Savaitgalio meniu: žuvies kukuliai ir karšti vaisių skanėstai

Savaitgalį yra daugiau laiko ir nereikia taip skubėti, todėl galima pasigaminti ir šį tą sudėtingesnio. Sekmadienį paruošę žuvies kukuliukų, galėsite keletą pasilikti pirmadienio priešpiečiams darbe. O desertą gaminkite ir šeštadienį, ir sekmadienį, ir bet kurią kitą dieną – tegul namai kvepia skanėstais ir vilioja namiškius į virtuvę.

Žuvies kukuliai

Skaniausias padažas prie kukuliukų – aliejuje pakepintų svogūnų ir pomidorų be odelių, su trupučiu mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, raudonėlio.

Reikės:

maždaug 3-3,5 kg išskrostos, nuskustos ir nuplautos žuvies filė (jei žuvelės mažos – kaulų pašalinti nereikia, jie greitpuodyje suminkštėja),
1 vidutinio dydžio svogūno ropelės,
česnako skiltelės,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio kuminų sėklų,
2-3 lauro lapelių,
3-4 kvapiųjų pipirų žirnelių,
3 kiaušinių,
1 šaukšto garstyčių pastos,
1 didelės morkos,
stiklinės džiūvėsėlių,
aliejaus virimui.

Kaip gaminti
* Į greitpuodžio dugną, po grotelėmis, įdėkite nuluptą ir perpjautą svogūną, kvapiuosius pipirus ir lauro lapelius. Įpilkite 1,5-2 stiklines vandens.
* Ant grotelių sudėkite žuvį. Greitpuodį užkaiskite. Kai užvirs, sumažinkite karštį ir virkite dar 1,5 val.
* Morką nuskuskite, nuplaukite ir smulkiai sutarkuokite.
* Šiek tiek atvėsinus žuvis iškratykite į dubenį, įmuškite kiaušinius, įberkite druską, maltus juoduosius pipirus, maltus kuminus, sukratykite sutarkuotą morką, garstyčių pastą ir grūstuvu sutrinkite masę iki košės. Jeigu masė labai sausa, įpilkite šiek tiek skysčio iš greitpuodžio.
* Užkaiskite aliejų, įmeskite į jį česnako skiltelę. Po 5 min. ją ištraukite.
* Šlapiais delnais formuokite kukuliukus, pavoliokite juos džiūvėsėliuose ir virkite įkaitintame aliejuje ant nesmarkios ugnies, kol susidarys traški plutelė.

Vaisių skanėstai

Juos galima kepti ne tik metaliniuose indeliuose, tinka ir keraminiai.

Giedrės Barauskienės nuotr.
Giedrės Barauskienės nuotr.
Reikės:

250 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos lapelių,
kriaušės,
5-6 slyvų,
obuolio,
50 g sviesto,
2 šaukštų riešutų (lazdynų, graikinių, pistacijų),
šaukšto rudojo cukraus,
kiaušinio,
žiupsnio cinamono.

Kaip gaminti

* Ištraukite iš šaldiklio tešlą ir padėkite atitirpti.
* Dubenėlyje ištirpinkite sviestą.
* Kriaušes, obuolius ir slyvas nuplaukite, perpjaukite, išimkite sėklas, kauliukus, o minkštimą susmulkinkite. Suberkite į dubenėlį su sviestu, sukratykite riešutus, cukrų, cinamoną, išmaišykite.
* Iš tešlos formelėmis išspauskite „gėlytes“, pakočiokite truputį, kad jų diametras būtų kiek didesnis nei formelių.
* Gėlyčių viduryje taurele išspauskite arba peiliu įpjaukite skylutę.
* Į formeles šaukštu padalinkite vaisių ir riešutų masę, uždėkite tešlos „gėlytes“. Aptepkite jas kiaušinio plakiniu, užberkite truputį cukraus ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 15 min. Desertą skanaukite šaukšteliu, karštą, su ledais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis