Režisierė Saulė Degutytė: vasara – atradimų metas. RECEPTAS

Aktorė, režisierė, scenografė, netradicinės menininkų grupės „Stalo teatras“ įkūrėja Saulė Degutytė pasakoja apie savo vasaros dienas, kaip nepasiduoti liūdesiui, jei už lango lyja, ir dalinasi savo receptu.

Kaip leidžiate šią vasarą? Kur dažniausiai būnate?

Aš ir mano šeima labai mėgstame gamtą. Atostogų metu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje stengiamės kuo daugiau laiko praleisti gamtoje. Turime sodybą Zarasų rajone, Salų kaime – tai mūsų poilsio vieta. Vasaromis dažniausiai čia ir būname, jei prireikia, tai ir tiesiai į darbus iš ten važiuojame. Šią vasarą aplankėme Antalieptės, Rokiškio apylinkes. Taip pat plaukėme Šventosios upe baidarėmis, mėgavomės retomis saulės voniomis bei maudėmės aplinkiniuose ežeruose.

Ar turite daug laisvo laiko?

Šios vasaros atostogas pavadinčiau punktyrinėmis. Tris dienas ilsiesi, tada vieną dieną dirbi, keturias ilsiesi, ir vėl dirbi...Na, bet toks ir yra menininkų gyvenimas – niekada negali iki galo atsipalaiduoti, reikia vis apie kažką mąstyti, kankintis, kurti, na, kad ir naujo spektaklio scenarijų.

Šių metų Lietuvos vasara gerais orais nepasižymėjo. Ką patartumėte žmonėms, kurie lyjant pasineria į liūdesį?

Nusipirkite „šilkinio“ plastilino, atsiverskite kokią nors pasakų knygą ir lipdykite jos personažus! Tuomet sukurkite mini spektaklį ir parodykite jį kaimynų vaikams. Paprastai suaugusieji nedrįsta būti vaikais: „ Užsiimsiu čia kažkokiais niekais - geriau televizorių pažiūrėsiu“. O juk šiais laikais televizija ne visuomet suteikia teigiamas emocijas. Geriau kartais pailsėti ne tik nuo rimtų darbų, bet ir nuo televizoriaus. Lyjant lietui galima vykti aplankyti kokių nors įdomių objektų: bažnyčių, muziejų. Juk jų dabar Lietuvoje yra labai įdomių, šiuolaikiškų, informatyvių. Beje, pastebėjau, kad vis daugiau jaunų tėvų savo vaikams stengiasi parodyti įdomias Lietuvos vietas, o tas labai džiugina.

Asmeninis albumas

Jums prie širdies labiau jūra ar ežeras?

Ir tas, ir tas! Jūra kaip gyvas padaras – jos nuotaikos permainingos: tai rami, tai įpykusi. Aš kalbuosi su ja, gaunu iš jos dovanų: gintarėlių, akmenukų, išplautų medžio gabalėlių. Vaikščiojant pajūriu ne vieną personažą surandu. Kalbant apie maudynes – pirmenybė ežerui. Nes jūroje daugiausia galima pašokinėti per bangas. Na, o ežere galima ir normaliai paplaukioti, panardyti ir su valtele prasiplaukti, pažvejoti.

Lietuviai kiekvieną vasarą svarsto, į kūrį Lietuvos paplūdimį vykti, Palangą ar Šventąją, kurį kurortą renkatės jūs?

Kadangi Klaipėdoje gyvena mano sesuo ir mama, tai dažniausiai visgi važiuoju ne į Palangą ar Šventąją, o būtent pas savus. Dažnai iš Klaipėdos persikeliame į Neringą. Taip pat kiekvienais metais savaitę būnu Monciškėse, čia derinu poilsį su darbu – dažnai lankausi žmonių su negalia reakreciniame centre

.

Kas jus vasaros metu labiausiai įkvėpia kaip aktorę, režisierę?

Žmonės, sutikti kur nors kaimuose, kaimų turgavietėse, bibliotekose. Mane įkvepia jų kasdieninis darbas, tikėjimas, paprastumas, o tuo pačiu ir buvimas savimi. Pabendravus kyla naujų idėjų, prasiplečia požiūris į pasaulį. Na ir žinoma, daug įkvėpimo spektakliams randu sendaikčių parduotuvėse, turguose. Kadangi Stalo Teatro spektakliuose personažai dažniausiai kuriami daiktų (objektų) pagalba, tad įsigijus kokį įdomų rakandą, scenarijus kuriasi pats savaime, tik reikia jam netrukdyti. Jėgų vasarą suteikia ir tai, kad nors keletą dienų galima gyventi be laikrodžio ir vairo. Tik svarbu nepamesti kalendoriaus.

Vis daugiau žmonių domisi sveika mityba. Ar ir jūs sekate, ką dedate į skrandį?

Taip, stengiuosi, be abejo, ne visada išeina – tikrai kartais pasilepinu. Su vyru esame atsisakę mėsos jau šešerius metus, tačiau žuvies iki galo dar nepavyko atsisakyti, tad negaliu teigti, kad esame vegetarai. Taip pat beveik nevartoju pieno produktų. O savo trijų vaikų mitybos labai neriboju, nesakau jiems: „Valgyk tą, nevalgyk ano“. Aišku, žiūrim, kad vartotų kuo mažiau saldumynų. Beje, patarčiau nusipirkti garų puodą – dabar su šeima beveik nieko nekepame, o gariname puode.

Asmeninis albumas

Jūsų mėgstamiausias/ firminis vasaros receptas?

Natūrali lašiša orkaitėje

Reikia supjaustyti lašišą kepsneliais, į skardą įpilti truputį aliejaus, ir, įkaitinus orkaitę, kepti 15 minučių 180 lapsnių karštyje. Iškepus truputį palaukti, kol pravės ir viskas! Galima patiekti su daržovėmis. Prieskonių gali kiekvienas pasibarstyti pagal poreikį – druskos, juodųjų pipirų, bazilikų, garstyčių...Bet paprastai nustebina natūralus skonis be jokių „paskaninimų“. Visi stebisi kaip skanu! Ir paprasta, ir sveika.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis