. Tik tepti naują tortą!

Nors šokoladinis karamelinis tortas yra vienas populiariausių šio blog'o receptų, man jis per saldus ir nėra mėgstamiausias! O taip. Todėl šį kartą kremą pasistengiau patobulinti pagal savo skonį. Gavosi nuostabus tortas! Galvojau pasikuklinti ir neklijuoti jam „tobulas“ etiketės, bet tiesiog negaliu! Man jis labai labai skanus. Nėra per saldus, šokoladinis (!), su karamele ir lazdynų riešutais. Minkštas, drėgnas. Mano skoniui ir natūrai. Tai et, kam čia kuklintis, taip ir nusprendžiau: „Tortas tobulas“.

Patarimai, pastebėjimai. Kas svarbu kepant biskvitą? Persijoti miltus ir kitus sausus produktus. Galima persijoti net kelis kartus (aš sijojau porą kartų). Svarbu gerai išplakti sviestą su cukrumi iki baltumo, o vėliau po kiekvieno kiaušinio viską gerai išplakti. Reiktų plakti mikseriu apie 5 minutes. Vėliau pakaitomis berkite miltų ir pieno/kavos mišinius. Maišykite viską atsargiai mentele (nebe mikseriu).
Naudojau kreminį sūrį, bet tinka čia ir maskarponė. Aš labiau mėgstu kreminį sūrį ir jo visada turiu šaldytuve, todėl būtent jį ir naudojau.

Sudėtingumas. Reikia pasistengti.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobulas, būtinai kartosiu.

Ingredientai
20 cm torto formai

Biskvitams
180 g minkšto sviesto
330 g cukraus
3 vidutiniai kiaušiniai
300 g miltų
60 g kakavos
2 šaukšteliai kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
3 šaukštai paruoštos stiprios kavos (kavos granules ištirpintos karštame vandenyje)
250 ml pieno

Kremui
400 g kreminio sūrio (tokio kaip 'Philadelphia')
300 ml grietinėlės (bent 35 proc.)
1/2 indelio (200 g) karamelės (tokios kaip 'Rududu')
100 g kapotų lazdyno riešutų
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Papuošimui

Šokoladinio glajaus
100 g pieniško šokolado
30 g sviesto
30 ml pieno

Saujelė lazdyno riešutų

Gaminimo eiga

* Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską sumaišykite ir persijokite kelis kartus.

* Pieną sumaišykite su paruošta kava.

* Sviestą ir cukrų išplakite iki baltumo. Po vieną muškite kiaušinius, gerai po kiekvieno išplakite. Viso plakite ne mažiau 5 minučių.

* Į sviesto ir cukraus masę pakaitomis mažomis dalimis įmaišykite pieną ir miltus.
Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Pilkite tešlą į dvi 20 cm apvalias formas, išklotas kepimo popieriumi. Kepkite apie 30-35 minutes, arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į biskvito centrą, jis liks sausas ir švarus.

* Iškeptą biskvitą atvėsinkite, nupjaukite viršų, o kiekvieną biskvitą supjaustykite į dvi dalis.
Lazdynų riešutus stambiai pasmulkinkite.

* Kremui kreminį sūrį sumaišykite su karamele, vanile ir riešutais. Grietinėlę išplakite iki standumo ir palengva įmaišykite į kremą.

* Surinkite tortą. Dėkite vieną biskvitą į torto formą, užtepkite kremo, dėkite kitą biskvitą ir kartokite, kol visi biskvitai bus sutepti. Viršus turi būti biskvitas.

* Dėkite tortą į šaldytuvą bent kelioms valandoms, o geriau nakčiai.

* Šokoladinį glajų ruoškite taip: ištirpinkite viską dubenyje pastatytame ant puodo su verdančiu vandeniu, išmaišykite, leiskite truputį atvėsti ir sutirštėti.

* Puoškite šokoladiniu glajumi ir smulkintais lazdyno riešutais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis