Savaitgalio meniu: itališki gnocchi ir karališki blynai

Itališkus gnocchi lietuvių kalbos specialistai siūlo vadinti kukuliais. Paprasčiausias pagardas šiam patiekalui – tarkuotas parmezanas, tirpintas sviestas, truputis šviežiai maltų juodųjų pipirų arba tik šlakelis alyvuogių aliejaus. Jeigu gaminsite juos pirmąsyk ir „raštuotus“ – prireiks kantrybės.

Gnocchi
Tai nėra vienintelis šio patiekalo receptas. Vienur į tešlą nepilama aliejaus, kitur dedamas visas kiaušinis, tada gnocchi būna tvirtesni ir lengviau formuojami. Yra gnocchi receptų su špinatais, rikota.


Reikės:
1 kg bulvių (tinkamiausios turinčios daug krakmolo),
šaukšto alyvuogių aliejaus,
300 g miltų,
1 kiaušinio trynio,
žiupsnio druskos.

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kaip gaminti
* Bulves švariai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis – nukelkite nuo viryklės, kai tik bus minkštos, nepervirkite. Išvirtas nusunkite, puodą palaikykite virš viryklės, kad bulvės būtų kuo sausesnės. Tada jas truputį atvėsinkite ir greitai nulupkite. Jeigu bulvės lupti per karštos, prilaikykite jas virtuviniu rankšluostėliu.
* Sutrinkite, sugrūskite bulves iki vientisos masės, kad neliktų bulvių grumstelių. Įberkite druską, įmaišykite išplaktą kiaušinio trynį bei aliejų.
* Suberkite ant bulvių košės miltus ir išmaišykite. Tešlą rekomenduojama ilgai neminkyti, kad joje liktų kuo daugiau oro. Antraip, virtiniai nebus tokie purūs.
* Ant miltuoto stalo miltuotų delnų pagalba suformuokite maždaug 2 cm (nykščio) storio virveles ir supjaustykite maždaug 2-3 cm ilgio gabaliukais.
* Jeigu norite, kiekvieną gabaliuką prilaikydami nykščiu spustelėkite per šakutės vidinę pusę arba trintuvės paviršių, kad gnocchi turėtų raštą. Ko gero, tai sunkiausia gaminimo vieta – tešla ima kibti prie šakutės, atrodo per lipni ir norisi į ją įmaišyti dar miltų, kad būtų bent kiek tvirtesnė. Jeigu vis dar norite suteikti tešlos gabaliukams raštą, vis pamiltuokite šakutę, nepalikite ant jos tešlos likučių. Arba paprasčiausiai – virkite neraštuotus...
* Virkite dideliame puode apie 3-4 min., bet ne po daug – kad gnocchi vienas kito nespaustų, ypač jeigu raštuoti. Dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, išgriebkite.

Karališki blynai
Tokie blynai prilygsta desertui. Jeigu šaldytos vyšnios neišvaizdžios, atitirpinkite jas, suberkite į 100 ml verdančio vandens su 2-3 šaukštais cukraus ir truputį pavirkite. Turėsite šviežiai išvirtos kvapnios uogienės. Tik tada medaus ant blynų tikriausiai jau nebereikės.

Reikės:
20 g grūstų migdolų,
150g rikotos arba riebios, purios varškės,
½ apelsino plonai nutarkuotos žievelės,
½ citrinos plonai nutarkuotos žievelės,
2 didelių kiaušinių,
2 šaukštų skysto medaus tešlai,
125 g miltų,
½ šaukštelio kepimo miltelių,
alyvuogių aliejaus kepimui,
50 g sviesto,
žiupsnelio druskos,
šviežių arba šaldytų vyšnių,
cinamono,
medaus pašlakstyti blynus,
šviežių mėtų lapelių (nebūtinai).

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kaip gaminti
* Riešutus įkaitintoje keptuvėje ant nesmarkios ugnies paskrudinkite, tada atvėsinkite ir sugrūskite.
* Dubenyje arba virtuviniame kombaine sumaišykite kiaušinius, rikotą, apelsino ir citrinos žieveles, druską, medų ir įmaišykite miltus, kepimo miltelius. Palikite tešlą 10-15 min. pabrinkti.
* Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir įdėkite truputį sviesto. Kiekvieną blyno pusę kepkite maždaug po 2 min.
* Patiekite su uogomis, pašlakstykite medumi, užberkite cinamono, riešutų ir mėtų lapelių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis