Sausainiai „Širdelės“ – receptas iš „Kama Sutros“ lobynų

Senovėje afrodiziakais būdavo laikomos medžiagos, kurios sužadina žmonių libido. Tokiomis medžiagomis laikyti įvairūs gėrimai, maisto produktai.
© „Kauno grūdai“ nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Buvo manoma, kad net tam tikras elgesys gali tapti afrodiziakišku. Daugeliui iš mūsų teko skaityti, kad čili pipirai yra afrodiziakas, nes juose randama medžiagos kapsaicino, kuris stimuliuoja nervų galūnes ir spartina kraujo cirkuliaciją, todėl žmogus jaučiasi labai aktyvus.

Šparagai ir avokadas taip pat vieni žinomiausių afrodiziakių, nes juose gausu vitamino E, kuris skatina organizme išsiskirti testosterono, estrogeno bei progesterono hormonams, kurie sužadina seksualinį potraukį.

Senoviniai afrodiziakai

Jokia paslaptis, kad bananai ir šokoladas iki šių dienų vis dar laikomi bene žymiausiais afrodiziakais, turinčiais stimuliuojančių medžiagų, kurios romantišką pasibuvimą dviese paverčia pačia geriausia Valentino dienos idėja. Austrės – klasikinis ir šiais laikais ypač vertinamas meilės eliksyras. Jose gausu cinko ir kitų mineralinių medžiagų, skatinančių testosterono gamybą organizme, kuris žadina lytinį potraukį. Granatai, lašiša, raudonas vynas, vanilė, arbūzai – visi jie turi taip vadinamųjų „meilės hormonų“, o patiekę vakarienei patiekalą iš šių ingredientų kartu su taure raudono vyno – neprašausite pro šalį, meile, tiesiog, pakvips ore.

Receptas grąžina vyrui seksualinį gyvybingumą

Vienas netikėčiausių afrodiziakų, atkeliavusių iš senovės Indijos, yra miltai. Net senovės meilės knygoje: „Kama Sutra“ aprašytas afrodiziakiškas receptas, kurio pagrindiniai ingredientai: cukrus, miltai, pienas ir medus. Iš šių ingredientų moterys kepdavo sausainius, kuriuos patiekdavo savo vyrams. Jos tikėdavo, kad iš šių afrodiziakų pagaminti sausainiai grąžina vyrui seksualinį gyvybingumą, padidina vaisingumą ir užtikrina ilgaamžiškumą. Buvo manoma, kad suvalgęs tokių sausainių, vyras būdavo pajėgus mylėtis visą naktį net ir su tūkstančiu moterų.

Ar afrodiziakai iš tiesų veiksmingi? Šis klausimas šimtmečiais neduoda žmonėms ramybės. Kai kurie mano, kad tai tik placebo efektas, tuo tarpu kiti – neabejoja jų veiksmingumu. Kaip ten bebūtų, Valentino dieną išdrįskite nustebinti savo mylimąjį ar mylimąją, nepabijokite paeksperimentuoti virtuvėje, gamindami savo firminį afrodiziakišką patiekalą. Siūlome išbandyti šiuolaikinę „Kama Sutroje“ aprašytų sausainių versiją.

Sausainiai „Širdelės“

Ingredientai:
500 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
200 g sviesto,
150 g cukraus pudros,
150 g kiaušinių plakinio,
10 g kakavos.

Papuošti: ledinukai.

Gaminame

* Miltus, minkštą sviestą, cukraus pudrą ir kiaušinius minkykite iki vientisos tešlos. Jeigu norite paruošti kakavinius sausainius, dėkite kakavos. Suminkytą tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 20-30 minučių.

* Vėliau tešlą kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus iki norimo storio (jeigu norite sausainių ant pagaliuko, tešlą iškočiokite iki 5 mm storio). Iš tešlos lakšto išspauskite norimos formos sausainius. Jei norite, kad sausainiai blizgėtų, patepkite juos kiaušinio plakiniu.

* Jei sausainius darote tuščiavidurius, galite į vidų dėti ledinuką, kepant jis ištirps ir susidarys „langelis“. Kepkite iki 180-200 oC temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol sausainiai gražiai pagels. Sausainius patiekite savo Valentinui ar Valentinai ir mėgaukitės meilės kupinais sausainiais.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Jurga Lago: mano dilgėlių pyragą valgo ir vaikai (3)

Garsi juvelyrė Jurga Lago labai laukia pavasario, kai šeimos meniu gali praturtinti šviežiais žalumynais.

Sumuštiniai su lašiša ir virtu kiaušiniu

Sumuštinukai – pavakariams ar vakarienei.

Krabų lazdelių užtepėlė (8)

Paprasta, bet labai skani, viena iš sūresnių užtepėlių. Gaminau pirmą kartą ir tikrai gaminsiu dar ir dar.

Vasariškas daržovių užkandis (be pieno produktų, be kiaušinių, be glitimo)

Estetiškai patiektas, skonio receptorius maloniai nuteikiantis veganiškas maistas jau beveik metus džiugina pirmojo Lietuvoje veganiško restorano svečius. Atnaujintas meniu kvies susipažinti su šiltojo sezono naujienomis, tapsiančiomis dar vienu Vilniuje įsikūrusio restorano traukos objektu.

Kalakutienos kepsneliai su pomidorų ir paprikų padažu

Itin paprastas ir lengvai paruošiamas patiekalas. Iš tikrųjų per retai vartojame kalakutieną, nes man ji asmeniškai skanesnė nei vištiena. Žodžiu, pats laikas pasitaisyti.

Varškės apkepas su obuoliais ir razinomis (6)

Minkštas, šlapias, saldus varškės apkepas su obuoliais ir razinomis.

Varškės švilpikai (3)

Čia yra mano naujas mėgstamiausias varškės patiekalas. Labai mėgstu švilpikus ir dar labiau mėgstu, kai nereikia nieko papildomai virti, lupti ir malti.

Nekeptas meduolių tortas

Šį gražuolį gaminau savo Tėčio gimtadieniui. Ne todėl, kad neturėjau laiko, o todėl, kad jis be galo skanus. Žinojau, jog visiems patiks. Ir patiko! Seniai buvau sulaukusi tiek liaupsių, kurių net nenusipelniau, juk viskas taip paprasta! Tik įsivaizduokit koks nuostabus desertas tai turėtų būti vasarą - su šviežiomis braškėmis. Aš būtinai gaminsiu.

Kibinai su kopūstais (tešla be kiaušinių)

Kibinus galite daryti ir didesnius arba formuoti bandeles. Įdarui irgi galima dėti ir kitų daržovių (aš dėjau tiesiog tai, ką turėjau šaldytuve). Labai gera ir greitai padaroma tešla, kibinai išlieka minkštučiai net po kelių dienų.

Kondensuoto pieno keksas su bananais

Siūlau skanaus, saldaus, ne sauso kondensuoto pieno kekso receptą su bananais. Skanu!

Avižinių dribsnių sausainiai su graikiniais riešutais ir džiovintomis spanguolėmis

Mmmm... tikras gardumėlis. Ir reikia daug pastangų, kad sustotum ir nesuvalgytum bent jau didžiosios dalies iš karto. Taip, kalorijų čia nemažai, bet nepiktnaudžiaujant pasilepinti tikrai galima.

Itališkas obuolių pyragas

Super lengvai ir greitai pagaminamas itališkas pyragas su obuoliais ir cinamonu.

Orkaitėje keptos kalakutų lazdelės

Dar kartą įsitikinau, kad ilgai kepta mėsa iškepa sultinga ir būna minkštutėlė. Visada verta išlaukti viso kepimo laiko, o paskui mėgautis. Šis būdas pasiteisino kepant kalakutienos blauzdeles.

Smidrų ir apelsinų salotos

Gaivios ir lengvos salotos nebijantiems eksperimentuoti. Jos puikiai įsitaisys prie bet kurio mėsos patiekalo.

Saldūs ir ploni lietiniai (5)

Atradau plonų lietinių receptą.